Juniorky v Turecku na ME mají za sebou první dva zápasy

Naše juniorky mají za sebou první dva zápasy základní části na mistrovství Evropy juniorek (II. divize). Dívky nebojují jen se soupeřem, ale i s vedrem, které v Turecku panuje. Tým si je vědom faktu, že i maličkosti můžou náš výkon ovlivnit.

Po pátečním (12.7.2019) příletu absolvovaly dívky v sobotu první trénink na hřišti (cca 5 km od hotelu). Hřiště je nově postavené, zázemí je příjemné. Povrch je měkčí než jsme zvyklí u nás. V neděli juniorky čekal první zápas proti rakouskému týmu.

14.7. Česká republika – Rakousko 2:1

Děvčata si proti sobě zahrála již při přípravných zápasech před 14 dny. Pokyn od hlavní trenérky Karolíny Kříženecké zněl jasně – vysunutý pressing od začátku zápasu. Česká reprezentace toto do puntíku splnila, ale i přes ohromný tlak se našim hráčkám bohužel nepodařilo vstřelit branku jako první. Rakušanky překonaly naši brankářku Kristýnu Šafaříkovou ve 14. minutě. Ve druhé čtvrtině naše dívky vyvinuly ještě větší tlak, byla odpískaná penalta v náš prospěch. Zůstala neproměněna. O to víc české ženy do 21 let ještě zabraly a konečně v 19. minutě zápasu se povedlo Nikol Babické prostřelit z rohu rakouskou brankářku. Stav 1:1. Vyrovnání ale českým ženám nestačilo, tlak nepolevoval. Byl to souboj nejen na hřišti, ale i v hlavách. Na umělé trávě tou dobou panovalo ohromné vedro. V 26. minutě Adéla Kožíšková z pozice posledního nahrává předstoperce Anně Kolářové, ta posílá dopředu Natálii Hájkovou, následuje přihrávka Nikol Babické, která střílí. Bára Pažitková tečuje střelu a je z toho druhý gól pro český národní tým. Radost ohromná. Třetí čtvrtina byla v duchu uklidnění hry. Ve čtvrté čtvrtině se opět odehrává boj v hlavách, kdo více poleví, dá jasnou šanci soupeři, mohlo dojít k obratu zápasu. Posledních 5 minut bylo velmi vypjatých, ale výsledek se povedlo udržet pod kontrolou.

Toto vítězství bylo velmi důležité, protože v naší skupině spolu druhá družstva Skotsko – Wales remízovala – tzn. po prvním hracím dni Česká republika vede tabulku se 3 body.

15.7. Česká republika – Skotsko 0:2

Náš druhý zápas se sice hrál od 18 hodin, ale přesto bylo na střídačkách přes 40 stupňů Celsia. Evropská hokejová federace v tomto případě mění pravidla – přestávky mezi čtvrtinami jsou 4 minuty, nejen 2 minuty. Velká přestávka mezi poločasem zůstává na 10 minutách.

Pokyn byl stejný jako v zápase prvním – nasadit tempo již od začátku. Skotky ale hrají o poznání tvrdší hokej, než jsme zvyklí, a to ovlivnilo psychiku děvčat. Nemohla se prosadit tak, jak bychom si všichni ze srdce přáli. Naštěstí nejsou naše dívky žádné lesní víly, a i když obdržely v 6. minutě od Skotek první gól, vrátily se do hry a již jim nic nedarovaly. Do druhé čtvrtiny nastoupily s obrovskou energií. Byly aktivnější ve hře, měly více času míček na hokejce, ale pořád to nestačilo. Ba naopak, ke konci prvního poločasu měly Skotky bohužel úspěšný brejk. Stav zápasu v náš neprospěch 2:0. Třetí čtvrtina se odehrávala opět ve vysokém tempu, všichni na střídačce měli několikrát ruce nad hlavou, protože si mysleli, že to bude jasný gól, avšak skotská brankářka předváděla fantastické zákroky. Nedařilo se nám míček dostat za brankovou čáru. O to více česká děvčata přidávala na tempu. Skotská branka ale byla pro nás zamknutá a my nemohli najít ten správný klíč. Konečný hvizd potvrdil skóre Česká republika – Skotsko 0:2.

Jak dál?

Zítra 17.7. čeká děvčata poslední zápas ve skupině, který rozhodne o horním či spodním kříži. Hrajeme proti nebezpečným Welšankám, ale holky jsou dobře připravené, nejen po fyzické, ale i po psychické stránce. I díky setkáním s mentálním koučem Janem Procházkou jsou každým dnem silnější a silnější. Jsou si vědomy svých silných stránek a nebojí se jich na hřišti využít. I když zápas se Skotkami dopadl v náš neprospěch, byl to objektivně dosavadní nejhezčí zápas celého turnaje.

Zápasy ve skupině „B“

Skotsko – Wales 0:0

Česká republika – Rakousko 2:1

Wales – Rakousko 1:0

Česká republika – Skotsko 0:2

Následuje ve středu 17.7.2019

Skotsko – Rakousko

Wales – Česká republika

Tabulku vedou Skotky s Walesem, oba týmy mají po 4 bodech. Když zápas české reprezentantky vyhrají, budou mít 6 bodů a postupují do horního kříže. Pokud bude remíza, Skotky musí prohrát s Rakouskem, aby Češky postoupily. Pokud bude zápas prohrán, hraje se dolní kříž. Z tohoto mistrovství Evropy (II. divize) postupují dva týmy do elitní skupiny nejlepších 8 týmů Evropy.

Na ostatní výsledky, rozlosování a další informace se můžete podívat zde: https://tms.fih.ch/competitions/1024

Přenos zápasů (i předešlých) najdete zde: www.eurohockeytv.org

Nezapomeňte fandit, zítra od 10:15 českého času. Děkujeme rodičům děvčat a dalším fanouškům, kteří tu jsou s námi v Turecku. Hlasitá podpora dívek je velmi potřeba – jak jsme psali na začátku – rozhodují maličkosti…

Děvčata nastupují na rozhodující zápas proti Walesu. Stejně tak nezapomeňte fandit našim juniorům, kteří dnes od 19 hodin hrají svůj druhý zápas s Irskem na Mistrovství Evropy v Plzni-Liticích. Více informací najdete na našich webových stránkách či sociálních sítích.

Lenka Jeřábková

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy