ŽENSKÁ REPREZENTACE USPĚLA A JDE DO SEMIFINÁLE!!!

Kdo sledoval včerejší čtvrtfinále tak mu přibylo pár šedivých vlasů – byly to nervy do poslední chvíle. Se šťastným koncem.

Naše ženská reprezentace je právě v Irsku, kde se účastní II. kola Hockey Series Finals, turnaje, který ji může posunout do kvalifikace na Olympijské hry v Tokiu 2020. V základní skupině „A“ naše děvčata skončila na 3. místě (informace o prvních dvou zápasech zde, o zápasu s Malajsií zde), proto se v semifinále utkala se Skotkami, které skončily na 2. místě v druhé skupině. Skotský tým naše ženská reprezentace potkala již v roce 2017, kdy ho porazila výsledkem 1:0 na Mistrovství Evropy v Amsterdamu. Šance na výhru tu tedy nebyly malé.

Až v úterý 11.6. večer bylo jasné, že soupeřkami ve čtvrtfinále budou právě Skotky a trenér Filip Neusser přizpůsobil taktiku tomuto zápasu a hernímu stylu skotek. Všichni věděli, že v tomto zápase šlo totiž o vše. Jak řekl hlavní trenér:

„Pravý turnaj začíná až tímto zápasem.“

Skotsko – Česká republika 0:0 (3:4 na nájezdy)

Do zápasu naše ženy nastoupily s taktikou hrát defenzivně od půlky hřiště a přestát počáteční tlak skotek. Tento pokyn reprezentace splnila do puntíku, avšak defenzivní systém zapřičinil, že v první čtvrtině ani jeden z týmů nevystřelil na branku. Češky měly lehkou převahu držení míče (52 %). I druhá čtvrtina byla poměrně taktická, český tým se více tlačil do kruhu soupeře a vybojoval si šance, které ale bohužel nevedly ke změně skóre. V celé první půlce zápasu si ani jeden tým nevybojoval trestný roh.

Druhá polovina zápasu byla již mnohem otevřenější a vznikaly šance – více před českou brankou. Ve třetí čtvrtině si Skotky dokázaly vytvořit i tři trestné rohy. Brankářka Barbora Čecháková český tým podržela, takže i tato čtvrtina skončila s nulou na obou stranách. Ve čtvrté čtvrtině Skotky měly jeden roh, který se českým reprezentantkám povedlo ubránit. Zápas končí 0:0, jde se na nájezdy.

Trenér Filip Neusser nominoval pět statečných, které se postavily tváří v tvář skotské gólmance. Hráčka se rozbíhá ze čtvrtiny a do 8 sekund musí skórovat, jinak je pískán konec akce. Jestliže je skóre po prvních pěti nájezdech nerozhodné, v druhém kole nájezdů platí pravidlo „náhlé smrti“.

Jako první začínal český národní tým, konkrétně Natálie Hájková. Backhandem překonává skotskou brankářku, a tím pádem jdeme do vedení 1:0. Skotský tým svojí první šanci neproměňuje: vedeme tedy 1:0. Následně naše kapitánka Tereza Mejzlíková bohužel neskóruje, stejně tak ani Tereza Holubcová. Skotkám se daří vyrovnat na stav 1:1. Po čtvrtých pokusech na obou stranách se výsledek nemění: Kateřina Laciná ani protihráčka neproměňují. Jako poslední jde na řadu Anna Kolářová, podaří se jí prostřelit brankářku mezi nohama a český tým v pátém kole vede 2:1. Poslední šance k vyrovnání pro Skotky se chopila jejich kapitánka. Proměňuje: stav 2:2. Střelci jdou na nájezdy znovu v libovolném pořadí a přichází na řadu náhlá smrt.

Tentokrát začínají Skotky. Krásným gólem z backhandu se dostávají do vedení 3:2. K míčku se za český tým staví mladá Natálie Hájková, která již skórovala v prvním kole. Tlak je obrovský. Pokud nepromění, národní tým končí. Naty s naprosto chladnou hlavou skóruje a stav na nájezdy je 3:3. V dalším pokusu skotská hráčka sice dopraví míček do sítě, ale až po odpískání osmisekundového časového limitu – gól tedy neplatí. Pokud teď Anna Kolářová vstřelí gól, český tým postupuje do semifinále. V tuto chvíli fanoušci v České republice, kteří zápas sledovali online, drželi palce nejen na rukou, ale i na nohou. Anička svojí šanci k velké radosti všech proměňuje. Česká reprezentace si zahraje semifinále v II. kole Hockey Series Finals a je opět krok blíže kvalifikaci na Olympijské hry v roce 2020 v Tokiu.

Celý tým na hřišti nechal vše. Dobře zahrály i mladé reprezentantky, pro které byl tento zápas těžký jak kvůli plnění taktických úkolů, tak i z důvodu psychické náročnosti zápasu. Bez naší úžasné brankářky Báry Čechákové by tento úspěch také nebyl možný.

Video záznam celého zápasu najdete zde. Nájezdy se odehrávají od času 1 hodina 25 minuta. Statistiku zápasu naleznete zde.

V dalším zápase se naše reprezentace postaví proti týmu z Irska, a to v sobotu 15.6. ve 14:15 (našeho času). Je potřeba zmínit, že jsme s těmito soupeřkami prohrály již v základní skupině výsledkem 1:8. Irky měly teď tři dny volno, a ještě hrají na domácí půdě. Slovy manažera týmu Lukáše Derbala:

„Irky jsou vicemistryně světa, nedáme jim nic zadarmo a necháme na hřišti vše…“

Pokud česká reprezentace zápas vyhraje, postoupí do kvalifikace na Olympijské hry, jelikož postupují oba finalisté. Pokud Česká reprezentace prohraje, bude hrát o třetí příčku na tomto turnaji s týmem, který prohraje v zápase Korea – Malajsie. Finále i zápas o 3. místo se hraje v neděli. I zápas o 3. místo by byl pro Českou republiku důležitý, protože i tak, je na základě umístění ve světovém žebříčku šance na postup. V současné chvíli je ženský tým na 19. pozici z celého světa.

Veškeré informace o turnaji najdete zde.

Celá hokejová rodina drží naší ženské reprezentaci do Irska palce! Sobotní zápas proti Irsku můžete online sledovat zde.

 

Lenka Jeřábková

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy