Poháry: Slávistky slaví velký postup, tohle bylo „wow“!

Poslední herní den pohárových utkání pro sezónu 2021/2022 je u konce. Představili se v něm muži i ženy z SK Slavia Praha. Pro jedny den skončil smutkem, pro druhé bujarými a nekončícími oslavami. Slávistky se mohly radovat dokonce až po samostatných nájezdech, o zábavu tedy bylo postaráno.

Bez gólů vítězství nikdy nebude

OSHVSM HC Phoenix Zytomyr Region – SK Slavia Praha 3:0
G: Tsyma, Cherniuk, Mazurkevych

Třetí a poslední představení mužů, které rozhodovalo o 5. a 6. místě na turnaji, skončilo nezdarem. Slávistům se zápas nevyvedl, největším trápením byla efektivita v zakončení. Kromě toho se nepodařilo soupeře dostat do souvislejšího tlaku, ze kterého by těžili. Do šaten se i tak šlo v poločase za nerozhodného stavu 0:0. Po změně stran přišla první velká rána do taktických plánu. Ukrajinci proměnili nařízenou penaltu, která vznikla po trestném rohu. Po další spoustě neproměněných příležitostí padla další branka, opět za záda Tomáše Hanuse. Na produktivitě nic nezměnila ani červená karta z finálních několika minut před koncem. Naopak se opět radoval druhý tým. Červeno-bílí tak turnaj zakončili s nelichotivou bilancí jedné remízy a dvou proher na šestém místě.

Patrik Dubina popsal příčinu prohry. „Tenhle turnaj nám nevyšel, jiné to nebylo ani dnes. Těžko se to nějak komentuje. Nedokázali jsme soupeře zatlačit k jeho bráně, ještě ke všemu nás trápila velká střelecká nepřesnost, která nás provázela celým naším letošním působením. Rozhodla penalta po poločase, která nám sebrala i zbytek herního sebevědomí. Musíme si teď odpočinout, vyhodnotit chyby a maximálně se koncertovat na finále s Rakovníkem.“

Boj, pot a slzy… radosti! Velký postup Slávistek!

SK Slavia Praha – AD Polisportiva Valverde 3:3 (nájezdy: 3:0)
G: Nováková V., Mejzlíková, Šmídová (nájezdy: Hájková, Nováková N., Mejzlíková) – 2x Paz, Baldanza

Zatímco ve Švýcarsku se smutnilo, v Rakovníku se bouchalo šampaňské. A to i přestože to na oslavy na začátku zápasu vůbec nevypadalo. Hned po dvou minutách propadl míček za brankovou čáru zásluhou Justiny Paz – 0:1. Slávistky se z obdržené branky dlouho nemohly vzpamatovat, i tak ale byly většinu prvního poločasu Italkám při nejlepším vyrovnaným soupeřem. Zpátky do utkání je vrátila těsně před půlí z trestného rohu Veronika Nováková. To českým mistryním vlilo do žil novou krev, začaly se prát o každý balón, na hřišti začaly působit sebejistě, bylo vidět, že chtějí vyhrát. I přesto po začátku poslední patnáctiminutovky inkasovaly. Odhodlání nezmizelo, a tak se zanedlouho dočkaly vyrovnání z hole Šmídové, a poté dokonce i rozdílové branky! O tu se postarala veteránka Tereza Mejzlíková, která na hostující obranu vyzrála opět po kombinačně zahraném trestném rohu. Jak základní hrací doba začala, tak i, bohužel pro Slávistky, skončila. Po nekoncentraci slávistek se krátce před koncem z TR prosadila Justina Paz a zápas poslala až do samostatných nájezdů. Ty jasně dokázaly, že se zkušenosti hodí i mezi třemi tyčemi. Brankářka Andrea Vančurová nepřipustila jakékoliv pochyby o tom, kdo vyhraje – všechny tři Italky ve velkém stylu vychytala. Vzhledem ke střelecké potenci domácích nebylo dohromady potřeba více jak šest nájezdů – všechny slávistky byly úspěšné, což znamená jediné! Letošní mistr si příští rok zahraje Trophy, tedy druhou nejvyšší evropskou soutěž!

S úsměvem na tváři se s pocity svěřila Michaela Kučerová. „Úvod byl od nás nejhorší za celé čtyři dny, kvůli tomu jsme musely od začátku dohánět. Naštěstí se nám dařilo držet balónek, proto jsme se dostávaly do šancí, jednu z nich jsme před poločasem dokázaly proměnit. To bylo pro další vývoj klíčové. Terka Mejzlíková ukázala, že na sebe umí vzít zodpovědnost a proměnila roh na 3:2. Bohužel se i tak muselo jít do nájezdů. Tam neuvěřitelně zachytala Andy Vančurová. Zbytek už byla jen čirá radost. Moc holkám děkuju, bylo to úžasný!“

Odměnou byl, kromě zlatých medailí, i příslib účasti v Trophy, hned za EHL druhou nejprestižnější klubovou soutěží, kterou si tento rok zahrál například i Mannheimer HC z Německa. O motivaci vyhrát extraligu je tedy postaráno. Který z týmů to bude, se dozvíme v sobotu 11. června v pražských Vršovicích, kde proti sobě nastoupí všechny hráčky, které hrály tento víkend, uvidíme totiž souboj Slavie a Rakovníka.

-ave- , -jam-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy