POHÁRY: Třetí den přinesl radost i slzy

Třetí pohárový den, kdy se představili všechny tři české celky, začal velmi dobře, ale skončil slzami a smutkem. Slávistky potvrdily svou formu a Litevky dokázaly porazit i podruhé. Rakovnickým se během dvou minut rozplynuly postupové sny a sešívaným mužům nestačila k vítězství ani chycená penalta.

Druhý zápas, druhá výhra, zítra o postup

SK Slavia Praha – Šiauliai Ginstrektė ŠSG 3:1
G: Babická, Lehovcová, Hájková – Urbonavičiūtė

Hráčky ze Slavie se ve svém druhém pohárovém klání střetly opět se stejnými protivnicemi. V prvním měření sil byly jasně lepší a soupeřky k ničemu nepustily. V tom druhém jejich převaha již nebyla, možná i kvůli absenci trenéra Tomáše Procházky, tak jasná. I přesto byly většinou v držení balónku, v zakončení již takovou jistotu nepředvedly, a to i přestože hned v úvodních minutách skórovala Nikol Babická. Po dlouhé, téměř 40minutové, pasáži bez vstřelené branky se dokázala zapsat do listiny střelců Adéla Lehovcová. I přestože v poslední čtvrtině vsítily soupeřky kontaktní gól, myšlenky na srovnání netrvaly dlouho. Hned po rozehrávce se totiž zásluhou Natálie Hájkové stav opět změnil na finálních 3:1.

Odvetu hodnotila Veronika Nováková. „Po prvním zápase jsme si sedly k videu a probraly si všechny důležité momenty, které jsme tam udělaly špatně. Cílem dnes bylo, držet balón a přenášet hru, s čímž měly protihráčky problémy. Dneska nám chybělo přesnější zakončení, které jsme předtím prokazovaly. Soupeřky také hrály více defenzivně, s tím jsme měly problémy, protože v kruhu nebylo tolik prostoru. Jsem hlavně ráda, že jsme vyhrály, a že si zítra zahrajeme o postup. Věřím, že to vyjde.“

Naděje do posledních minut skončila smutkem

Loreto HC – HC 1972 Rakovník 3:1
Pratt, Crotty, Kinsella – Vorlová

Po úvodní porážce musely rakovnické ženy, aby si mohly zahrát o postup, vyhrát. Z jejich plánu je v 7. minutě vyvedla Irka Yasmin Pratt. Utkání bylo i po rychlé brance vyrovnané a velmi bojovné. Dalšího zásahu se diváci dočkali až po změně stran, tentokrát mezi správné tři tyče. Z trestného rohu srovnala Anna Vorlová. Nerozhodný stav rakovnickým k bojům o postup nestačil, musely se trefit ještě alespoň jednou. Pravděpodobně i kvůli otevřenější obraně, která byla způsobena velkým důrazem na útok, se podařilo těsně před závěrečným hvizdem soupeřkám míček za záda brankářky dostat ještě dvakrát.

Zklamání z nepostupové pozice neskrývala Tereza Ohnemichlová. „Zápas byl ve vysokém tempu, i přesto jsme dokázaly, podle mě, udržet krok. Měly jsme spoustu rohů, ale chybělo nám to „štěstíčko“. Turnaj nám i tak přinesl cenné zkušenosti v podobě odehraných zápasů s kvalitním týmy. Jsem pyšná na tým, za to, jak jsme to zvládly, a že jsme na hřišti nechaly všechno. Myslím, že se za naše výkony nemusíme stydět.“

Chycená penalta k postupu nestačila

Cardiff & Met – SK Slavia Praha 5:1
Morgan 2, Pritchard, McDermid, Sears – Lehovec

Do Ženevy odjížděli Slávisté s velkým očekáváním. Chtěli jednoznačně postup a turnaj ovládnout. Po remíze ve svém prvním představení museli, stejně jako ženy z Rakovníka, zvítězit. Bohužel, ani po jejich duelu nebyla k vidění česká radost. Hned v úvodu se po odrazu od obránce dostal do velké šance Denis Tomeš. Bohužel neproměnil a z následného protiútoku poprvé slavili Velšané. Ještě ve stejné čtvrtině náskok navýšili na rozdíl dvou zásahů. Utkání se neslo ve znamení velké fyzické náročnosti, hra se přelévala od brány k bráně a velmi důležitá tak byla fyzická kondice. Dalším rozdílovým faktorem bylo i to, že se hráči z britských ostrovů dopouštěli méně chyb. Po změně stran dokázal na rychle inkasovanou branku zareagovat zkušený krajní bek Martin Lehovec, následně se Tomáši Hanusovi podařilo dokonce chytit penaltu. Ani to nebylo, bohužel, k úspěchu dost. Síly začaly docházet a soupeři využili ještě dvě své příležitosti. Po zápase tak hráčům z Prahy zbyla jen trpká pachuť prohry a neúspěchu.

Velmi zklamaný byl Jan Urbanec. „Je to velká škoda. Kdybychom proměnili šanci na úplném začátku, mohlo to být jinak. Bylo to fyzicky velmi náročné, hra se přelévala ze strany na stranu. Soupeři byli přímočařejší, důraznější a měli díky dvěma vstřeleným gólům po poločase větší klid na hokejce. Tahali jsme za kratší konec a jednoduše nás přehrávali. Teď se musíme soustředit na naše poslední představení proti Ukrajincům.“

O postup si tak zítra zahraje jediný náš celek, a to dámy v sešívaném. Od 12:15 se utkají s italským AD Polisportiva Valverde. Muži ze stejného týmu hrají o 5. a 6. místo s OSHVSM-Phoenix, pro Rakovník turnaj skončil.

Přímý přenos můžete sledovat na tomto odkaze:

https://www.eurohockeytv.org/en-int/playerpage/1365387

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy