Expertní rozbor nadcházejících semifinálových zápasů

ŽENY

Nebývale vyrovnaná byla letošní ženská nejvyšší soutěž. Na prvních třech příčkách se umístily týmy se stejným počtem bodů, tudíž o jejich pořadí muselo rozhodnout až skóre. Tam byla nejproduktivnější pražská Slavia, která si tak zajistila papírově nejpříznivějšího soupeře pro semifinálové duely. Tím bude HC Praga, která si vybojovala postup mezi nejlepší čtyřku díky výhře nad pražským rivalem z Hostivaře.

SK Slavia Praha – HC 1946 Praga

26.2. // 9:00 // hala na Podvinném mlýně

Rozhodčí: Babická, Větrovský

Umístění po zákl.části: Slavia – 1.místo (12 bodů – 42:9) x Praga – 4. místo (6 bodů – 27:31)

Nejlepší střelci: Hájková (9 branek) / Topinková (6 branek)

Tak tohle by mělo být papírově nejjasnější semifinále z celé soboty. Demoliční četa pražské Slavie ovládla základní část soutěže a jediné zaváhání si připsala s defenzivním šampionem z Hradce Králové. Slávistky mají za sebou navíc úspěšně odehraný evropský pohár v Turecku, kde si zajistily postup do elitní divize a pět ostrých zápasů minulý víkend se jim určitě bude před semifinále hodit. „Výsledek na evropském poháru nám přihrál extra motivaci pro Final 4. V šatně je cítit zvýšená chuť se příští rok postavit opět těm nejlepším evropským týmům, k tomu však potřebujeme uspět tento víkend,“ vysvětluje Tereza Mejzlíková aktuální rozpoložení ve slávistické šatně. „Na semifinále se pečlivě připravíme, rozhodně ho nevnímáme jako jasnou záležitost, jak by se dle postavení v tabulce mohlo zdát.“

To Praga si splnila předsezónní cíl již postupem do play-off a může tak jít do sobotního zápasu s čistou hlavou. „Čeká nás Slavia, víc asi dodávat nemusím. Navíc rozehraná po poháru. Ač vstupujeme do zápasu jako outsider, tak rozhodně neskládáme zbraně. Slávistky se mohou těšit na tvrdý boj, na hřišti necháme všechno,“ dodává k semifinále Kateřina Topinková. Jediný duel, který mezi sebou oba týmy letos odehrály již v listopadu, skončil jasným vítězstvím Slavie 9:3. O výsledku prakticky rozhodl již první poločas, kdy si Slavia vytvořila pětibrankové vedení, které v druhém dějství již jen kontrolovala.

Klíčem k utkání bude to, jak se Praga připraví na slávistický útok. Dle vývoje sezóny se zdá, že Slavia má problémy s týmy, které brání v hlubokém bloku. Pokud se tedy povede hráčkám Pragy vycházet ze zabezpečené obrany a vyvaruje se zbytečných trestných rohů, kde má Slavia připravena sniperky Hájkovou a Lehovcovou, nemusela by být bez šance na postup do finále.

HC 1972 Rakovník – TJ Slavia Hradec Králové

26.2. // 10:40 // hala na Podvinném mlýně

Rozhodčí: Mejzlík, Tóth

Umístění po zákl.části: Rakovník – 2.místo (12 bodů – 32:21) x Hradec Králové – 3. místo (12 bodů – 21:11)

Nejlepší střelci: Přibíková (9 branek) / Duchková (9 branek)

Druhé ženské semifinále slibuje vyrovnaný boj a reprízu posledního kola halové základní soutěže. Tam si Rakovník dokázal poradit s překvapením ženské ligy z Hradce Králové a určitě se bude na výhru 4:2 snažit navázat i v sobotu. Pro Východočešky to byla první prohra v lize, ze které se dozajista budou snažit poučit.

V semifinále se budou spoléhat, kromě pevné defenzívy v čele s golmankou Čechákovou, na úderné duo Duchková/Tláskalová, které se postaralo o 17 z celkově 21 vstřelených branek. „Letos míříme, i vzhledem k tomu, jak se nám v sezóně dařilo, výše než na naše obvyklé třetí místo. Respektive uděláme pro to vše, co bude v našich silách. Na Rakovník se připravujeme již od našeho vzájemného utkání a věřím, že máme šanci uspět,“ popisuje vyhlídky před sobotním zápasem matadorka Štěpánka Šmídová.

To Rakovník míří a cílí jako každý rok za titulem. „Stříbra bylo dost, jedeme do Prahy přepsat historii,“ dodává odhodlaně rakovnická Markéta Křikavová. „Rády bychom navázaly na poslední ligový víkend, kdy se nám podařilo dvakrát zvítězit. Pokud budeme proti Hradci hrát v podobném nasazení jako ve vzájemném zápase, určitě můžeme uspět.“ Uvidíme, co s oběma týmy udělá měsíční pauza bez ostrého zápasu, klíčem k úspěchu se však zdá být to, jak se Rakovník vypořádá s elitní defenzívou Východočešek. Spolehnout se může jak na mladičkou střelkyni Přibíkovou, tak na zkušené hráčky typu Křikavové, Hvězdové nebo Tománkové.

Rozuzlení dle předpokladů vyrovnaného duelu budeme znát již krátce před sobotním obědem.

MUŽI

Tak takhle vyrovnanou základní část mužské halové extraligy jsme tady už hodně dlouho neměli. Jasným důkazem je fakt, že ve vzájemných soubojích všech čtyř týmů, které se letos probojovaly do semifinále, jsme měli možnost vidět jen dvě výhry. Zbylá čtyři utkání skončila dělením bodů. Dalo by se tak říct, že v obou mužských semifinále vše směřuje k nájezdům. Ale nepředbíhejme… Na co se tedy v sobotu odpoledne můžeme těšit?

SK Slavia Praha – TJ Plzeň Litice

26.2. // 12:20 // hala na Podvinném mlýně

Rozhodčí: Holek, Mack

Umístění po zákl.části: Slavia – 1.místo (11 bodů – 43:24) x Litice – 4. místo (7 bodů – 40:31)

Nejlepší střelci: Jan Urbanec (11 branek) / Lukáš Benda (13 branek)

Slávisté opanovali první příčku dle statistik naprosto zaslouženě. Jejich obrana obdržela suverénně nejméně branek a útok byl s více než 40 brankami nejproduktivnější. To Litičtí bojovali o postup až do posledního kola, kdy však v rozhodujícím duelu nadělili Hradci Králové 10 branek a zaslouženě budou mít možnost vyzvat vítěze základní části. Vzájemné utkání v Plzni skončilo vítězstvím Pražanů. Ve fyzicky náročně vedeném utkání se jim však povedlo zvrátit vývoj utkání až pár minut před koncem, kdy třemi brankami otočit na konečný výsledek 6:4.

Co bude v sobotu rozhodovat? Oba týmy patří mezi nejtrestanější v lize a je tedy otázkou, jak v klíčovém zápase halové sezóny udrží nervy na uzdě. Zajímavé také bude sledovat, jak se hráči vyrovnají s delší herní pauzou, která byla způsobena přesunutím semifinálových bojů zhruba o měsíc.

Slávisté jdou do bojů s jediným cílem. „Ten je samozřejmě jasný – vyhrát titul. Víme, jaký tým nás v semifinále čeká, a ač jsme s ním naposledy hráli v prvním kole před zhruba třemi měsíci, tak budeme dobře připraveni,“ popisuje náladu v týmu veterán Martin Hanus. Litice do sobotního utkání vstoupí s podobnou motivací. „Moc se těšíme, nemohli jsme se dočkat. Rádi bychom konečně prolomili semifinálové prokletí a Slavii oplatili porážku ze začátku sezóny,“ kontruje Adam Uhlíř a optimisticky dodává. „Finále je pro nás velká motivace a pokud by se nám tam povedlo dostat, tak to by teprve byla jízda!“

HC 1972 Rakovník – HC Bohemians Praha

26.2. // 14:00 // hala na Podvinném mlýně

Rozhodčí: Mejzlík, Tóth

Umístění po zákl.části: Rakovník – 2.místo (11 bodů – 41:32) x Bohemians – 3. místo (9 bodů – 39:32)

Nejlepší střelci: Martin Seemann (19 branek) / Jan Železný (13 branek)

Druhé semifinále přinese tradičně vyhrocený souboj, jenž bude opakování loňského finále. Tam rozhodovaly až samostatné nájezdy, kdy veterán Hraba přetavil své mnoholeté zkušenosti a pomohl Středočechům k titulu. Remízou skončilo i jediné letošní utkání obou soupeřů v základní části. Brankovou přestřelku 7:7 režírovali střelci Seemann a O.Soukup. Zatímco nejlepší šutér sezóny Seemann zatížil „klokany“ 4 brankami, Soukup kontroval hattrickem.

Kouč Bohemians Peřinka dozajista již dlouho přemýšlí o tom, jak zastavit zdánlivě nezastavitelného střelce národního týmu. Pokud se mu to podaří, budou mít Pražané k vysněnému finále o dost blíže. Co však může hrát proti nim, je herní pauza. Rakovník si ji zkrátil úspěšným výjezdem na klubový pohár, kde se mu povedlo postoupit do druhé nejvyšší divize. „Z poháru si přivážíme relativně dobrou pohodu a budeme se ji snažit převést i do české ligy,“ vysvětluje Martin Seemann. „Co se týče samotného semifinále, tak je prakticky jedno, proti komu nastupujeme. Všechny týmy jsou kvalitní a čekáme vyrovnaný zápas. Naším cílem snad ani nemůže být nic jiného, než obhajoba titulu.“ To Bohemians, kteří neprohráli ani s jedním z potenciálních víkendových soupeřů, si budou přát pravý opak. „Pokud se vyvarujeme zbytečných chyb a k zápasu přistoupíme tak, jak se patří, jsem přesvědčen, že do finále postoupíme my. Na play-off se umíme vždy naladit a je pro nás velmi speciálním svátkem. A co si budeme nalhávat, chceme Rakovníku vrátit porážku z minulého finále,“ očekává vyrovnaný duel s veselejším koncem pro zelenobílé strážce jejich svatyně Petr Větrovský.

Kdo se bude radovat z postupu do finále, které se v neděli uskuteční před kamerami České televize, se dozvíme v sobotu odpoledne.

Jakub Mejzlík

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy