Pozemní hokej – Web, zápisy a online přenosy…

Na začátku této sezóny jsme přemýšleli o tom, jak opět pozvednou naše online schopnosti a posunout pozemní hokej zase o kousek dál. Priority jsou vcelku jasné:

  1. zrychlit web pro práci všech trenérů a rozhodčích při zadávání zápisů
  2. papírové zápisy a registračky převést na elektronické a kompletně tak pozemní hokej převést do digitální doby
  3. rozvinout online přenosy a případně přenosy v televizi dál

Co konkrétně se rozběhlo a co připravujeme:

OnLine zápisy

Zápisy se nyní až na výjimky zapisují během zápasu nebo ihned po něm. Všichni fanoušci tak mají rychlý přehled o výsledcích zápasů, střelcích i pořadí týmů. V zimní sezóně se nakoupili tablety pro online zápisy. Používali se v hale a některé kluby je využívají i při podzimní sezóně na hřištích. Volné sady na svazu ještě jsou, pokud tedy některý z klubů bude chtít tablety využít, je to možné domluvit.

Web

V současné době řešíme kapacitní problémy serveru – ihned první hrací den bylo na serveru přes 100 lidí současně, kteří vyplňovali soupisky a zápisy. Server běžel opravdu velmi pomalu a s výpadky. Na nápravě pracujeme včera jsme udělali první krok ke zrychlení a přenesli web na výrazně výkonnější server. Další kroky budou následovat v nejbližších 2 týdnech. Doufáme, že se podaří vše zrychlit, ke spokojenosti všech.

Elektronické podepsání zápisů

Žijeme v digitální době a tak je naším cílem zápisy přestat tisknout a vše vyřešit na tabletu online – tedy místo podpisu využít elektronické schválení. Představa je, že zápis se zapíše do systému na tabletu a rozhodčí, trenéři a kapitáni jej potvrdí zadáním 4 místného PINu. Pro toto bude nutné, aby vsichni, kteří podepisují zápisy, měli v systému zanesený email (přes něj si budou moci aktivovat  PIN a kdykoliv ho také změnit). Tím bychom měli zápisy jednak zrychlit a jednak se zbavíme tiskáren a na zapsání bude stačit tablet nebo telefon. Doufáme, že tato změna se nám podaří naimplementovat do začátku halové sezóny.

Streaming zápasů na YouTube

Na počátku sezóny svaz připravil 3 sady pro online vysílání jako podporu klubům. Tyto sady umožní vysílat zápasy na YouTube ze 3 míst během jednoho víkendu. Kluby se do  vysílání aktivně  zapojují a to jednak zajištěním infrastruktury pro vysílání a jednak zajištěním kameramanů pro vysílání. Svaz zajistí pro vysílání technickou podporu a školení pro ty, kteří chtějí vysílat. Doufáme, že vysíláním  zápasů pozemního hokeje na YouTube, se nám podaří zvýšit sledovanost jednotlivých utkání, která se pohybuje na YouTube mezi 150 – 600 vzhlednutí na zápas. Dále bychom chteli streaming využít jako propagaci směrem ke sponzorům a sportovním kanálům České televize.

 

V tuto chvíli jsou na vysílání připraveny tyto kluby:

Internet streaming Internet pro TV Vyškolení lidé Místní koordinátor
HC 1946 Praga X X X X
TJ Plzeň Litice X X X X
HC 1972 Rakovník X X X X
TJ Slavia Praha X

 

Propojení zápisů do streamingu a televizního vysílání

V nejbližších týdnech bychom chtěli streaming doplnit o software, který umožní automatické zobrazení soupisek, skóre a časomíry – data se vezmou přímo ze zápisů na webu.

Celý systém elektronických zápisů umožní jednu zásadní věc a sice propojit zápis přímo do online vysílání na YouTube a případně do televize. Součástí systému bude i časomíra, kterou bude možné sjednotit na hřišti i v televizi, jak jsem na to zvyklí u ostatních sportů.

 

Miroslav Semrád

 

 

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy