Covid v hokejovém světě

Každá země má trochu jiná nařízení, která mají zamezovat šíření Covid-19, proto se liší také hokejová situace v jednotlivých zemích.

I přestože každý svaz doufal, že se podzimní část ligy stihne dohrát, ve většině případů to tak bohužel není. Plno zemí přerušilo ligu a čeká, jak se situace vyvine. Finsko například sezónu stihlo dohrát již v září. I přes veškerou snahu se nakonec přerušila i nejprestižnější liga v Evropě, holandská Hoofdklasse.

„V Holandsku začala sezóna stejně, jako každá jiná, ale po pár odehraných kolech se začala zpřísňovat pravidla. Nejprve byl zakázán přístup divákům, poté se začaly zavírat šatny a přístup do klubových restaurací, aby se omezil pohyb v uzavřených prostorech. Na poradách jsme dodržovali odstupy a pokud to bylo možné, vše se odehrávalo venku. Někdy v druhém týdnu v říjnu proběhla press konference v Holandsku, kde bylo rozhodnuto, že všechny amatérské sporty budou přerušeny na čtyři týdny. Přičemž o dva týdny později vyhlásila vláda, že veškerá opatření, která byla zmíněna na původní press konferenci, budou platit až do konce roku 2020. Tím pádem je sezóna přerušena a bude se dohrávat pravděpodobně na jaře. Nicméně více informací o dalším průběhu zatím holandská federace neposkytla. Jedná se prý o prodloužení jarní části až do července. Hala se pravděpodobně tento rok hrát nebude.“ shrnula situaci Kateřina Laciná, která momentálně hraje nejvyšší holandskou ligu za Larensche Mixed Hockey Club.

V tuto chvíli jsou ještě ligy, které běží. Poslední kola se dohrávají v Polsku, Chorvatsku a také v Německu. V Německu si díky zpřísnění opatření některé týmy nechaly zápas přeložit na jaro. Jak vypadala situace pro Tomáše Procházku hrajícího za Hamburger Polo Club?

„V Německu byl problém vyřešit, jak naložit s nedohranou minulou sezónou, nakonec si týmy odhlasovaly, že se bude v rozehrané sezóně pokračovat. Sezóna běžela podle plánů, dodržovala se hygienická opatření, kdy byl jasně určen vchod na hřiště a jiná cesta jako východ. Počet diváků byl také omezený, nesměli přijít do kontaktu s hráči a museli dodržovat rozestupy. Podzimní část sezóny se ve většině případech stihne dohrát, poslední kolo bylo na dobrovolné bázi, kdy si každý tým mohl rozhodnout, jestli bude hrát, nebo si zápas přeloží na jaro. My sezónu stihli dohrát. Na jaře se bude hrát ve dvou skupinách po šesti, tedy dalších pět zápasů, a poté si první čtyři týmy zahrají final four. Hala se zatím řeší, ale jelikož byl opět vyhlášený lockdown, nevypadá to, že by se vůbec hrálo.“

Stejně tak pokračuje i sezóna ve Španělsku, kde ale narozdíl od Německa zbývá odehrát ještě zhruba půlka podzimní části. Ve Španělské nejvyšší lize momentálně hrají Barbora Čecháková, Veronika Decsyová a Natálie Nováková, všechny v týmu Real Sociedad.

„Přestože se ve Španělsku uzavírají regiony i města, hokejová liga stále běží a týmy mají výjimky pro cestování. Podle vládních nařízení mohou profesionální sporty nadále pokračovat, tudíž se nám tréninkový ani zápasový plán zatím nemění. Sezóna má pro nás končit 5. 11. a zatím se mluví o tom, že se dohraje. Na zápasy i tréninky chodíme v rouškách, které si sundaváme až ve chvíli, kdy se jdeme rozběhat. Dodržujeme rozestupy při poradách a nesmíme se zbytečně zdržovat v šatnách a klubových prostorech. I přesto ale denně na tréninku od spoluhráček slýcháme, že si myslí, že se liga nakonec stejně přeruší. Tak uvidíme..“ popisuje průběh ligy Barbora Čecháková.

O dalším průběhu u nás i v zahraničí Vás budeme postupně informovat. Momentálně pokračuje Pro League, která se odehrává bez diváků a všechny zápasy je možné sledovat zdarma na nové aplikaci Watch.Hockey.

 

Veronika Decsyová

  • Metodika 2020
    FIT

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy