Co se dělo na pozemním hokeji v roce 2020?

I když by se mohlo zdát, že díky uzavírce soutěží se v našem oblíbeném sportu nic nedělo, opak je pravdou. Pojďme se společně ohlédnout za uplynulým rokem, který přinesl spoustu vypjatých, nervy drásajících, ale i krásných šťastných okamžiků. Svědčí o tom i naše frekvence zveřejňování příspěvků. Na webové stránce pozemního hokeje jsme za rok 2020 zveřejnili celkem 160 článků, což je průměrně jeden článek za dva a půl dne. Na sociální síti Facebook jsme ještě aktivnější – odhadem jsme zveřejnili 230 příspěvků. Video, které zachycovalo rozhodující nájezd Kateřiny Laciné na halovém mistrovství Evropy žen, vidělo přes 100 000 uživatelů. Děkujeme za vaši přízeň.

LEDEN 2020

Národní tým mužů se v halovém hokeji účastnil v Berlíně halového mistrovství Evropy, kde obsadil krásné páté místo. Díky tomu se muži kvalifikovali na mistrovství světa, které se mělo konat 3. 2. 2021 v Belgii. Více si o mužském halovém mistrovství můžete připomenout zde.

Národní tým žen se účastnil svého mistrovství Evropy v Minsku. Celý turnaj byl poměrně napínavý. V základní části Češky porazili Belgii a v infarktovém utkání Ukrajinu. Prohrály s Němkami. Naše ženy se dostaly do semifinále, kde podlehly Nizozemsku a v boji o bronz se utkaly opět s Německem. Konečný hvizd zápasu přinesl výsledek 2:2. Při nájezdech tým podržela brankářka Barbora Čecháková a své nájezdy proměnily Adéla „Bíža“ Lehovcová a Kateřina Laciná. Ženská reprezentace získala bronzové medaile i individuální ocenění pro brankářku Barboru Čechákovou a nejlepší střelkyni turnaje Adélu „Bížu“ Lehovcovou. Stejně tak jako muži, se ženy kvalifikovaly na mistrovství světa, které se mělo hrát 3. – 7. 2. 2021 v Belgii. Více se o odehraném turnaji dozvíte zde.

Jakub Mejzlík, který je nominován jako rozhodčí pozemního hokeje na Olympijské hry, byl hostem Jaromíra Bosáka v pořadu Ušák.

ÚNOR 2020

Další zimní měsíc se nesl ve znamení klubů. 8. 2. se totiž odehrálo finále extraligy halového hokeje České republiky pro dospělou kategorii. Do finále žen se probojovaly týmy HC 1972 Rakovník (porážka Slavia Hradec Králové 5:2) a SK Slavia Praha (porážka HC Hostivař 7:2). Ve finálovém utkání padlo 8 gólů, hrál se divácky atraktivní hokej, po kterém se radovaly ženy v sešívaných dresech. Ženy SK Slavia Praha obhájily titul České republiky z minulých let. Porazily tým z Rakovníku 5:3.

Mužská část přinesla mnoho překvapení. V prvním semifinálovém zápase HC Rakovník porazil vysoko TJ Plzeň Litice 10:1. V druhém semifinále HC Bohemians porazili sešívanou SK Slavii 5:4. Po dlouhých letech, kdy sešívaní dominovali pozemnímu i halovému hokeji, se v roce 2020 nedostali do finále. Hrací doba základní části posledního zápasu o titul skončila nerozhodně 3:3. Po nájezdech v ohromnou radost propukli hráči i fanoušci z Rakovníka. Všechna utkání najdete na našem YouTube kanálu, který se těší víc a víc vaší přízni, finálový zápas měl přes 800 shlédnutí. Písemný záznam celého dne najdete zde.

Následovaly klubové poháry, kterých se zúčastnili vítězové ligy z předchozího ročníku. Muži z týmu HC 1972 Rakovník získali 5. místo, ženy z SK Slavia získaly bronzové medaile.

BŘEZEN – SRPEN 2020

V březnu přišla první omezení, které způsobila nemoc COVID 19. Napjatě jsme sledovali, jak se situace vyvíjí a bohužel jsme nemohli ani odstartovat jarní část ligy. V dubnu jsme vám nabídli mnoho zábavy na doma. Ať už to byla soutěž #trenujzdomu, nebo výtisk pozemkářské knížky Vítězové mají plán, poražení výmluvu. Pokud byste měli chuť si zacvičit i v těchto dnech, najdete videa s naším oblíbeným Markem Bradou stále na našem Youtube kanálu, podívejte se zde.

Na konci května se v Kadani otevřelo zrekonstruované hřiště na pozemní hokej. Na reportáž Hokeje na zemi se můžete podívat zde. Nový areál je pojmenován po zakladateli klubu Emilu Závodném.

V Hradci Králové se 22. 7. slavilo jedno krásné jubileum. Vítězslav Hamaďák, dlouholetý hráč a trenér, oslavil 80 let.

V létě i nadále probíhaly přípravy našich reprezentantů. Vznikla fotoreportáž, která byla uveřejněna v online prostředí Aktuálně.cz. Zároveň si naše reprezentantky zahrály florbal s týmem Ivanti Tigers, který se pyšní osmi tituly ČR. Proběhly také kempy pro děti v Rakovníku i oblíbený Sportways. V srpnu vznikla linka hrdinů. Reprezentační komise představila novou koncepci národních týmů. Více si můžete přečíst zde.

ZÁŘÍ  PROSINEC 2020

S velkou pompou jsme se vrátili na hřiště a rozjely se opět všechny soutěže a turnaje. Všichni byli rádi, že můžeme opět hrát. Radost nám bohužel dlouho nevydržela. Poslední zápas se hrál o víkendu 10. 10. Na podzim jsme posílili naše týmy na streamování zápasů. Na přenosy z podzimu se můžete podívat zde.

1. 9. byla za účasti prezidenta Českého svazu pozemního hokeje Gina Schilderse slavnostně otevřena nová KBELSKÁ HALA. Ve spolupráci PH Sokol Kbely a MČ Praha 19 vznikla ve Kbelích hala již od počátku konstruovaná i pro halový hokej. Moderní stánek splňuje všechny parametry pro pořádání zápasů všech věkových kategorií. Díky spolupráci technické komise Českého svazu pozemního hokeje a PH Sokol Kbely se podařilo na halovou sezónu 2020/2021 vyjednat maximální využití pro pořádání mistrovských zápasů v halovém hokeji, téměř každý víkend v sezóně. Bohužel i zde zasáhl COVID 19, a tak musela být halová sezóna zrušena. Hokejová komunita se tak může těšit na sezónu příští, kdy snad situace dovolí halovou sezónu uskutečnit a Kbely tak budou moci přivítat i plánované halové mistrovství České republiky v kategorii žen a mužů.

Klub TJ Plzeň Litice uspořádal 23. 9. již 51. ročník Běhu Osvobození, kterého se zúčastnilo přes 140 závodníků.

Náš rozhodčí Aleš Větrovský se dostal do výběru Evropské hokejové federace pro talentované rozhodčí. Tereza Kopřivová z týmu Rakovníku poprosila hokejovou rodinu o pomoc při podpoře jejího odjezdu do Ameriky, plnit si své hokejové sny. Vše se povedlo a v lednu 2021 mohla Tereza i díky vaší pomoci odletět. Na konci října jsme přinesli zajímavý článek, jak to vypadá s pozemním hokejem a situací okolo nemoci COVID 19 v zahraničí. V listopadu jsme rozjeli vzdělávací články a videa pro trenéry, vše ve spolupráci s mentálním koučem Janem Procházkou. Můžete se podívat zde. V prosinci se bohužel žádná halová sezóna nestihla rozjet a žádné halové zápasy se v roce 2020/2021 nekonaly.

Kdyby vám tento výčet nestačil, podívejte se na náš pořad Hokej na zemi. V archivu najdete všech 11 dílů, které byly v roce 2020 odvysílány.

Nová situace v minulém roce nás naučila mnohému. Překonávat překážky, trénovat z bezpečí domova a mnozí z nás si opět uvědomili, jak moc je pro nás pozemní hokej důležitý, stejně tak jako naši spoluhráči = kamarádi, naše hokejová rodina. Tak snad se brzy ve zdraví zase shledáme na našich hřištích 🙂

Lenka Jeřábková

 

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy