U18: Mladíci ladí fyzičku i hlavu. „Je to potřeba,“ říká kouč.

Klasické dvoudenní soustředění za sebou mají reprezentanti do 18 let. Od 23. do 24. května se letos na jaře naposledy připravovali v Nymburce. Ladili fyzickou připravenost, ale také mentální aspekty hry.

Letošní sezóna se pro ně nese, stejně jako pro jejich ženské kolegyně, v rytmu přípravy na evropský šampionát v r. 2023. Herní část je čeká nejprve od 2. do 6. června v Den Boschi, kde budou hájit české barvy společně s dívčí složkou. Následovat bude na konci června hokejový kemp v Rakovníku a během léta přípravná utkání proti extraligovým týmům.

Nymburská soustředění měla v plánu zejména zapracovat na fyzické připravenosti. A to jak v posilovně, tak na venkovním hřišti. Zábavu mladým nadějím zpestřovaly mentální tréninky nebo opakování pravidel. Nejen hokejových, ale také správného chování na hřišti i mimo něj. Celý realizační tým, který se do Nymburka pravidelně vydával v plném složení, se týmu snaží nastavit přísné normy i v tomto ohledu. „Uvědomujeme si, že je důležité klukům nastavit jasná pravidla jak v týmu, tak na hřišti. Například ve vztahu k rozhodčím a reakcím na jejich rozhodnutí,“ nastínil krátce zkušený mezinárodního rozhodčí, a zároveň manažer týmu, Tomáš Holek. Pod jeho vedením tak reprezentanti měli možnost nakouknout do této problematiky i z druhé strany, tedy z pohledu rozhodčího, což se jim na hřišti bude hodit. A to jak na mezinárodní scéně, tak té domácí. „Věříme, že kluci informace využijí a budou vzorem pro všechny ostatní v klubech a následně i v dospělém národním týmu,“ dodal Holek.

Ke kondiční přípravě se vyjádřil fyzický trenér Marek Brada a popsal základní stavební kameny, na kterých postavil plán. „Kondiční přípravu máme postavenou na dvou základních pilířích. To je mentální a fyzická stránka hráče. V první řadě jsme museli kluky seznámit s naší filozofií, kterou je komplexně připravený hráč včetně chování na hřišti i mimo něj. Na prvních soustředěních jsme kladli hlavní důraz na postupné vytváření vazeb mezi hráči. Tento proces potrvá až do samotného mistrovství,“ popisuje Brada důležitost toho, aby hráči pochopili to, co a proč dělají a dodává. „Po fyzické stránce jsme se rozhodli dát prioritu budování síly a mobility. Ostatní dovednosti rozvíjíme převážně teoreticky při přednáškách během soustředění a do praxe je převedeme v pravý čas. V aktuální chvíli jsme na konci první třetiny přípravy, kdy jsme tým připravili na plynulý přechod na důležité období letních prázdnin, kde chceme oproti zvyklostem maximálně individuálně rozvinout hráče, tak aby mohli plynule navázat v nové sezóně zimní přípravou.“

Zajímal nás i pohled jednoho z hráčů. Zeptali jsme se tak útočníka, který má již zkušenosti z minulého reprezentačního výběru U18, Dominika Purkarta. „S novým týmem jsme se potřebovali nejdřív pořádně seznámit a sblížit. Při prvních trénincích nám Mára Brada ukázal techniku cviků, které po nás vyžaduje a řekl nám, jak co máme dělat a také nám sdělil, co nás vše během přípravy  čeká. Bylo pak samozřejmě jednodušší začít jeho pokyny plnit. Po lehčím úvodu se nyní intenzita tréninků zvyšuje. Samozřejmě je tomu uzpůsoben i náš plán mezi jednotlivými soustředěními, kdy se připravujeme buď v klubu nebo individuálně,“ říká mladý forward, jenž se již těší na herní část přípravy. „Čeká nás turnaj v Holandsku, kam se těšíme na zajímavou konfrontaci se zahraničním hokejem. Primárně tam chceme nabrat zejména zkušenosti a přenést je do další fáze přípravy. Samozřejmě vše s výhledem na evropský šampionát v příštím roce.“

-jam-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy