Ženská reprezentace získala bronzové medaile na ME a kvalifikaci na Mistrovství světa!!!

Po semifinálovém zápase s Nizozemskem bylo jasné, že pro Němky budeme těžkým soupeřem. Bylo znát, že Holanďanky neví, jak na českou reprezentaci hrát. I když celý turnaj procházely velice lehce, na českém týmu se zasekly a neměly tak dominantní pozici, jako při dosavadních zápasech.I když nakonec pro Nizozemky dopadl zápas vítězně (4:2), český tým ukázal svoji sílu. Němky si musely být vědomy faktu, že zápas o bronzové medaile pro ně nebude jednoduchý, i když při prvním zápase na tomto turnaji českou reprezentaci porazily 4:1.

Boj o bronz: Německo x Česká republika 2:2 (1:2 na nájezdy)

Zápas pro český tým začal velmi dobře, již v 2. minutě otevřela skóre Kateřina Laciná gólem ze hry. Němky se posléze vzpamatovaly a v druhé čtvrtině daly českému týmu 2 góly. Stav o poločase 2:1 pro soupeřky.

Ve čtvrté minutě druhého poločasu nádhernou střelou skórovala Adéla Lehovcová z rohu. Stav srovnán 2:2. Pro Němky byla v poslední čtvrtině odpískána penalta, střela však šla těsně vedle tyče. Tato neproměněná šance bude Němky mrzet ještě dlouho. Konečný stav zápasu 2:2.

Přišly na řadu nájezdy. Jako první na řadu za český tým šla Natálie Hájková, neproměněno. Stav 0:0, následně Němky proměňují, Adéla Lehovcová srovnává skóre na 1:1, Němky třetí šanci neproměňují díky naší výborné brankářce Barboře Čechákové. Kateřina Laciná se chopila šance a dává gól. České reprezentantky získávají bronzové medaile na mistrovství Evropy 2020!!!!

Adéla Lehovcová (Bíža) získala ocenění nejlepší střelkyně turnaje spolu s Běloruskou Marynou Nikitsinou. Oběma se povedlo vstřelit 7 branek. Nutno podotknout, že Bělorusko celkem nastřílelo 21 gólů, Český tým „jen“ 14, to znamená, že Adéla zařídila každý druhý gól!!! Gratulujeme!!!

Finále: Bělorusko x Nizozemsko 1:1 (4:3 na nájezdy)

V tomto zápase nebylo jasného favorita. Nizozemky sice více méně hladce procházely celým turnajem, ale Bělorusky hrály na domácí půdě. Podpora fanoušků dokáže udělat své, však to před dvěma lety český tým pocítil na vlastní kůži, když několik zápasů na ME v Praze otáčel výsledek a dospěl k vítěznému konci. V základní části Bělorusky nejprve porazily Rakušanky 7:2, následně prohrály s Nizozemkami 1:4 a nad Švýcarkami vyhrály vysoko 7:0. Semifinálový zápas vyhrály nad Němkami 5:2.

Ve finálovém zápase Nizozemky vedly zásluhou Lisy Postové již od 8. minuty. Hra byla poměrně vyrovnaná a za celou dobu byly k vidění jen 3 rohy. V poslední minutě zápasu Bělorusky skórovaly a vybojovaly remízu 1:1. Následovaly nájezdy: po prvním kole (3 nájezdy pro každý tým) byl stav nerozhodný 2:2. Pokračovala tedy další série. Nejprve neproměnil žádný z týmů. V druhém kole Bělorusky proměnily, Nizozemky také. V třetím kole Bělorusky opět proměnily a Nizozemkám se již srovnat nepodařilo.

Bělorusky se stávají mistryněmi Evropy.

Celková tabulka Mistrovství Evropy 2020:

  1. Bělorusko
  2. Nizozemsko
  3. Česká republika
  4. Německo
  5. Ukrajina
  6. Rakousko
  7. Belgie
  8. Švýcarsko

Foto zdroj: Facebook EHF / WORLDSPORTPICS FRANK UIJLENBROEK

Lenka Jeřábková

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy