Historie pozemního hokeje

Hokej a jeho počátky

Kořeny hokeje jsou sahají hluboko do starověku. Historické záznamy ukazují, že forma hry s míčkem a holí byla hrána v Egyptě před 4000 lety, Etiopii kolem 1,000 před n.l., starověká forma hry byla hrána v Persii asi 2,000 před n.l. Různá muzea nabízejí důkazy, že forma této hry byla hrána Římany, Řeky, ale také Aztéky několik století předtím než Columbus přišel do nového světa.

Athénské museum, cca 500 před n.l.

Moderní pozemní hokej

Moderní hra hokeje se objevila v Anglii v 18. století a její rozmach se uskutečnil na veřejných školách. První hokejová asociace vznikla ve Velké Británii v roce 1876 a sestavila první formální soubor pravidel. Původní spolek přežil sice jen šest let, ale v roce 1886 ho ožilo devět zakládajících členských klubů.

První mezistátní utkání mezi Irskem a Walesem bylo sehráno v roce 1895 a mezinárodní výbor pro pravidla byl ustanoven v roce 1900. Na olympiádě se hokej poprvé objevil již v roce 1908. Roku 1924 vznikla Fédération Internationale de Hockey sur Gazon (FIH – Fédération Internationale de Hockey sur Gazon) – řídící orgán evropského pozemního hokeje, u jehož založení stálo i Československo. International Hockey Federation (FIH) byla založeno v roce 1970. Ženský pozemní hokej byl uveden na olympijských hrách až v roce 1980 a právě na těchto hrách československý ženský tým dokázal obsadit druhé místo a získal historicky první a doposud poslední medaile v tomto sportovním odvětví pro naši zemi.

Současný hokej

Pozemní hokej se do poloviny 70. let 20. století hrál na přírodní trávě (ve východní Evropě a rozvojových zemích déle). V Československu, ale i jinde nebylo výjimkou hrát utkání na škvárovém povrchu. Později se začal prosazovat umělý povrch. Šlo o umělou trávu prosýpanou pískem nebo lépe kropenou vodou. S příchodem umělých povrchů došlo i ke změnám v pořadí týmů na světové špičce, jelikož pro doposud dominující země byl umělý povrch příliš drahý. S příchodem umělé trávy se změnil styl hry, taktika a především rychlost. Dominovat začali Nizozemci, Němci a Australané.

Hokej a olympijské hry

Zahajovací olympijská hokejová soutěž pro muže se konala v Londýně v roce 1908 s Anglií, Irskem, Skotskem a Walesem soutěžících samostatně. S Německem a Francií, soutěž běžela se šesti týmy.
Poté byl hokej vyřazen ve Stockholmu 1912 poté, co hostitelské země získaly kontrolu nad „volitelnými sporty“. Pak se objevil v roce 1920 v Antverpách po tlaku belgických hokejových obhájců a vzápětí zase vynechán v Paříži v 1924.
Po vzniku Mezinárodní hokejové federace v roce 1924 se definitivně vrátil na olympijské hry , ale v roce 1928 v Amsterdamu.

Hokej a FIH

Fédération Internationale de Hockey sur Gazon (FIH) byla založena Paulem Léauteym. Motivací pro založení bylo především vyřazení hokeje z programu olympijských her v Paříži 1924. Léautey, který se později stal prvním prezidentem FIH, svolal sedm národních federací, aby vytvořily mezinárodní vládní orgán sportu. Tito zakládající členové, kteří ve svých zemích reprezentovali pánský i ženský hokej, byli Rakousko, Belgie, Československo, Francie, Maďarsko, Španělsko a Švýcarsko. V roce 1927 vznikla Mezinárodní federace ženských hokejových asociací (IFWHA).

Po oslavě svých Zlatých jubilejí – FIH v roce 1974 a IFWHA v roce 1980 – se tyto dvě organizace sešli v roce 1982, aby vytvořily stávající FIH.
Do roku 1964 se k FIH připojilo již 50 zemí, stejně jako tři kontinentální asociace – Afrika, Pan Amerika a Asie – a v roce 1974 jich bylo 71. Dnes se Mezinárodní hokejová federace skládá z pěti kontinentálních asociací, 137 národních asociací a stále roste.

Počty fanoušků sportů

https://www.topendsports.com/world/lists/popular-sport/fans.htm

 

Místo Sport Odhadovaný počet fanoušků Popularita dle místa
1. Fotbal 3.5 miliardy Europe, Africa, Asia, America.
2. Kriket 2.5 miliardy Asia, Australia, UK.
3. Pozemní hokej 2 miliardy Europe, Africa, Asia, Australia.
4. Tenis 1 miliardy Europe, Asia, America.
5. Volejbal 900 miliónů Europe, Australia, Asia, America.
6. Stolní tennis 850 miliónů Europe, Africa, Asia, America.
7. Basebal 500 miliónů America, Japan.
8. Golf 450 miliónů Europe, Asia, America, Canada.
=9 Basketbal 400 miliónů America.
=9 Americký fotbal 400 miliónů Europe, Africa, Asia, America, Australia.

 

 

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy