ME JUNIOŘI: pátý den šampionátu

Bělorusko – Itálie 0:2 (0:0)

První utkání skupiny o udržení divize B začalo, jak se čekalo, velmi opatrně. Žádný z týmů nechtěl zbytečně brzy otevřít svoje vrátka, vzrušujících okamžiků bylo poskrovnu. První nebezpečnější situace se odehrála před běloruskou brankou  až v  šestnácté minutě. Obrana ji spolu s brankářem vyřešila, stav se tedy neměnil. Běloruský tým nechtějící být nic dlužný soupeřovým atakům se v další části více nastěhoval na soupeřovu polovinu, nicméně nevytěžil ani jednu střelu. Naopak Italové vystřelit dokázali z rychlého protiútoku, gólmanovi však stačilo míček jen sledovat. Do konce poloviny utkání se nic nezměnilo. Ani jeden z týmů na branku nevystřelil, hráčům jakoby chyběla lehkost, nápad. Snad jen gólmani mohli být spokojení.

Konečně! 31. minuta a první trestný roh zápasu. Manuel Mondo, jeden z předních exekutorů tohoto turnaje, se nemýlil – 0:1. Mezi tímto okamžikem a čtyřicátou druhou minutou si týmy vzpomněly na první půli, tudíž k vidění nebyla žádná střela na branku. Pro změnu se rozhodl italský tým, který dvěma trestnými rohy vzrušil diváky, nikoliv běloruského gólmana. Obě střely šly vedle branky. Další podobná italská trestná série přišla okolo čtyřicáté páté minuty. Z druhého trestného rohu za sebou se, kdo jiný, Manuel Mondo nemýlil. A tím zápas skončil.
80 diváků

Česká republika – Portugalsko 5:5 (1:3)

Pravděpodobně rozhodující duel o setrvání v II. divizi ME. Český tým začal s chutí, již ve třetí minutě si vynutil první trestný roh, který soupeřova obrana vytěsnila. Portugalci odpověděli z protiútoku. Po zbytečné chybě české obrany se dostali ke dvěma trestným rohům za sebou, druhý následně proměnili. Netrvalo dlouho a portugalský tým se prosadil podruhé. Po další ztrátě českého týmu Portugalci nelenili. Rychlá rozehra znamenala možnost střelby z hranice trestného kruhu – 0:2.
Druhé dějství opět začali lépe Češi. Vynutili si trestný roh, měli několik zajímavých nájezdů. K ohrožení portugalské branky však nedošlo. Došlo však k věci pro český tým obvyklé. Nastřelení vlastního hráče v obranném kruhu znamenalo zvýšení portugalského týmu z trestného rohu na rozdíl tří gólů. Češi však zbraně nesložili. Po jednoduché akci z levého portugalského rohu po centru před branku dokázali snížit – 1:3. Touha snížit výsledek dovedla český tým k dalšímu trestnému rohu a z další akce i k tyčce portugalské branky.
Ve stejném duchu jako skončil, tak i druhý poločas český tým začal. Rychlou rozehrou si vynutil chybu portugalské obrany a nejlepší český střelec Eduard Gerlický se nemýlil.  A byl to opět Gerlický, který srovnal stav na 3:3 z trestného rohu. Český tým se definitivně probudil. Při další akci těsně před koncem třetí čtvrtiny s přispěním portugalského brankáře nastřelil tyčku. Portugalský tým se úplně vytratil. Češi další akcí z levé strany, po těžkém skákavém míčku před soupeřova brankáře, dali vítězný gól Ondřejem Sochorem. O kousek později přidali trestný roh, neúspěšný. Jenže jeden portugalský protiútok, špatně obsazení hráči v kruhu a stav byl 4:4. Na hřišti se začalo odehrávat drama. Portugalcům stačil okamžik vstřeleného gólu, aby se prosadili podruhé. V podstatě svůj pátý gól protlačili do české sítě – 4:5. Nadechl se opět český tým, po levé straně se probil do kruhu soupeře a následnou penaltu proměnil Ondřej Sochor – 5:5. V dramatické koncovce si tým od Atlantického oceánu  zařídil dva trestné rohy, nevyužil je, ani Češi svoje šance, zápas tak skončil smírem.
210 diváků

Irsko – Skotsko 1:0 (1:0)

Semifinále týmů z britských ostrovů bylo očekáváním pro všechny. Jaké bude setkání dvou houževnatých stylů, zda se prosadí mírný favorit z Irska. A zápas začal svižně. Hra od brány k bráně byla okořeněna prvním gólem z hokejky skotského týmu. Akce po levé straně znamenala propadnutí irské obrany a Hamish Roberts skóroval do jejich odkryté branky. Irové se tlačili do útoku, dostali příležitost v podobě trestného rohu, přidali zajímavé situace, ale gólem to neskončilo.
Druhá čtvrtina začala oboustranně podobně trestnými rohy na obou stranách bez gólového vyjádření. Na hřišti se postupně jiskřilo, bylo vidět spoustu osobních soubojů. V prostředních dvou čtvrtinách bylo nejvíce plno, před brankami tolik situací k vidění nebylo. Jen opět Skoti měli k dispozici další trestný roh.
Po přestávce jiskření, samozřejmě, pokračovalo. V šestatřicáté minutě mohl skotský tým jásat po druhé. Akce přes levou stranu skončila před prázdnou brankou, jen zázračný zákrok irského obránce vyndal míček z brankové čáry. Hra se nadále přesouvala mezi oběma kruhy s jejich občasnou návštěvou. Hra byla nadále dynamická, osobní souboje, individuální výkony hráčů zvedaly diváky ze sedadel. Jen gólové koření nadále chybělo. I irský trestný roh skončil bez úspěchu. Když tento vývoj zůstal i přes další irský roh zahrávaný minutu a půl před koncem, měli Skotové obrovský důvod k radosti
190 diváků

Rusko – Turecko 5:4 (3:3)  


Ruský tým vstoupil do utkání důrazně. Vysokým pressinkem donutil Turky k chybám, vynutil si střelu a následný trestný roh. Z toho také již ve druhé minutě skóroval. O minutu později bylo vše jinak. Turci z první návštěvy před ruským gólmanem vytěžili stejnou standartní situaci a skóre bylo ve čtvrté minutě srovnáno. Turky gól povzbudil, jednoduchým přechodem k soupeřově brance se dostávali na dostřel ruské branky. Když ruskému týmu něco nejde, má ve svém středu Sobolevského. První střelou branku soupeře netrefil, z druhé, mnohem obtížnější, se již nemýlil – 2:1. S většinou týmů by to na turnaji alespoň chvíli zatřáslo. Nikoliv s tureckým. V poslední minutě prvního dějství srovnali opět z trestného rohu.

A hned v úvodu další čtvrtiny přidali třetí. Stačilo malinkaté zaváhání ruského obránce a turecký tým se dostal do vedení po střele bekhendem. V dvacáté první minutě už Rusové srovnali. Střelou z vršku kruhu smýkaným úderem. Následoval turecký kontr v podobě dvou trestných rohů. Tentokráte neúspěšných.
K další změně došlo v třicáté deváté minutě. Rychlý protiútok ruského týmu zastavil turecký obránce úmyslně tělem a z následné penalty Georgij Arusija zvýšil na 4:3. Ruský tým zůstal u střelecké chuti, okamžitě se před tureckou brankou začalo jiskřit. Jiskření se začalo přenášet od branky k brance. Turci se prezentovali trestnými rohy, Rusové raději stříleli penalty. Po faulu měli k dispozici další, využít se ji nebál opět Arusija. Stav se změnil na 5:3. Úspěšný turecký herní prvek slavil úspěch po chvilince. Z opakovaného rohu snížili na 4:5. Pak nastala chvilka brankářů. Oba, každý na jedné straně, se blýskli se po soupeřových výborných akcích. Ruský tým přebral od tureckého chuť na trestné rohy, malou sérii ukončil gólem, který následně rozhodčí neuznal. Ruský tým svůj zápas nakonec dovedl do vítězného konce.
190 diváků

Jak se hraje zítra:

9:15 Bělorusko – Portugalsko
11:30 Itálie – Česká republika
13:45 Irsko – Turecko
16:00 FINÁLE Skotsko – Rusko

Text: Tomáš Levý
foto: Petr Růžek 

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy