Finále halové sezóny odloženo!

Ve čtvrtek 27. ledna v pozdních odpoledních hodinách se v návaznosti na aktuální pandemickou situaci sešla na mimořádném jednání STK s kluby, které jsou zainteresovány v play-off halové extraligy. To bylo naplánováno již na tento pátek a vyvrcholit mělo finálovými o den později.

„Vzhledem k pandemickému stavu, který je nyní okolo nás, jsme byli v průběhu týdne v kontaktu se všemi 8 týmovými zástupci. Na dnešní online schůzce jsme si následně všichni, vč. zástupců Komise rozhodčích i organizátorů Final 4 nasdíleli aktuální stav,“ vysvětluje důvody mimořádné schůzky Josef Ostaš, předseda STK ČSPH.

„Jsem ohromně rád, že ač se nejedná o příjemné starosti, tak se diskuze nesla ve velmi pozitivním duchu. Každý tým měl možnost se k tématu vyjádřit a popsal aktuální situaci s ohledem na počet hráčů v karanténě, izolaci a nemocných.“ dodává k průběhu schůzky s kluby Tomáš Levý, člen STK.

Z jednání vyšlo najevo, že prakticky ve všech týmech, včetně rozhodčích a organizátorů, se najdou ti, kteří nemohou v pátek a sobotu být k dispozici. V některých týmech se jednalo o jednotlivce, v jiných pak téměř o polovinu mužstva.

„Z velmi férové diskuze vyplynulo, že aktuálně nejlepším rozhodnutím bude finálové boje odsunout. Vyjádřily se tak i týmy, které by standardně preferovaly díky menšímu počtu nakažených tento týden hrát,“ popisuje výsledky diskuze Ostaš a vzápětí dodává. „Moc mě potěšilo, že i tito zástupci se vyjádřili pro odložení. Převládl názor, že i v těchto vypjatých momentech nám všem jde primárně o to utkat se na hřišti, pokud možno v plné síle.“

Sportovně technická komise pak s tímto výstupem předložila návrh na odložení finálových bojů na termín 25. – 27. února 2022. „Při hledání termínu jsme vycházeli z toho, že na konci února již bude po evropských pohárech a termín nekoliduje ani s prázdninami. Věříme, že se také za měsíc bude situace spojená s pandemií Covid-19 více uklidňovat. Samozřejmě se připravíme i na variantu, že by pandemie nedovolila utkání odehrát ani v tomto termínu. Dle soutěžního řádu se musí rozhodnout do 15.března,“ přidává další scénář Tomáš Levý, který však byl podmíněn odsouhlasením Předsednictvem ČSPH.

To se sešlo operativně ihned po skončení schůzky s kluby a předseda STK Josef Ostaš předložil návrh na přesunutí soutěže na únorový termín. Po zvážení veškerých alternativ Předsednictvo ČSPH tento návrh jednomyslně odsouhlasilo. Final 4 halové extraligy se tak uskuteční 25.-27.2.2022.

„Všem nám jde zejména o zdraví hráčů a samozřejmě také o sportovní kvalitu. Rozhodování tak bylo na základě vzniklé situace a argumentů STK jednoznačné. Budeme se snažit, aby utkání proběhla v únoru ve stejném modelu, tedy v pátek semifinále na Slavii a ve Kbelích a v sobotu finále na jednom místě. To však záleží také na jednáních s jednotlivými halami. Více informací budeme mít v horizontu jednoho týdne,“ svěřil se člen Předsednictva ČSPH Miroslav Semrád.

Finálové boje se tak posouvají o čtyři týdny, to však nic nemění na tom, že se již nyní vše pečlivě připravuje. „Všechna čtyři semifinále se budou vysílat na našem Youtube kanálu, finále pak jako bonus na HbbTV České televize, se kterou se nám podařilo podepsat tříletou dohodu o spolupráci. Věříme také, že nám situace dovolí co nejvíce zaplnit tribuny a dodat tím zápasům ještě větší náboj,“ dodává Semrád na závěr s pozitivním nádechem.

O veškerých novinkách k halovému vyvrcholení sezóny vás budeme i nadále informovat na našem webu a sociálních sítích. To nejdůležitější je však jasné – Final 4 se přesouvá na poslední únorový víkend. Buďte s námi u toho!

Jakub Mejzlík

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy