Pohled do zákulisí: český rozhodčí Jakub Mejzlík odlétá na OH do Tokia

Náš český rozhodčí byl nominován na Olympijské hry již v roce 2019. Díky komplikacím okolo pandemie musel čekat další rok, než se mu splní sen a odletí do Japonska. Přesun termínu ale není jediná těžkost, jak se COVID 19 dotkl tohoto sportovního svátku.

Jakub dostává od Světové hokejové organizace (FIH) neustále nové informace ohledně organizace. I přes jeho plnou vakcinaci, musí před odletem podstoupit několik PCR testů v přesně určených časových odstupech a ve schválených zdravotnických centrech. V mobilu musí mít stažené speciální aplikace a již teď je Jakub srozuměn s tím, že se má na letišti po příletu do Tokia připravit na 4-9 hodin čekání, než se vyřídí nezbytné formuláře. A to není vše.

Již teď je známo, že se náš český rozhodčí bude muset pohybovat jen mezi hotelem a hřištěm. Na hotelu musí být v naprosté izolaci, výjimkou jsou snídaně a večeře ve společné jídelně. Jak dodává jeho maminka Alenka Mejzlíková, známá trenérka i reprezentantka, která sama má stříbrnou medaili z letních Olympijských her v Moskvě (1980): „Je to trošku škoda, že si Jakub ani ostatní zúčastnění nemůžou atmosféru tohoto největšího sportovního svátku vychutnat plnými doušky.“ No, žádný med, řeklo by se…

ALE i tak se Jakub velmi těší, je to vrchol jeho kariéry rozhodčího. Zapískat si na Olympijských hrách je odměna za jeho píli a tvrdou dřinu, které do pozemního hokeje vložil. Má za sebou 18měsíční přípravu, na které se spolupodílel i Český svaz pozemního hokeje. Díky nejmodernějším sportovním pomůckám (Airofit pomáhající zvýšení objemu plic, Blaze Pod – reakční světla na postřeh) trénoval svou výkonnost. Od Světové hokejové federace byl i pod výkonnostním drobnohledem, každý měsíc vyplňoval své časy na Dal Monte (sprinty na 50 metrů) a Yo-yo testu (člunkový běh). Tři neděle před zahájením Olympijských her měli nominovaní rozhodčí pravidelné online webináře na posouzení nejrůznějších situací na hřišti.

Jakub bude pískat odhadem 4 zápasy, které to přesně budou, se dozví až po příletu do Tokia. Jediné, co je známo již teď je, že bude krátce po příletu pískat přípravný zápas mezi Novým Zélandem a Jižní Afrikou. Za celou hokejovou rodinu držíme Jakubovi palce, ať se mu jeho první Olympijské hry vydaří dle jeho představ.

Veškeré informace o Olympijských hrách a pozemním hokeji najdete na stránkách FIH zde. My vám budeme průběžně přinášet informace přímo od Jakuba Mejzlíka, jak na našem oficiálním Facebooku, tak i zde na www.pozemnihokej.cz. Pokud vás zajímají informace přímo od Jakuba, můžete sledovat jeho soukromý Facebook zde.

Vystoupení Jakuba Mejzlíka o Olympijských hrách v médiích:

Rozhovor pro Radiožurnál

Rozhovor s Jaromírem Bosákem

Reportáže najdete i v TV magazínu Hokej na zemi

text: Lenka Jeřábková

foto: Annie Krčmářová

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy