G.Grundie: „Zápasy se Švýcarskem nám ukázaly, že je na čem stavět.“

Svěřenkyně irského kouče Garetha Grundieho si od pátku do neděle třikrát poradily se Švýcarskem a připsaly si důležité body do světového rankingu.

České reprezentantky tak odstartovaly úspěšně svou dlouhou cestu, na jejímž vrcholu by měla být účast na olympijských hrách v roce 2028. Na tu povedou v následujících letech postupné krůčky v podobě kontinentálních šampionátů. Pro nově se rodící tým okolo kapitánky Laciné, bude právě srpnová kvalifikace na mistrovství Evropy prvním ostrým měřením sil s evropskou špičkou.

V případě postupu do elitní divize ME by dokonce byla ve hře i účast na OH v Paříži. „Samozřejmě bychom se tomu vůbec nebránili. Uděláme vše, co je v našich silách, nicméně dlouhodobý cíl je opravdu nastaven na Los Angeles,“ svěřil se irský kouč českého národního celku Gareth Grundie.

Grundie je u českého týmu lehce přes měsíc a trojutkání se Švýcarskem tak pro něj bylo prvním zápasovým testem jeho svěřenkyň. „S průběhem celého trojutkání jsem velmi spokojen. Rotovali jsme 26 hráček, každá z nich měla šanci ukázat, že do týmu patří. Určitě máme na čem stavět, zároveň však víme, na čem v budoucích týdnech zapracovat. Pokud bych měl být konkrétní, tak to bude hodně i o fyzické připravenosti, která bude jedním z důležitých faktorů úspěchu na kvalifikaci ME v Irsku.“

Tři utkání, tři výhry. První zápas v Praze byl spíše opatrnější a oba týmy se seznamovaly. I na Švýcarkách, které okupují podobné příčky na světovém žebříčku jako Češky, byla znát nesehranost. České pozemkářky dokázaly proměnit více šancí a zaslouženě vyhrály 3:1.

Stejný výsledek i průběh hry se opakoval v sobotu v Plzni. Češky měly více ze hry, připravily si spoustu šancí, gólové zakončení však pokulhávalo. Horké počasí se projevilo výrazně i na tempu hry. I přesto si Češky vybojovaly 11 trestných rohů (!!), nicméně bylo znatelné, že nácviku této herní varianty ještě nevěnovaly moc času. „Měníme trochu pojetí jak defenzivních, tak ofenzivních rohů a vše je pro holky nové. Jsem přesvědčený, že si vše po trénincích, které budou speciálně věnovány této standardní situaci, sedne a bude to v budoucnu naše velká zbraň. Máme hráčky jak na střelu, tak do kombinace, bota nás trochu tlačí u chytaček, ale i na tom zapracujeme,“ vysvětloval Grundie po utkání.

Nedělní zápas byl pro diváky nejatraktivnější. Češky v Edenu hře dominovaly od první minuty a zvítězily 6:1. „Zejména v posledním utkání v Edenu bylo na našich hráčkách vidět více energie, chuti a bojovnosti. Zkoušeli jsme každý den na Švýcarky malinko jiný systém, osvědčil se zejména ten z neděle, kdy jsme byli i brankově efektnivnější,“ neskrýval po závěrečném hvizdu úsměv irský lodivod.

Tým byl složen z několika generací. Na jednom pólu najdeme sedmnáctileté naděje, na tom druhém pak zkušenosti. „Tým skládáme s výhledem na budoucnost, nicméně zkušenější hráčky jsou na hřišti samozřejmě potřeba. Svou důležitost ukázaly i o tomto víkendu a jejich přínos vidím nejen v jejich herních zkušenostech, ale také v know-how, které předávají mladším hráčkám,“ dodal ke složení týmu Grundie.

Shrnutí:

13.5.2022 – 17:30 – hřiště Eden

ČR – Švýcarsko 3:1 (2:0)

G: 20′ Hájková, 22′ Kolářová (pen.), 36′ Šmídová – 55′ Solomons
380 diváků

14.5.2022 – 14:00 – Plzeň

ČR – Švýcarsko 3:1 (1:1)

G: 9′ Duchková, 33′ Laciná, 50′ Přibíková – 15′ Mollard
220 diváků

15.5.2022 – 10:00 – Praha/Eden

ČR – Švýcarsko 6:1 (4:1)

G: 9′ Laciná, 11′ Přibíková, 12′ Hájková, 15′ Lehovcová, 51′ Hraníčková, 53′ Holubcová – 28′ Heselhaus
230 diváků

 

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy