Juniorky získaly 5. místo na mistrovství Evropy v Turecku

Ženský tým do 21 let se od 14.7. zúčastnil mistrovství Evropy v Turecku (II. divize). Očekávání bylo velké, protože přípravné zápasy a nálada v týmu ukazovala, že by děvčata mohla přivézt medaili a postup do elitní skupiny 8 nejlepších týmů Evropy.

První zápas proti Rakousku skončil výhrou 2:1, následovala lehká sprcha od Skotek (prohra 0:2), třetí rozhodující zápas s Walesem dopadl nepříznivě pro náš tým 0:3. Podstatné je ale zdůraznění, že i proti ostrovním státům děvčata odehrála skvělá utkání, kdy jim „jen“ chyběl klid v koncovce. O zápasech jsme psali zde a zde.

Díky dvěma prohrám dívky hrály spodní skupinu, kam si přinesly 3 body po výhře s Rakušankami. Byl předpoklad, že sestupovat tedy nebudeme, ale bylo nutné dohrát turnaj se ctí a nic nevypustit. V úmorném vedru byl tento cíl obtížný. Děvčata ale vyplnila naše přání beze zbytku a zbylé dva zápasy celého turnaje byla radost sledovat.

19.7. Turecko – Česká republika 2:8

Turecko nepatří mezi TOP týmy, ale přesto bylo velmi nebezpečné. Kupříkladu Polky si na domácích vylámaly zuby. Turkyně měly dvě výhody – jsou zvyklé na slunné podnebí a měly výhodu domácího prostředí i se svými hlasitými fanoušky. Turkyně hrají hodně tělo na tělo, proto naše děvčata před zápasem sledovala video, kde bylo jasně ukázáno, jaká „štouchaná“ rameny či hokejkou je bude čekat. Bylo potřeba připravit náš tým na tvrdé souboje, kdy české dívky musí zachovat chladnou hlavu a nenechají se vtáhnout do osobních soubojů, které většinou končí kartou.

Naše děvčata otevřela skóre hned v druhé minutě, ale domácí juniorky se nenechaly zahanbit a srovnaly hned záhy nato. Stav 1:1. Naštěstí naše dívky ukázaly disciplinovanost a ještě v první čtvrtině přidaly další 3 góly. Po první patnáctiminutovce stav pro český tým 4:1. V druhé čtvrtině hlavní trenérka národního družstva Karolína Kříženecká zvolila lehce defenzivní taktiku a tím pádem děvčata hrála jenom na jednu vytaženou útočnici. Došlo k uklidnění celého zápasu, ale i přesto v polovině zápasu výsledková tabule ukazovala skóre 5:1. Mezitím na tribuny dojeli i turečtí fanoušci (hrálo se dopoledne ve všední den), ale ti ohromeni výsledkem své hlasivky vůbec nepoužili.

V druhé půlce zápasu holky dostaly jasný pokyn – opět ukázat svou sílu a nabrat střelecké sebevědomí, které bylo trochu utlumeno po předchozích zápasech. Česká děvčata druhou půlku jasně dominovala na hřišti a podařilo se jim překonat tureckou brankářku ještě dvakrát. V 59. minutě domácí tým kosmeticky upravil výsledek na 8:2. Střelkyně gólů: Natálie Hájková, Lucie Dolívková 2x, Barbora Pažitková, Anna Kolářová a naše nejlepší střelkyně Nikol Babická skórovala také dvakrát. Jediné Italky dokázaly Turkyně přehrát s tak vysokým skóre, takže v týmu po zápase panovala velká radost. Ukázali jsme, jaké krásné kombinace umíme hrát a pokud dostaneme trochu místa v útočném kruhu, dokážeme úspěšně překonávat soupeřovu brankářku.

Po zápase následoval odpočinek, odpolední striktní zákaz vycházení na sluníčko a po večeři následovala příprava na poslední zápas s Polskem. Tým našich zeměpisných sousedů zde odehrál kvalitní zápasy a všem bylo jasné, že to nebude lehký soupeř. Přicházela už i celková turnajová únava, která začala padat na všechna děvčata. Přeci jenom v posledních šesti dnech každý hrál čtyři velice těžká utkání, a to si začínalo vybírat svoji daň.

19.6. Česká republika – Polsko 2:2

V posledním zápase, kde už převážně o nic nešlo, bylo nutné zachovat koncentraci a disciplinovanost. Hrálo se totiž o čest. Díky bodům z prvního zápasu s Rakouskem a vysokou výhrou nad Tureckem bylo jasné, že Česká republika nebude sestupujícím týmem, ani tak Polsko nebylo víceméně ohroženo sestupem.

Přesto oba týmy toužily vyhrát a na hřišti byla znát napjatá atmosféra. Opět díky úmornému vedru bylo jasné, že kdo dá první gól, velmi si pomůže v celém zápase. Naše děvčata nastoupila na soupeře velice ofenzivně. Po několikanásobném ostřelování branky se kapitánce Anně Kolářové podařilo finálně překonat polskou brankářku a všichni se v 6. minutě mohli radovat z prvního českého gólu. Hned dvě minuty nato se na výsledkové tabuli ukázalo skóre 1:1. Začínalo se tedy od začátku. V 25. minutě se podařilo prosadit Polkám. Výsledek v polovině 1:2 v náš neprospěch.

Trenérka Karolína Kříženecká dala jasně najevo svoji nespokojenost a připomněla hráčkám dohodnutou taktiku. Díky tomu došlo k probuzení českého lvího srdce a druhý poločas byla čistá radost. Polky se dostaly do takového tlaku, že zvolily odehrávání balónů do volného prostoru, bez šance na jejich break. Bránily se, seč mohly. Českému týmu se dařilo projít polskou obranou, podařilo se jim i vystřelit, ale ne a ne to tam spadnout. Evidentně se na to Natálie Hájková již nemohla dívat, dostala přihrávku po levé straně, sama prokličkovala do kruhu a krásnou technickou střelou v 47. minutě překonala polskou brankářku. Všichni si v tu chvíli oddechli, skóre vyrovnáno.

České ženy do 21 let byly dále při chuti a pokoušely se ještě získat polský skalp v podobě vítězství. Rána střídala ránu, avšak skóre se již do konečného hvizdu nezměnilo. Česká republika – Polsko 2:2. Díky vysokému nasazení a díky faktu, že holky ani poslední zápas nevypustily a daly do toho všechno, budeme na tento turnaj vzpomínat s pozitivní příchutí.

Naše děvčata získala na tomto mistrovství Evropy (II. divize) krásné páté místo. Opět se projevilo, že i když v České republice pozemní hokej patří mezi „menší sporty“, na světovém poli má mnoho co říci a patří mezi obávané soupeře. Tým, který byl na letošním mistrovství Evropy juniorek, je mladý, proto skýtá do budoucna příslib ještě lepších výsledků.

Děvčata, děkujeme za krásný celkový herní projev, ukázaly jste, co ve vás je. Příště to bude medaile.

Dnes od 18 hodin tureckého času se hraje finále mezi Skotkami a Italkami. Postupující týmy jsou v tuto chvíli už jasné. Budou to Skotky (Italky nemohou postoupit díky penalizaci z minulého ME) a druhým postupujícím je třetí tým turnaje: Wales.

Veškeré informace o turnaji se dočtete zde: https://tms.fih.ch/competitions/1024

Na zápasy se můžete podívat zde: www.eurohockeytv.org

 

Lenka Jeřábková

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy