U16: Květnová příprava? Nahlédněte pod pokličku! Detailně!

Ve středu 25. května se v Edenu uskutečnil již druhý celodenní trénink pro hráče a hráčky kategorie U16. Jednalo se o druhý kemp v květnu a my si řekli, že by bylo fajn se podívat pod pokličku přípravy obou týmů pod vedením Karolíny Kříženecké. Kluci a holky se v hokejové části věnovali zejména obranné činnosti. V kondiční části pak rychlosti, obratnosti a konec jim zpestřily testy. Prostě nabitý den se vším všudy.

Letošní sezóna již nabídla jeden trénink na začátku května. Zde trenéři sledovali technickou vybavenost hráčů, herní zralost a schopnost trénovat ve vysokém tempu. Vše bylo doplněno i teoretickou přednáškou kondičních trenérů Marka Brady a Honzy Pádeckého na téma adaptace organizmu na zátěž a sportovní trénink. Na další setkání se mohou těšit v druhé polovině června. Pozornost bude kladena zejména na útočné techniky ve střeleckém kruhu. Vizí do budoucna je vybudovat ucelený tým, který bude připraven na přípravné zápasy, a to nejen hokejově, ale zejména kondičně.  

Druhý květnový tréninkový den byl rozdělen na kondiční část a hokejovou. Kluci a holky se v hokejové části věnovali zejména obranné činnosti. V kondiční části pak rychlosti, obratnosti a konec jim zpestřily testy. Prostě nabitý den se vším všudy.

Každá z částí měla vyhrazený hodinový blok v dopoledních a odpoledních hodinách. První začínala děvčata hokejem a kluci fyzickou částí, po obědové pauze se pořadí otočilo. Než se ale šlo na trénink, všichni přítomní z U16 si společně sedli do klubovny, kde zaměřili svoji pozornost na teoretickou přípravu k defenzivním trestným rohům. 

Hlavní trenérka Karolína Kříženecká se na středečním celodenním tréninku zaměřila převážně na obrannou činnost, odebírání míče a zahajování protiútoku. V první polovině se zúčastnění rozdělili do skupin a procházeli různá cvičení pro osvojení základních technik. Nejprve pouze pod prostorovým tlakem, poté i pod časovým.

Gólmany si vzala pod svou taktovku trenérka gólmanů a nynější brankářská jednička reprezentace žen, Barbora Čecháková, která se zaměřila nejen na základy, ale také například na techniku skluzů. Zábava pak nastala při používání odrazových trampolín pro míčky. Odpoledne se gólmani připojili k hráčům a všechny čekalo provedení v praxi na hřišti. Tou byla intenzivní hra na polovinu hřiště, kde měli hráči využívat naučené prvky z první poloviny tréninku. Gólmani pak museli věnovat zvýšenou pozornost všem hráčům, neboť na jejich bránu mohl střílet každý z týmů. O střele na bránu rozhodoval jen počet přihrávek.

Zhodnocení kempu si vzala na starost Karolína Kříženecká, která nám k něma řekla pár slov: „Obrovskou výhodou byla přítomnost 8-10 trenérů, takže jsme se mohli hráčům věnovat v malých skupinách a zaměřovat se na detaily. I díky tomu jsme na konci dne viděli u některých hráčů velký progres,“ popisuje hlavní trenérka. „Zásadní je, abychom do hlav hráček a hráčů dostali nastavení, že obránce jenom nebrání, ale je základním článkem pro zahájení protiútoku. V trénincích bohužel často vidím, že ve chvíli, kdy obránce získá balon, akce končí. V zápase je to přitom zcela obráceně.“

To kondiční trenéři si zase připravili na začátek tréninku týmové hry pro lepší vytvoření vazeb mezi hráči, dále přešli k úponovým hrám, které byly zaměřeny na stabilizaci trupu a kotníku, následoval rychlostně-obratnostní trénink. V odpolední části přišlo na hecování, a to v podobě dvou testů, jeden byl Illinoiský a ten druhý nesl název 505. Zúčastnění si po otestování mezi sebou mohli porovnat své výkony. 

Nezaváhali jsme a na pár vět jsme si pozvali i Alenu a Páju z Pragovky, členky výběru do 16 let, které se také podělily o své poznatky. „Celodenní trénink byl pro nás novou zkušeností. Cvičení byla vymyšlena z opravdových situací, které mohou nastat i v zápase, což nás naučilo, jak v těchto situacích zareagovat. Velmi nám vyhovoval počet trenérů, a tak se nám mohli lépe věnovat. Co se týče kondiční části, nemůžeme si stěžovat. Vyzkoušeli jsme si spoustu nových cviků a her, které zahrnovaly i běhání a posilování. Jsme rády za možnost zúčastnění a poznání holek z jiných klubů a těšíme se na další společná setkání”. 

Abychom nezůstali dlužni i postřehům od mužské části kempu, dali jsme prostor i brankaři Kubovi Papírkovi. „Soustředění se mi líbilo, bylo vyvážené jak po kondiční stránce, tak i po té hokejové. Krásným zpetřením dne byl golmanský trénink pod vedením B. Čechákové a A. Větrovského, na kterém jsme zdokonalovali hlavně techniku kopů. Po celý den nám byly k dispozici rady obou golmanů, ze kterých jsem si odnesl spoustu nových věcí.“

Na obě „šestnáctky“ čeká v průběhu léta další program, který vyvrcholí v září turnajem v Polsku. Budeme u toho!

-top- , -jam- 

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy