Ženy postupují na MS & semifinálový zápas…

Dnes českou reprezentaci čekal perný den… Hráčky měly opět v rozpisu dva zápasy. První byl poslední zápas skupiny s Ukrajinou. Tento zápas rozhodoval, zda postoupí do semifinále či ne. Pokud by se jim povedlo vyhrát, také by to znamenalo automaticky postup na mistrovství světa, která se koná v roce 2021.

Česká republika x Ukrajina 5:4

Oba týmy začaly poměrně opatrně, skóre bylo otevřeno až v 6. minutě zápasu. Bohužel to byla právě Ukrajina, kdo skóroval z dorážky. Hned na začátku druhého poločasu česká reprezentace neubránila roh. Skóre 0:2. Dívky se nenechaly zastrašit, minutu na to přišla odpověď z hokejky Anny Kolářové (z rohu). Tři minuty před poločasem jsme hráli přesilovku, Ukrajina nápor české reprezentace ustála.

Třetí čtvrtina se hrála ve vysokém tempu, ale ani na jedné straně nebyla vyložená šance. 10 sekund před hvizdem proměnila Adéla Lehovcová (Bíža) roh, stav 2:2.

Čtvrtá čtvrtina byla poměrně infarktová. Doporučujeme vám ji si pustit ze záznamu (odkaz najdete níže). Vysoké tempo hry znamenalo v těchto 10 minutách krásné hokejové momenty a padlo celkem pět gólů. Česká děvčata zvyšují svůj tlak na Ukrajinu, zvyšujeme v 35. minutě gólem ze hry díky Adéle Lehovcové, Ukrajina vyrovnává dvě minuty nato, stav 3:3. Všichni jsou si vědomi faktu, že remíza nic neřeší. Dvě a půl minuty před koncem zvyšujeme na 4:3 z rohu, po 53 vteřinách Ukrajina zase srovnává. Do konce zbývá pár minut a pár sekund. Předpokládám, že i fanoušky v tuto chvílí polévá pot. 16 sekund před koncem Kateřina Laciná rozhoduje. Vedeme 5:4 a s velkou úlevou rádi slyšíme konečný hvizd.

Ještě bychom rádi vyzdvihly fakt, že za stavu 4:4 Ukrajina mohla zápas ještě zvrátit, když Česká republika hrála v posledních minutách bez brankaře, Ukrajina byla velmi blízko gólu, leč ukrajinská útočnice nedokázala balónek před naší prázdnou bránou zastavit a tím pádem svojí „tutovku“ neproměnila. To byl zlomový okamžik zápasu. Štěstí v tu chvíli stálo na naší straně.

Díky této výhře si ženská reprezentace zajistila postup do semifinále mistrovství Evropy a zároveň se kvalifikovala na mistrovství světa v roce 2021.

Nizozemsko – Česká republika 4:2 (semifinále)

Česká republika si zajistila postup mezi nejlepší 4 týmy v Evropy. Při semifinálovém zápase se ženy utkaly s nejlepším týmem druhé skupiny „B“, což bylo Nizozemsko. Tento tým porazil Švýcarky 5:0, domácí Bělorusky 4:1 a Rakousko poměrem 5:0. Bylo nad slunce jasné, že to bude velmi těžký zápas.

Ve druhé minutě proměnily Nizozemky roh, v osmé přidaly další. Těsně před koncem první čtvrtiny zvýšil náš soupeř gólem ze hry na 3:0. Česká děvčata ale nic nevzdala, avšak druhá čtvrtina byla bez změny skóre.

I třetí čtvrtina byla velmi vyrovnaná, aleš v 27. minutě Nizozemky zvyšují svůj náskok na 4:0. Odplatou jim tři minuty nato byl gól zásluhou Adély Lehovcové, která ještě v poslední čtvrtině přidala další. I když jsme poslední minuty hrály „power play“ – hru bez brankáře, výsledek se již nezměnil. Díky konečnému skóre 4:2 Nizozemky postupují do zítřejšího finále.

Oba zápasy si můžete pustit ze záznamu zde. Více informací – rozlosování, výsledky, střelkyně najdete zde.

Česká republika bude zítra hrát o bronzové medaile od 11. hodin s Německem. V základní skupině tomuto týmu naše reprezentace podlehla 1:4, avšak díky zvyšující se úrovni naší hry v průběhu celého turnaje není rozhodně nic rozhodnuto. Finále bude hrát Bělorusko s Nizozemskem.

Za zmínku ještě stojí fakt, že česká hráčka Adéla Lehovcová po dnešním dni vede tabulku střelců se 6 body spolu s Běloruskou Marynou Niktsinou.

Děvčata do toho, fandíme vám!!!

Foto zdroj: Facebook EHF / WORLDSPORTPICS FRANK UIJLENBROEK

 

Lenka Jeřábková

 

 

 

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy