HME U21 muži / Portugalsko / 1. den

Každý rok se střídá mistrovství Evropy seniorů a juniorů (do 21 let). Tento rok 2019 připadl našim mladým nadějím, kteří 9.1. odletěli do Portugalska. Pod taktovkou hlavního trenéra Lukáše Nocara měli junioři tvrdou halovou přípravu, kdy měli šanci hrát i dva přípravné zahraniční turnaje. První mezi svátky v Bratislavě, druhý před pár dny ve Vídni (více info zde). Oba turnaje nedopadly úplně podle představ, ale i přesto nebo právě proto, byly velmi užitečné před ostrým startem na halovém mistrovství Evropy v Portugalsku, které začalo dnes 11.1.2019.

Na minulém halovém mistrovství Evropy I. divize v roce 2017 skončili naši junioři na 7. místě, tudíž sestoupili do II. divize. V minulosti se tato situace stala již dvakrát, ale vždy se nám podařilo na „první dobrou“ (v letech 2009 v Maďarsku, 2015 v Chorvatsku) vrátit do elitní osmičky týmů Evropy. Snad HME 2019 bude i tímto případem. Cíl je tedy jasný. Probojovat se do zápasu o nejcennější kovy a získat si tím postupovou příčku.

Slovensko – Česká republika 3:4

Slovensko již dávno není slabým soupeřem (poslední bilance z roku 2015 výhra ČR 5:1), což se prokázalo hned v 3. minutě, kdy našim juniorům dali Slováci gól ze hry. Již v 10. minutě jsme prohrávali 0:2. Ještě před koncem prvního poločasu snížil skóre z technicky perfektně zahraného rohu Josef Trejbal na 1:2.

Na začátku druhého poločasu (24. a 28. minuta) naši junioři vybojovali dvě penalty, které proměnil kapitán českého týmu Jan Urbanec. Skóre se otočilo v náš prospěch 3:2. Díky krásné práci v poli Josef Trejbal opět skóroval a zvýšil náš náskok na 4:2, což český tým uklidnilo. Čeští junioři se snažili šetřit čas, ale v 36. minutě došlo k zaváhání a Slovensko snížilo náskok na 3:4. Poslední minuty byly trochu o nervy, ale vítězství se podařilo udržet. Pro český tým to jsou první tři cenné body.

Wales – Česká republika 0:7

Česká reprezentace zvítězila i v druhém zápase dne. Tentokrát naprosto jasně 7:0, kdy o zápase bylo prakticky rozhodnuto již po první polovině, která skončila 5:0. Tým podal velmi kvalitní a přesvědčivý výkon a klíčové bylo především proměňování šancí a efektivnost. Vše bylo podpořeno zezadu výbornou prácí gólmana Václava Uhlíře, který pochytal trestné rohy Walesu.

Dle trenérů je velmi důležitý také fakt, že se v zápase prosadili i útočníci, jmenovitě Ondřej Sochor, Štěpán Klaban, Kryštof Bodnár, jejichž góly bude tým v dalších zápasech bez pochyby potřebovat.

Zítra se Český tým postaví od 12:20 (13:20 CET) proti domácímu Portugalsku a 19:20 (20:20 CET) proti Ukrajině.

live stream: https://www.eurohockeytv.org/

 

Lenka Jeřábková

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy