ME JUNIOŘI: Ohlédnutí za prvním dnem šampionátu

Skotsko – Portugalsko 6:1 (2:1)

V úvodním utkání turnaje jakoby psalo scénář počasí. Slunečná první čtvrtina vyhovovalo Portugalcům, kteří byli překvapivě vyrovnaným soupeřem skotskému favoritovi. Před 130 diváky se dostali v šesté minutě do vedení z trestného rohu nařízeném po skotském faulu. Oblačnost na obzoru a první kapky naopak oživili tým z britských ostrovů. Do konce první čtvrtiny dokázali srovnat skóre a dokonce jej i následně naklonit na svoji stranu. Nejdříve z trestného rohu a následně po kombinační akci po pravé straně hřiště – 2:1. Skotský tým se nadechl, uvolnil a pomalu začal na hřišti dominovat. V druhé půlce vysokým napadáním Skotů přicházeli Portugalci o mnoho míčků, jejich tlak vrcholil mezi třicátou sedmou až čtyřicátou pátou minutou. Série šancí byla korunována gólem z trestného rohu a na hřišti začal vévodit jen jeden tým. V posledním dějství už se hrálo podle počasí. Zataženo, deštivo, což znamenalo skotskou pohodu.Čtvrtý gól přišel v padesáté minutě a završení výborného druhého poločasu si nechali vítězové na poslední tři minuty, kdy dokázali vstřelit Portugalcům ještě dvě branky.
130 diváků

Rusko – Itálie 4:2 (1:1)
Druhé utkání ve skupině, opět ve skupině B. Týmy, u nichž se očekávalo vyrovnané utkání, jakoby se podle toho chovaly. Přes náznaky šancí Itálie v první čtvrtině, lehké ovládání hry Rusy na jejím konci, se nikdo do vyložené šance nedostal. Druhá část první půle přinesla první vzrušení na hřišti. Ruský tým po té, co neproměnil jasnou gólovou situaci ve 24.minutě se dočkal o čtyři minuty později. Artur Atajev nezaváhal. Italský tým vědom si důležitosti gólu do poločasu trochu přidal na výkonnosti. Výsledkem byl vyrovnávací gól z trestného rohu do poločasu – 1:1.
Po vstupu obou týmů na hřišti v druhé půli se čekalo na rozuzlení dramatu. Trvalo to několik minut, kdy se týmy ještě do divočejších akcí nepouštěli. Stačila jedna chyba italského týmu, proměněný trestný roh Rusy a na hřišti se začaly dít věci. Hra se přelévala od branky k brance, začaly přibývat šance na obou stranách. Zlomovou se stala čtyřicátá minuta. Ruský tým postupně zatlačil Italy k jejich brance a do hry vstoupil fenomén Alexej Sobolevskij. Po tečovaném přihrávce na branku soupeře se dostal k volnému míčku a zvýšil na 3:1 pro ruský tým. Dvouminutová pauza mezi dvěma posledními čtvrtinami neubrala ani píď dynamice zápasu. Hned v úvodu italský „sniper“ Manuel Mondo snížil na rozdíl jednoho gólu z trestného rohu. Jenže vzápětí ruský střelec utkání Sobolevskij po krásné individuální akci nenechal nikoho na pochybách, kdo chce v utkání zvítězit. Bekhendem rozvlnil síť italské branky. Italský tým se nevzdával, vykřesal další šance, trestné rohy, ale ruská branka mu byla zakletá.
100 diváků
Irsko – Bělorusko 3:1 (3:1)
Možná začátek utkání, konkrétně osmá minuta, rozhodl o celém jeho osudu. Běloruský tým si vypracoval nadějnou situaci, která skončila faulem. Následnou penaltou však běloruský exekutor pohrdl. Irský tým tato situace probudila. Po nádherném bekhendovém centru následovala série irských trestných rohů. Gól však padl ze hry, z hranice kruhu se trefil úderem Conor Empey. Druhá čtvrtina začala dynamicky od branky k brance. Hned v osmnácté minutě zdramatizoval utkání běloruský tým gólovou střelou z trestného rohu doprostřed branky. Bělorusové byly v tu dobu nebezpeční, jejich rychlé brejky byly neustálou hrozbou pro irskou obranu. Oba týmy v tu dobu, jakoby přistoupily na tuto dostihovou podívanou. Zatímco Bělorusové zůstali u hrozeb, Irové trestali. Poprvé po jednoduché akci po pravé straně, po druhé po podobné akci, kdy se dostali přes soupeřovu branku na tři nahrávky. Stav 3:1 do poločasu potvrzoval papírové předpoklady před utkáním. Druhá půle byla ve znamení běloruské touhy po vstřelení branky, postupným uvadáním irského výkonu, který možná byl způsoben i již podvědomím hráčů, kde bylo zakódováno bezpečné vedení. Přesto byl k vidění zajímavý zápas s vítězstvím favorita.
140 diváků
Česká republika – Turecko 1:3 (0:1)
První, důležitý krok českému výběru v turnaji bohužel nevyšel. V zápase s technicky vybavenými, ale zároveň neukázněnými Turky, tahali Češi výsledkově za kratší konec. Turecký tým si již ve čtvrté minutě vytvořil první šance sérií trestných rohů, v desáté minutě už Turci trestali bekhendovou střelou. Češi soupeřovu branku v tu dobu ohrozili z trestného rohu, míček však mířil vedle branky. Druhá čtvrtina, stále trochu na rozkoukání obou týmů, přinesla postupné probouzení domácího týmu. Pěkně sehraný trestný roh nedokázali tečovat, další přeskočil míček hokejku chytajícího hráče. Neujala se ani Gerlického střela. Kapka naděje přišla po pauze. Nejprve si standartní situaci v podobě trestných rohů zkusili Turci, o několik minut později ze stejné opakované situace skóroval Eduard Gerlický. Česká radost netrvala dlouho. Přes prsty je klepl rozhodčí, nekompromisně nařízenou penaltou – 1:2. Češi se snažili, hledali cestu k soupeřově brance, velká míra nepřesností a nevynucených chyb jim svazovala ruce. Když už se dostali do soupeřova útočného kruhu, netrefili míček, nebo soupeřovu branku. Jak to někdy bývá, soupeř dokázal této hry využít. Jednoduchými dlouhými míčky tlačil k chybám domácí obránce. Nakonec si potvrdili svoje vítězství bekhendovou střelou do bednění české branky. Český tým čeká v úterním zápase jeden z favoritů turnaje, tým Irska. Přes neúspěch v prvním duelu šance na dobré umístění ve skupině stále žije.
350 diváků
text: Tomáš Levý
foto: Petr Růžek

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy