Poprvé v historii! Český tým míří na ID šampionát!

Od 6. do 10. července se v Amsterdamu, v klubu Pinoké, koná EuroHockey ID Championships 2022. Jedná se o Mistrovství Evropy hráčů s mentálním handicapem (ID = intellectual disability) a poprvé v historii se ho zúčastní i tým z České republiky.

Reprezentovat nás budou pozemní hokejisté z týmu Ráček, kteří trénují v klubu HC 1972 Rakovník. Na tento okamžik se připravovali tři roky a nastoupí v nejnižší divizi Challenge. Pro tým to bude první skutečné srovnání s konkurencí z ostatních evropských zemí a také velký test před nadcházející Speciální olympiádou, která se za rok uskuteční v Berlíně. ID hockey je pro FIH a celý hokejový svět velmi důležitou součástí inkluzivního přístupu a ukázkou toho, že pozemní hokej je sport pro všechny. O významu Mistrovství Evropy svědčí i fakt, že se koná jako součást Mistrovství světa žen v pozemním hokeji a finálové zápasy Mistrovství Evropy v ID hockey se sehrají na Wagener Stadium – národním stadionu Nizozemské hokejové federace (KNHB).

ID hockey nebo také parahockey se hraje na hřišti o rozměrech 55 x 43 metrů a nastupují proti sobě týmy v počtu pěti hráčů plus jeden brankař. Týmy jsou smíšené, muži i ženy dohromady. Na střídačce mohou být další 4 hráči. Zkušené týmy hrají 2×15 minut, začátečníci 2×10 minut.

„Díky dobrovolníkům z rakovnického klubu jsme měli možnost zahrát si alespoň dvě utkání, ve kterých nastoupili naši „Ráčci“ spolu s běžnými klubovými hráči. To nám moc pomohlo při vnímání prostoru i pravidel,“ je vděčná Karolína Kříženecká, trenérka našeho prvního parahokejového týmu. „Jsem pyšná, že jsme zvládli udržet tým i během covidového období, měli alespoň online tréninky a motivace hráčů postupem času naopak rostla.“

Na ME v ID hockey odjíždí 9 hráčů (šest mužů a tři ženy) a 4 lidé v realizačním týmu (trenérka a tři asistenti z Domova Ráček). Na trénincích se kromě Karolíny Kříženecké podílejí dobrovolníci z rakovnického klubu a vždy minimálně dva asistenti z Domova Ráček. „Bez vzájemné podpory by to určitě nešlo. Letos mi neskutečně pomáhala Iva Daňková a Kateřina Klabanová, v předchozích letech i další rakovnické holky. A v Ráčku to krásně táhne Lenka Niezgodová, která hráče motivuje, trénuje s nimi kondici a také je vodí na hřiště. Trpělivým mentorem, podporovatelem, a také hlavním sponzorem, je České hnutí speciálních olympiád.“

Určitě vás bude zajímat, co hráči na hřišti již zvládají… „Přihrávky forhendem a někteří i bekhendem, střelu na branku, nájezdy, zvedané puše, kličky,…no a někdy se jim nedaří vůbec nic,“ směje se Karolína s tím, že pro ni, jako pro trenérku extraligových týmů se zaměřením na výkon, je přístup Ráčků, založený zejména na radosti, velkou změnou. „Přála bych každému trenérovi, aby mohl trénovat tak spokojené a usměvavé hráče.“

Z turnaje připravujeme zpravodajství, kde budete mít možnost nasáknout dozajista skvělou atmosféru. Tu zažil na předminulém evropském šampionátu v Belgii také český rozhodčí Jakub Mejzlík. „Ve volném dni jsme se na našem ME měli možnost jít podívat také na několik utkání ID šampionátu. Této šance využili nejen oficiálové, ale také hráči národních týmů, kteří podporovali své mentálně postižené reprezentanty s neuvěřitelným zaujetím. Po zápasech se měli možnost společně vyfotit, popovídat si a jsem přesvědčen, že pro všechny to byl naprosto úžasný zážitek,“ svěřuje se se svou zkušeností ze sledování Eurohockey ID Championship z roku 2019 český rozhodčí.

Takže, držme všichni palce našemu týmu od 7. do 9. července. Prvními soupeři budou týmy z Irska a Anglie. Příležitost být součástí této výjimečné události budou mít poprvé i dva českoslovenští rozhodčí – Aleš Větrovský a Michal Pivko, pro které to bude také velmi speciální zkušenost, na kterou se oba již nyní těší. Hodně štěstí!

Oficiální turnajová brožura i s programem utkání je k nahlédnutí zde.

-kar- , -jam-
foto: Petr Růžek

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy