Ohlédnutí za Mistrovstvím Evropy žen v Praze

Máme za sebou největší lokální svátek pro pozemní hokej, který se konal na Praze 10, na hřišti SK Slavia Praha. Náš tým žen obsadil na Mistrovství Evropy (II. divize) 6. místo. Děvčata se díky umístění bohužel nemohou zúčastnit kvalifikace na Mistrovství světa.

Prvně bychom chtěli poděkovat všem fanouškům, kteří pomohli vytvořit fantastickou atmosféru na hřišti. I přes přísná covidová opatření se turnaj velmi vyvedl, i když v roce 2021 byla organizace poněkud složitější. Děkujeme také dobrovolníkům všech věkových kategorií, bez kterých by se Mistrovství Evropy vůbec nemohlo uskutečnit. Máme velkou radost, že se pozemní hokej opět dostal na televizní obrazovky zásluhou stanice SPORT 5, která přenášela čtyři zápasy v posledním dni turnaje. Naše hokejová rodina se rozrostla o handicapované pozemní hokejistky a hokejisty týmu Para tým Ráček, kteří ve středu 18.9. poprvé okusili atmosféru velkého turnaje. Byl to pro ně nesmírný zážitek. Děkujeme všem podporovatelům, stejně tak i jejich trenérce Karolíně Kříženecké.

Pojďme se podívat za českými zápasy postupně.

Česká republika – Rakousko 2:2 (podrobný článek zde)

Češky musely dotahovat brankový náskok Rakušanek hned dvakrát. V 11. minutě se Rakousko dostalo do vedení, vyrovnání přišlo díky kapitánce Tereze Mejzlíkové ve druhé polovině utkání. Chvíli na to si Rakousko vzalo vedení na svojí stranu znovu zpět. V poslední čtvrtině Natálie Hájková srovnala na konečných 2:2. V závěru hojně zastoupení čeští fanoušci tlačili naše ženy vpřed, ale na výhru to již nestačilo.

Česká republika – Bělorusko 1:3 (podrobný článek zde)

Po první půli naše reprezentace prohrávala 0:3. I když v druhé části zápasu přišla první branka našich zásluhou kapitánky Terezy Mejzlíkové, celkový zvrat zápasu se nedostavil. Naše reprezentace má za sebou první prohru.

Francie – Česká republika 1:0 (podrobný článek zde)

Aby se Česká republika dostala do bojů o medaile, musela by Francii porazit o 4 góly. Francie si do té doby vedla na Mistrovství Evropy velmi dobře, porazila jak Bělorusko, tak i Rakousko. Do poslední čtvrtiny byl stav zápasu 0:0. Změna nastala osm minut před koncem, kdy výsledek na svou stranu strhla francouzská hráčka Gabrielle Verrier.

——

Na základě výše uvedených výsledků skončila Česká republika s jedním bodem na poslední příčce skupiny „B“. Proto se tým přesunul do „dolního kříže“, kde se utkal s týmy z Ruska a Litvy. Pokud by děvčata skupinu vyhrála, kvalifikovala by se do bojů o Mistrovství světa.

Litva – Česká republika 0:3 (podrobný článek zde)

Po jednodenním odpočinku se děvčata utkala s Litvou. První čtvrtina byla lehce nervózní, ale následně se české ženy dostaly do tempa. Kateřina Laciná otevřela skóre ve 14. minutě, kdy si přehodila litevskou brankářku. První dva góly turnaje si připsala v tomto zápase i Adéla Lehovcová. Konečný výsledek 3:0 přinesl i velkou radost z první výhry na turnaji.

Rusko – Česká republika 2:2 (podrobný článek zde)

V posledním zápasu se Češky postavily proti Ruskám. Skóre otevřel domácí tým zásluhou Natálie Hájkové. Pět minut posléze došlo k vyrovnání. Bohužel se Rusky dostaly ve 37. minutě do vedení 2:1. V infarktové poslední čtvrtině se povedlo naší kapitánce Tereze Mejzlíkové srovnat v poslední minutě zápasu na 2:2. Díky tomu si Češky zajistily 1 bod a získaly konečné 6. místo na celém turnaji.

——

Celkovou tabulku a ostatní reporty naleznete zde.

Více fotografií naleznete zde.

Bronz: Polsko

Stříbro: Francie

Zlato: Bělorusko

 

Martina Babická, Lenka Jeřábková

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy