Známe účastníky velkého finále halového hokeje!

Níže vám přinášíme reporty všech sobotních semifinálových zápasů. Pokud v neděli 27.2. na velké finále nemůžete být s námi v UNYP Aréně (Kovanecká 27, Praha 9), zápasy můžete sledovat:

  • Česká televize, HBBTV (na České televizi přes červené tlačítko => iVysílání => živé přenosy)

Finále rozpis, 27.2.2022

ženy 11:00 // HC 1972 Rakovník – SK Slavia Praha
muži 13:00 // SK Slavia Praha – HC 1972 Rakovník

1. semifinále žen:

SK Slavia Praha – HC 1946 Praga 12:1

Výsledek mluví za vše, Slavie ukázala svoji jednoznačnou převahu. Stejně mluví i poměr rohů 15:4. Pragovka se sice snažila útočit z rychlých breaků a bojovat o každý balónek, ale do finále zaslouženě postupuje SK Slavia Praha. Nejlepšími hráčkami byly vyhlášeny za SK Slavia Praha Adéla Lehovcová (Bížová), která vstřelila čtyři branky a Karolína Paterson z HC 1946 Praga.

Ženy v červenobílém otevřely velmi rychle skóre zásluhou Adély Lehovcové (Bížové) již v 3. minutě. Tým Pragovky obratem reagoval a v 5. minutě vstřelila branku Kateřina Topinková. Byl znát trvalý tlak Slavie, kdy v posledních minutách čtvrtiny mohla skórovat hned ze třech útočných rohů za sebou. Povedlo se jen v prvním pokusu a výsledek se na tabuli změnil na 2:1.

Třetí minuta druhé čtvrtiny: útočný roh SK Slavia a Adéla Lehovcová se tentokrát nemýlila. Stav 3:1. Velká šance na snížení proběhla v 11. minutě z rychlého protiútoku, ale útočnici z HC Praga to nevyšlo dle představ. Na druhé straně hřiště se Natálii Hájkové povedlo skórovat z dalšího rohu v 13. minutě a zvýšit tak náskok červenobílých na 4:1. V poslední minutě této čtvrtiny padly ještě dva góly, a to zásluhou jedné a té samé hráčky, Magdaleny Šmídové. Stav v půli zápasu byl 6:1 pro ženy z SK Slavia Praha.

V páté minutě třetí čtvrtiny se Adéla Lehovcová při dalším rohu SK Slavia Praha střelou „pod víko“ nemýlila a v úspěchu jí krátce na to následovala Renata Capouchová, kdy po dorážce z rohu zvýšila skóre na 8:1. V 13. minutě Magdalena Šmídová vstřelila další gól a uzavřela tím tak svůj hattrick, kdy se jí povedlo vypíchnout nahrávku obránkyň. V této čtvrtině měla HC Praga dva útočné rohy, ani v jednom případě se jim ale nepovedlo snížit.

V osmé minutě před koncem po krásné kombinaci zvýšila náskok Slavie Eliška Kadlecová. V posledních minutách si Pragovka vybojovala dva útočné rohy, bohužel skórovat se jí už nepodařilo. Platilo heslo „nedáš, dostaneš“ a naopak tým z SK Slavia, využil svůj poslední roh a upravil skóre do finální podoby na 12:1.

2. semifinále žen:

HC 1972 Rakovník – TJ Slavia Hradec Králové 2:1

Viděli jsme poměrně vyrovnaný zápas, síly se značně přelily až ve chvíli, kdy na konci třetí čtvrtiny byla udělena červená karta Barboře Machútové (Švenkové) z TJ Slavia Hradec Králové. I přes silný tlak Rakovníku bylo spáleno velké množství šancí. Zásluhu na tom měla i skvěle chytající brankářka Barbora Čecháková z Hradce, která dostala ocenění spolu s Veronikou Přibíkovou za nejlepší výkon.

První čtvrtinu jsme viděli bez větších vyložených šancí, protože oba týmy začaly hrát se značným respektem k soupeři. V 11. minutě měl tým z Rakovníka možnost skórovat z útočného rohu, ale neproměnil. Dvě minuty před koncem Iva Daňková dostala krásnou přihrávku před brankoviště a výsledek se změnil na 1:0 pro HC 1972 Rakovník.

Okolo sedmé minuty druhé čtvrtiny byl k vidění rychlý break ze strany Hradce, ale brankářka Petra Wittmannová skvěle zasáhla. Chvíli na to žlutočerné ženy měly další útočný roh, opět bez proměněné šance. 4 minuty před koncem druhé čtvrtiny měl Rakovník další šanci, kdy se hráčka ocitla sama před brankářkou. V poločase byl stále výsledek 1:0 pro Rakovník. V první polovině zápasu jsme viděli celkem pět karet z toho tři byly na straně Hradce Králové.

Třetí čtvrtina se nesla v duchu vyrovnaných soubojů. V 6. minutě Lucie Dufková rozjásala fanoušky, kdy nádhernou střelou srovnala výsledek zápasu na 1:1. Posléze tým Středočešek měl útočný roh a i když Hradec Králové se musela bránit jen ve 3 hráčkách, Rakovník opět neproměnil. Chvíli na to si ale žlutočerné hráčky spravují chuť a ujímají se vedení na 2:1 díky chytré kombinaci z rohu a střelkyni Veronice Přibíkové. Barbora Machútová (Švenková) dostala na konci třetí čtvrtiny červenou kartu, Hradec musel hrát oslaben, jen ve čtyřech hráčkách.

Trvalý tlak žlutočerných hráček se dlouho nesetkával s kýženým výsledkem, a to i přes fakt, že měly tři další útočné rohy. Rakovník v poslední minutě mohl přidat ještě jeden gól, ale ani z jednoho samostatného nájezdu dvou hráček nakonec nic nebylo. Výsledek zápasu zůstal 2:1, TJ Slavia Hradec Králové si odnáší bronzové medaile.

1. semifinále muži

SK Slavia Praha – TJ Plzeň Litice 4:3

Bylo to velmi atraktivní semifinále, kdy se nakonec radovala SK Slavia Praha. Stačilo ale jen pár centimetrů a vše mohlo být jinak. Poměrně vlažným začátkem vygradovala třetí čtvrtina, která byla ovlivněna mnoha vyloučeními. Slavia hrála dokonce přesilovku pět na tři, avšak výhodu nezúročila a svůj aktuální jednobrankový náskok nezvýšila, díky tomu se mužům z Litic povedlo vyrovnat stav zápasu na 3:3. V poslední minutě Slavia zvýšila náskok na 4:3 a jen 9 sekund před koncem byl odpískán roh, který mohl zařídit nájezdy. Remíze zabránila orazítkovaná tyč. Nejlepšími hráči byli vyhlášeni Marek Svatoň, který Slavii zařídil tři góly a výborně hrající Adam Uhlíř z týmu Litic.

Jak bylo uvedeno výše, první čtvrtina se odehrávala ve vlažnějším duchu, dalo by se říci, že se soupeři zprvu oťukávali. První větší šance v páté a šesté minutě měli hráči Litic.  Smůlu prolomil až Lukáš Benda, krásně umístěnou střelou z rohu. Minutu nato Martin Hanus ze Slavie odpověděl taktéž gólem z rohu. Stav 1:1. Následně se hra přitvrdila a došlo ke třem vyloučením.

Začátek druhé čtvrtiny byl také ve znamení faulů. Dva rychlé tresty za sebou dostala SK Slavia, posléze se k nim přidal ještě se žlutou kartou slávistický Čeněk Zuna. Ale i přesto zůstával po druhé čtvrtině stav stále 1:1.

V 6. minutě byl odpískán faul, který ztrestal Marek Svatoň, stav 2:1 pro Slavii Praha. Litice se avšak nenechaly zastrašit a vybojovaly si dva rohy, z kterých padl gól, stav zápasu 2:2. Zápas se začal přiostřovat a tempo se stupňovalo. Opět to byl Marek Svatoň, kdo změnil stav utkání. Z rychlé otočky se mu podařilo vstřelit další branku, stav 3:2. V 11. minutě Slavie hrála přesilovku čtyři na tři a posléze i pět na tři, k tomu červenobílí měli výhodu i dvou rohů, ale stav zápasu již zůstal neměnný.

Po velmi rychlé třetí čtvrtině se zápas trochu zklidnil. Ovšem 8 minut před koncem skórují Litice zásluhou nádherné střely pod břevno z hokejky Lukáše Bendy. Stav je opět nerozhodný. 5 minut před koncem se Litice mohly ujmout vedení, ale bekhendová střela šla mimo tyče. 40 sekund před závěrečným hvizdem rozhoduje hrdina zápasu Marek Svatoň. Stav 4:3. Litice z posledního útočného rohu střílí tyč a tím uzavírají toto velmi napínavé semifinále. Slavia postupuje.

2. semifinále muži

HC 1972 Rakovník – HC Bohemians Praha 6:5 (5:5 v základní části)

Tento semifinálový zápas byl stejně napínavý, jako kdyby se jednalo o finále. Však oba týmy byly finalisty v sezóně 2019/2020, tenkrát se radoval Rakovník a letos tomu bylo stejně. Bohemka začala ostrým tempem a nebýt výborných brankářů ze středočeského regionu, bylo by ve hvězdách, jak by to celé dopadlo. V základní hrací části jsme měli možnost vidět 10 branek, rozhodly až nájezdy. Nejlepšími hráči se od klokanů stal Vít Soukup, za Rakovník dostal cenu Josef Trejbal, který v tomto zápase slavil hattrick.

Jak bylo zmíněno výše, začalo se rychlým hokejem, kdy František Frantík skóroval hned v první minutě, Bohemians vedla 1:0. Rakovník měl v šesté minutě roh, který neproměnil. Hra se velmi rychle přelévala z jedné strany na druhou a diváci byli nadšeni. V sedmé minutě byl odpískán faul a Petr Procházka neomylně skóruje. 1:1. Chvíli na to, klokani velmi rychle rozehráli a díky střele Jana Železného se opět ujímají vedení. Konec první čtvrtiny 2:1.

Bylo znát, že klokani chtějí mermomocí vyhrát, v druhé čtvrtině se velmi vyznamenal brankář Pavel Hraba, který musel zúročit všechny své mnohaleté zkušenosti, aby ubránil rakovnickou svatyni. Rakovník měl v 8. minutě roh, ale byli to hráči z HC Bohemians, kteří ovládali tuto čtvrtinu. Pravda se ukázala v 9. minutě, kdy skóroval Filip Kučera, hráč Bohemians na 3:1. Těsně před koncem druhé čtvrtiny se Josef Trejbal trefuje střelou k tyči z rohu. Stav snížen na 2:3.

V třetí minutě třetí čtvrtiny byla vyslána nechytatelná střela z hokejky Honzy Železného (roh). Bohemka zvyšuje náskok na 4:2. Ale Rakovník se nevzdává a snižuje gólem ze hry na 3:4. V 10. minutě fantasticky zasahuje Petr Větrovský a provádí akrobacii, za kterou by se nemusel stydět ani Aleš Valenta. V následném útoku ale již svoji branku neubrání a černožlutí ďáblové vyrovnávají zápas na 4:4. To muže z Bohemians opět motivuje k dalšímu gólu z rohu. Stav 5:4.

Začátek čtvrté čtvrtiny při tomto strhujícím semifinále byl ve znamení výborně chytajících brankářů z HC Rakovník. 10 minut před koncem došlo k vyloučení Jana Železného z HC Bohemians na 3 minuty, což obratem Rakovničtí ztrestali gólem ze hry. Stav 5:5. Za pár chvil měli možnost přidat další gól z rohu, ale střela šla vedle. 5 minut před koncem, měli vyloženou šanci hráči Bohemians, ale zasahuje výborný Pavel Hraba. Z ochozů se začalo ozývat skandování „Bohemka x Rakovník, Bohemka x Rakovník“. Stav po 60 minutách zůstal 5:5.

Na nájezdy byl úspěšnější HC 1972 Rakovník, kdy svůj nájezd proměnil bekhendem Martin Seemann a stahovačkou a střelou k tyči Josef Trejbal. Za HC Bohemians Praha byl úspěšný hráč č. 4 Jan Železný, který proměnil svou šanci z otočky. Tento gól bohužel stačil jen na konečné třetí místo.

Lenka Jeřábková

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy