Hra bez balonu Erasmus+ HC Den Bosch

Raoul Ehren: Hlavní trenér žen HC Den Bosch (od roku 2008) a hlavní trenér holandského národního týmu žen do 21 let – tým žen HC Den Bosch vyhrál v posledních 21 letech 19 titulů mistra Holandska a tým má nyní ve svém kádru 10 mezinárodních hráček.

Raoul svůj přednášku začal větou, která nás ve skupině všechny překvapila  “Snažíme se dát co nejvíce balón soupeři na rozehrávku, až pak začneme vytvářet šance a dávat góly…” V následujících 45 minutách nám vysvětlil jeho chápání „Hry bez balónu“ a proč si myslí, že je jednodušší dát góly z napadání a situací z toho vzniklých, než ze situací začínající na vlastní polovině.

Některý hlavní body, které nám sdělil:

  • Důležité je, že se všech 11 hráčů musí účastnit a pracovat společně. Každý musí být pod balónem, aby pomohl ostatním. Snaha je mít 2 či 3 hráče okolo balónu, aby vytvářeli neustálí tlak. To znamená, že i útočníci musí bránit. Nejdřív bránit a až pak dávat góly.
  • Když získáme balón, tak ho chceme co nejdříve nahrát. První nahrávka je ta nejdůležitější a proto musí být co nejlepší. Pokud se s balónem nejdříve rozběhneme a až pak se podíváme, tak už je pozdě.
  • Nezáleží na pozici balónu, hlavní je dát gól a to co nejrychleji. Chce to být co nejrychleji v kruhu, tedy do 1-2-3 vteřin, pak je se teprv jedná o pořádnou šanci na to vstřelit gól.
  • S pohybem balónu se musí hnout i všech 10 hráček. Všechny jsou „spojeny jedním lanem“, které udržuje mezi hráči mezery 5 až 6 metrů.
  • Čím vyšší je napadání, tím více udělá soupeř chyb.

Pomocí videa popsal různé druhy napadaní jako například plný pres se 4 posledními stojícími v takovém „diamantu“ nebo napadání se 4 hráči od půlky se základním rozestavením v trojúhelnících. 

V průběhu nám také ukázal na co se při trénincích zaměřuje i s konkrétními příklady cvičeních, která svému týmu žen HC Dne Bosch dává. Kde se zaměřuje na různé formy herních situací. Co vyzdvihl bylo, že veškerá jejich kondice vychází pouze z tréninků na hřišti a s balónem.

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy