Ohlédnutí za mistrovstvím Evropy mužů (II. divize)

Ve Francii se od 28.7 do 3.8.2019 konalo mistrovství Evropy II. divize mužských výběrů. Ve skupině „B“ měl český celek soupeře z Francie, Polska a Běloruska.

Základní část:

Francie – Česká republika 7:0

Česká republika – Bělorusko 1:1

Česká republika – Polsko 0:0

O zápasech s Francií jsme psali zde, o dalších zápasech v základní skupině jsme psali zde. Bohužel se díky výsledkům Česká republika umístila na 3. pozici a hrála ve skupině „C“ o udržení v druhé nejvyšší divizi.

Itálie – Česká republika 1:1

Další zápas se odehrál proti Itálii 2.8. od 12:30, kdy hned tři minuty po úvodním hvizdu Itálie otevřela skóre gólem z rohu. Česká republika v tu chvíli musela dohánět nepříznivé skóre 1:0. Ve 27. minutě se Lukáši Plochému povedla střela z rohu, a tím pádem bylo vyrovnáno na 1:1. Do druhého poločasu se vstupovalo v nerozhodném stavu. Po dalších 30 minutách se skóre na výsledkové tabuli nezměnilo, takže si Česká republika odnáší z tohoto utkání 1 bod.

Kapitán reprezentace Martin Babický k tomu dodává: „Do zápasu s Itálií jsme nastupovali plni energie po volném dnu, kdy jsme nabírali síly po těžkém, ale vydařeném zápase s Polskem. V tomto zápase nám o kousek uteklo semifinále, ale moc dobře jsme věděli, že to je již pryč a musíme se soustředit na zápas s Itálií, která je velmi nevyzpytatelným soupeřem. První čtvrtinu jsme ale bohužel nebyli v zápase. Dělali jsme hodně chyb a nehráli to, co jsme si řekli na poradách. Možná i proto jsme velmi rychle dostali branku z trestného rohu a prohrávali 1:0. Naštěstí od začátku druhé čtvrtiny vypadal zápas zcela jinak. Na soupeře jsme si věřili a začalo se to odrážet i na našem výkonu. Zlepšili jsme mezihru a dostali se do pár slušných zakončení. Odměnou nám byl gól Lukáše Plochého z trestného rohu a vyrovnání na 1:1. Tak skončil i poločas a my věřili, že v druhém poločase dokážeme zápas strhnout na naši stranu. Začali jsme opět velmi dobře a trpělivě jsme hledali volné prostory v soupeřově obraně. To se nám podařilo až ke konci zápasu, kde jsme měli rozhodně více síly než soupeř a snažili se dát vedoucí gól. Příležitostí na to bylo hned několik. Jakub Koryťák se krásně uvolnil na kruhu a vyslal nechytatelnou ránu, která bohužel skončila na tyčce. Měli jsme i několik trestných rohů. Několik dalších opravdu vyložených šancí jsme bohužel nedokázali proměnit a zápas tak skončil, jak je naším zvykem na tomto turnaji, remízou. Další zápas proti Ukrajině je již opravdu klíčový a musíme ho vyhrát za každou cenu.“

Česká republika – Ukrajina 1:6

Poslední zápas se hrál proti Ukrajině. Bylo jasné, že pokud chtějí čeští muži zůstat v II. divizi, musí Ukrajinu porazit. První čtvrtina dopadla nerozhodně 0:0. V 18. minutě otevřeli skóre Ukrajinci, poločas končil 1:0 v náš neprospěch. V 6. minutě třetí čtvrtiny skóroval Kryštof Bodnár, stav 1:1. Bohužel tento světlý okamžik trval jenom 3 minuty, protože posléze Ukrajinci přidali další gól, minutu na to se opět třepala síť v naší brance. Chvíli před koncem pro nás nešťastné čtvrtiny Ukrajinci ještě zvýšili svůj náskok na 4:1. V posledních 15 minutách přidali další dvě branky. Konečný stav zápasu 6:1.

Na základě této prohry naše mužská reprezentace obsadila 7. místo, a tímto sestupuje do III. divize. Další mistrovství Evropy se bude hrát v roce 2021.

Finální pořadí turnaje:

  1. Francie
  2. Rusko
  3. Rakousko
  4. Polsko
  5. Itálie
  6. Ukrajina
  7. Česká republika
  8. Bělorusko

Veškeré oficiální informace o turnaji najdete zde, či v našich článcích o ME, které najdete zde.

 

Lenka Jeřábková

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy