Kondiční příprava: ASM koncept Erasmus+ program v HC Den Bosch

Někteří z vás již o ASM konceptu možná slyšeli, ale co se skrývá za těmito třemi písmeny? Athletic Skill Model, česky můžeme přeložit jako model atletických/sportovních dovedností, představuje různé způsoby přemýšlení o pohybu. Rozmanitost je koření života a různorodý trénink je hlavním pilířem tohoto konceptu. A to platí pro jakýkoliv sport v jakémkoliv věku. Jako účastníci Erasmus+ programu jsme měli možnost si na vlastní kůži ASM trénink vyzkoušet, a to pod vedením Saschy van Lith z klubu HC Den Bosch. 

V době moderní technologií děti tráví méně a méně času hraním si venku, a to má negativní dopad na jejich fyzickou a pohybovou zdatnost.Tento problém se pak odráží v častějším zranění, což ovlivňuje trénink a výkon sportovce, v našem případě hokejistky či hokejisty. ASM koncept se ale primárně zaměřuje na všestranný rozvoj sportovce, a až poté na rozvoj po hokejové stránce. Hráč, který se totiž bude umět nejlépe adaptovat na různé situace, bude nejlepší. 

Koncept je založen na základních prvkách pohybu, způsobu učení a kvalitním provedení pohybu. Celý model zohledňuje vývojové fáze jedince a volí vhodný trénink pro každou fázi. 

Celostní přístup tohoto modelu se zaměřuje ale i na zdravý životní styl a výživu.

A proč je výživa tak důležitá? Co jíme a pijeme ovlivňuje naše zdraví a náš výkon. Mladí sportovci potřebují znát a mít povědomí o tom, jaké potraviny jsou vhodným zdrojem energie. Jednoduché doporučení jako snížení příjmu bílého cukru, každodenní zařazení ovoce a zeleniny do jídelníčku je něco, co může být vysvětleno již mladým sportovcům. Ať co nejdříve pochopí, že vyvážená strava jim pomůže více trénovat, být zdraví a předcházet zraněním.

Zaujal vás ASM koncept a chcete se dozvědět vice? Brzy se s vámi podělíme o více informací s praktickými ukázkami cvičení a tipy na výživu. 

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy