MS žen: Velký hokejový svátek je tady!

Dlouho vyhlížená velkolepá hokejová akce je tady! Světový šampionát žen, který hostí společně Španělsko s Holandskem, začal úvodním utkání v Terrasse. Český tým si cestu mezi 16 nejlepších týmů světa neproklestil, když uvízl v pavučině evropských kvalifikačních turnajů.

Formát světového šampionátu je zajímavý. Nikoli tím, že týmy jsou rozděleny po čtyřech týmech do čtyř skupin, nicméně skutečností, že se hraje na dvou velmi vzdálených místech. Ve španělské Terrasse a nizozemském Amsterdamu. V každém dějišti se hrají dvě skupiny, po kterých se nejlepší týmy postoupí do čtvrtfinále. Druhé a třetí týmy ve skupině se utkají v osmifinále v místě základních skupin. Veškerá čtvrtfinále se uskuteční již ve Španělsku, kde se týmy utkají i v dalších vyřazovacích bojích.

Úvodní utkání je, jak jsme již zmínili na začátku, minulostí. Domácí Španělky si poradily s výběrem Kanady vcelku pohodlně 4:1. Velkou zbraní jim byly trestné rohy, ze kterých se dokázaly prosadit celkem třikrát. Dalšími dvěma týmy ve skupině C, která se logicky hraje na Pyrenejském poloostrově, jsou Argentina a Jižní Korea. Horkými favority na postup jsou čerstvé šampionky Pro League z Argentiny nebo právě domácí hráčky. Trochu otazníkem zůstávají Korejky, které už několikrát dokázaly potrápit svou houževnatostí i jiné favority.

Ve skupině D, tedy té druhé „jižní“, na sebe narazí Austrálie, Belgie, Japonsko a Jižní Afrika. Zde by, při vší úctě k asijskému a africkému týmu, mělo být o postupujícím také jasno. Australanky jsou i přes „covidovou uzavřenost“ hokejovou stálicí a měly slavit postup do vyřazovacích bojů. Pokusí se je zaskočit snad jen Belgičanky, černý kůň turnaje.

Ve skupině A na sebe v Amsterdamu narazí domácí hráčky s Němkami, Chile a Irskem. O Holandsku se jako o jasném favoritovi skupiny, potažmo celého mistrovství, asi nemusíme bavit. O druhé místo bude ale boj. Němky nejsou v posledních letech tak dominantní jako v minulosti a změna na trenérském postu, kdy je vede zkušený Altenburg, přišla také relativně nedávno. Zato Irky, překvapivé stříbrné medailistky z minulého mistrovství, myslí reálně na míchání postupových karet. Pro Chile je samotná účast na MS úspěchem, proto nepředpokládáme jejich promluvení do předních příček.

Skupina B bude dle našeho názoru nejvíce vyrovnaná. Není zde úplně jednoznačný favorit a praktický každý ze čtveřice Čína, Indie, Anglie a Nový Zéland má šanci na přímý postup. Stejně jako u Australanek se u týmu z Nového Zélandu moc neví, co očekávat. Realitou je to, že se za poslední dva a půl roku tým neodehrál žádný mezinárodní zápas mimo měření sil právě s Austrálií. Angličanky prochází generační výměnou, Indie i Čína mohou stavět na kvalitní přípravě v Pro League. Tam v posledních utkáních Čína mile překvapovala a prezentovala se pozměněným herním stylem. Na její lavičku totiž nedávno usedla protřelá trenérka Alison Annan a její rukopis se na hře asijského týmu začal okamžitě projevovat. Bude to ale stačit na postup? Nechme se překvapit!

Sledujte s námi světový šampionát, ke kterému se v jeho průběhu budeme pravidelně vracet i na našich stránkách. Jsme přesvědčeni, že si pozornost dozajista zaslouží i bez účasti našeho týmu. A třeba na příštím mistrovství, o jehož dějišti se bude letos rozhodovat, budeme fandit už i českému týmu!

Odkaz na webové stránky turnaje, kde naleznete rozhovory, reporty i videa je k dispozici zde.
Odkaz na statistiky z utkání naleznete zde.
Přímé přenosy naleznete v mobilní aplikaci „Watch hockey“ nebo zde.

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy