Tomáš Holek si zapískal na Filipínách

Jak jsme vás informovali skrz náš facebookový profil, český rozhodčí Tomáš Holek si v minulém týdnu zapískal halový hokej až na dalekých Filipínách. Jak se tam dostal, jaké to pro něj bylo a jaké si z toho odnáší zážitky se dozvíte níže.

V termínu 30.11. – 11.12. se na Filipínách odehrával již 30. ročník Her jihovýchodní Asie. Je to taková malá asijská olympiáda. Překvapivě i Česká republika tam měla své zastoupení v podobě našeho rozhodčího Tomáše Holka, který byl na tuto akci nominován ve spolupráci s Asijskou hokejovou federací a celosvětovou hokejovou federací (FIH).

Tato akce hostila 11 států z jihovýchodní Asie a během celého turnaje se odehrálo více než 56 tradičních i méně známých sportů. Celkem se této akce zúčastnilo přes 9000 dobrovolníků a přes 5000 sportovců.

Zaměřme se ale na halový hokej, kde Tomáš pískal. Reprezentace se týkala kategorie žen i mužů, každé po 5 týmech. Zajímavostí bylo, že například Filipínky se účastnit musely, jakožto domácí tým, leč v této zemi vzhledem k počasí halový hokej nemá velkou tradici. Proto vypomohly ženy z národního týmu volejbalu a halový hokej se prostě naučily. Celková úroveň turnaje byla o něco nižší než naše česká liga. Dle vyjádření přímo od Tomáše by zde český extraligový tým hrál o medaile. To ale nesnižuje velikost celých her, jen halový hokej v těchto končinách není tak populární jako na západě. V kategorii mužů i žen vyhrál tým z Malajsie.

Tomáši, jak ses k nominaci vlastně dostal?

Bylo to díky Jakubovi Mejzlíkovi, v červenci mne poprosil, zda bych s ním mohl jet pískat do Singapuru tamní domácí ligu. V těchto končinách nemají s halovým hokejem takové zkušenosti, proto poprosili Jakuba, zda by mohl přijet, odpískat pár zápasů a zároveň jim předat své znalosti a zkušenosti. Zeptali se ho také, zda mohou přijet celkem dva čeští rozhodčí a Jakub mě oslovil. Skutečnost, že jsem tam byl v létě osobně, byla zřejmě jedním z důležitých momentů, kdy si mě zástupce tamního svazu mohli vyzkoušet, a na základě mých výkonů mne posléze oslovili s nominací na rozhodčí právě na Hry jihovýchodní Asie.

Musel jsi splňovat nějaká kritéria?

Ano, my jako rozhodčí jsme nominováni na turnaje na základě našeho mezinárodního hodnocení a počtu odpískaných utkání. Já osobně mám v hale odpískáno necelých 20 mezinárodních utkání a venku přes 40 utkání. Moje hodnocení od tzv. umpires managerů, kteří jsou na každém mezinárodním turnaji, je skoro 100%, takže jsem mohl být nominován.

Jaké hodnocení jsi dostal na tomto turnaji?

Mám radost, dostal jsem nejvyšší možné. Pískal jsem šest ze sedmi možných utkání, zároveň jsem byl nominován i na semifinálový i finálový zápas. Což byl super zážitek, v publiku bylo okolo 500 lidí.

Jak na tebe Filipíny působily? Zažil jsi tam nějakou zvláštnost?

Filipíny jsou krásná země, každému bych přál, aby se tam mohl podívat. Ale my jsme díky turnaji neměli možnost cestovat, přece jenom jsem tam byl za prací, ne za zábavou. Každopádně mě překvapila úroveň organizace. Na letišti na mě čekalo auto, které mne odvezlo až do hotelu. Starali se o nás na velmi vysoké úrovni. Na každém kroku jsem byl jako běloch trochu atrakcí, takže se se mnou chtěli místní hodně fotit. I například hráči po prohraném utkání, které jsem jim odpískal. To bych řekl, že by se v Česku stát nemohlo.

Jaké máš další plány?

Teď pravidelně pískáme českou ligu, v únoru jedu jako neutrální rozhodčí do Bulharska pískat klubový pohár, kde se bude účastnit i vítěz české halové ligy 2018/2019 Rakovník. Doufám, že mě to přiblíží zase o kousek k mému snu pískat mistrovství světa v hale 2021.

Tomáši, děkujeme za rozhovor i za reprezentaci Českého svazu pozemního hokeje až na dalekých Filipínách. Držíme ti palce do budoucna.

Pokud byste se i vy chtěli dostat takto daleko, není to až tak velký problém. Mladší ročníky (okolo 14 let) začínají pískat své domácí klubové turnaje dětí, posléze se mohou zapojit přímo i do komise rozhodčích, kterého je Tomáš předsedou. Pokud by Vás zajímalo, jak začít pískat, či se chcete zúčastnit semináře pro rozhodčí a veřejnost, stačí se ozvat přímo Tomášovi na e-mail: tomas.holek@pozemnihokej.cz

Lenka Jeřábková

 

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy