U21: Švýcaři vezou z Litic dvě výhry

V Plzni, v rámci poslední přípravy před domácím evropským šampionátem, nastoupí čeští junioři od pátku do neděle proti reprezentaci helvétského kříže. Tři duely se Švýcarskem budou také finálním bojem o místo v nominaci na ME, které startuje v západočeské metropoli 24. července.

Update – 17.července, 15:00:

ČR – Švýcarsko 1:2 (0:1)
G: 53. Toms – 16. Fluck, 52. Hug
R: Mejzlík, Mack

V posledním utkání, které bylo v Liticích naplánováno, měli od začátku utkání více ze hry hosté. Byli rychlejší a často i individuálně předváděli lepší výkony. Češi působili zaraženě a sráželo je množství chyb jak v rozehrávce, tak v útočné fázi. Švýcaři se dokázali prosadit po trestném rohu, kdy přímou střelu na branku uklidil do spodního rohu šutér Fluck. Obraz hry se neměnil ani po změně stran. Přibylo také vyloučení, ale utkání se celkově odehrálo ve velmi férové atmosféře. Češi sice hrozili více, nicméně srážela je neefektivita a zbrklost ve střeleckém kruhu. Když se v oslabení osm minut před koncem prosadil z brejku 2 na 5 hostující Hug, vypadalo to na jasný výsledek. Branka Tomse z TR o minutu později však konec zdramatizovala. Čechům se však již nepodařilo z několika slibných závarů vytěžit vyrovnání a Švýcaři tak mohou slavit celkové minivítězství v sérii. Malou útěchou může být konečná jasná výhra domácích hráčů v nájezdech, které oba týmy absolvovaly v rámci tréninku před evropským šampionátem.

Fotogalerii Petra Branšovského, kterému moc děkujeme, z nedělního utkání naleznete zde.


Update, 16. července, 22:15:

ČR – Švýcarsko 2:7 (1:3)
G: 6. Lachout, 32. Klaban – 9., 45., 54. Fluck, 14. Graf, 23. Grandchamp, 32. Hug, 59. Mohrhauer
R: Holek, Mack

Druhé utkání se neslo v režii branek a karet. Gólů bylo k vidění devět, karet ještě dokonce o jednu více. Češi nastoupili v omlazené sestavě a tahali od začátku za kratší konec. V neděli se tak rozhodne o konečné vítězi minisérie. Hraje se opět v Liticích, tentokrát od 10 hodin.

Své dojmy po zápase svěřil domácí mladíček Max Batík, pro nějž se jednalo o první mezinárodní akci tohoto rázu. „Pokud mohu porovnat obě utkání, kde jsem nastoupil, tak dnes bylo určitě znát, že jsme nastoupili s mladší sestavou. Na výsledku se projevily jak zbytečné chyby, tak naše nedisciplinovanost, která vyústila ve vylučování. Abychom zítra uspěli, je potřeba hrát víc týmově a nespoléhat se na individuální hru. Jsem moc rád, že nás přišli podpořit fanoušci a věřím, že tomu tak bude i zítra. Závěrem snad jen to, že si ohromně cením možnosti nastupovat v reprezentačním celku. Je to pro mne velká motivace do budoucna.“


Update, 16. července, 9:30:

ČR – Švýcarsko 3:1 (1:0)
G: 29. M. Ostaš, 41. Trejbal, 57. V. Soukup – 51. Kraxner
R: Krýsl, Hraba

V prvním utkání byli Češi lepším týmem, který vycházel ze zabezpečené obrany a hrozil z brejkových situací. V prvním dějství se krátce před jeho koncem prosadil benjamínek, a zároveň ostrostřelec rakovnického týmu, Matěj Ostaš. Po poločase přidal druhou branku jeho klubový kolega Trejbal. Češi nemuseli smutnit ani po snížení Kraxnera, protože na něj takřka vzápětí reagoval brankou klokan Vítek Soukup a korunoval tak první českou výhru v plánovaném trojutkání se Švýcarskem. To pokračuje v sobotu v 18 hodin.

Utkání zhodnotil kouč Miroslav Ludvík. „Z naší strany se nejednalo o zrovna pěkné utkání, ale určitě bychom našli pár světlých okamžiků. Snažili jsme se vycházet z defenzivních systémů, ze kterých jsem měli v plánu chodit do nebezpečných brejků. To se nám podařilo prakticky u všech tří branek,“ svěřil se k utkání lodivod reprezentace a v zápětí dodává svůj pohled na celé trojutkání. „Chceme dát šanci všem hráčům, celkem jich v týmu máme 25, každý z nich odehraje minimálně 2 utkání. Brankáři odchytají vždy po jednom. Pro dost mladých hráčů se jedná, vzhledem k předchozí pandemii, prakticky o první reprezentační/mezinárodní měření sil. Po víkendu vybereme finální nominaci na evropský šampionát – je to pro nás tedy nyní o hledání správného týmové složení.“


13. července, 13:00

Český juniorský tým má za sebou jak společnou přípravu s reprezentačním áčkem, tak také již svou, separátní. Ta nyní vrcholí třemi souboji se Švýcarskem. Logicky trenéři zvolili cestu na západ Čech, kde již na konci příštího týdne odstartuje evropský juniorský šampionát. Tam bude náš soupeř chybět, nastupuje totiž v divizi C, která se odehraje ve stejném termínu v Helsinkách. Teoreticky by se tak mělo jednat o soupeře, se kterým by si Češi měli poradit, nicméně i v tomto je juniorský hokej velmi zrádný. Nechme se tedy překvapit co utkání přinesou.

Program utkání ČR U21 – Švýcarsko U21:

15.7.2022 – 19:00, hřiště Litice, rozhodčí Krýsl, Hraba
16.7.2022 – 18:00, hřiště Litice, rozhodčí Mack, Holek
17.7.2022 – 10:00, hřiště Litice, rozhodčí Mack, Mejzlík

Nominace českého týmu k utkáním proti Švýcarsku:

Štěpán Vavřina, Dominik Bystřický, Josef Trejbal, Vít Soukup, Vojtěch Pažitka, Marek Skála, Štěpán Klaban, Patrik Dubina, Adam Vaňko, Jan Brzák, Tomáš Branšovský, František Svoboda, Josef Toms, Patrik Beran, Filip Kačírek, Kryštof Šesták, David Lachout, Matouš Vavřina, Jan Vitošek, Max Batík, Jakub Homolka, Šimon Levý, Matěj Ostaš, Martin Plachý, Jakub Klaban

Utkání se budou hrát, s ohledem na blížící se ME a po domluvě s týmovým vedením, bez přítomnosti kamer a livestreamingu. O důvod víc přijet podpořit naši juniorskou reprezentaci osobně do hlediště. Vstupné je na všechna utkání zdarma.

-jam-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy