ME juniorů, Litice: Základní fakta a pohledy

Již tuto neděli odstartuje v Liticích juniorský evropský šampionát mužů. Ano, opět na českém území a ano, opět v Liticích! Co vše čeká na české reprezentanty a na co se mohou těšit diváci, kteří dorazí o zápodočeské metropole?

Dějiště

Litice, Plzeň. Jedno z nejhokejovějších míst v České republice a areál, kam snad jezdí všichni pozemní hokejisté s úsměvem na tváři. Proč? Malebné místo, skvělé zázemí, ale zejména parta lidí, která je v místním oddíle tím, co by si přál mít každý klub ve svém středu. I proto se velmi často vrací reprezentační akce právě do Litic.

Termín

Od neděle 24. do soboty 30. července tohoto roku. Hrací dny jsou neděle, pondělí, středa, pátek a sobota. Jsou prázdniny, takže věříme, že si cestu na stadion najdou mladí, ale strach nemáme ani o pracující. Zápasy českého týmu jsou naplánovány ve všední dny od 18 hodin, v pátek pak o dvě hodiny dříve. Věříme, že si v čase dovolených juniorský pozemní hokej najde své příznivce nejen z plzeňského kraje.

Formát

Hraje se v jedné skupině tzv. “každý s každým”. Jasný a zřejmě nejférovější způsob, jakým určit vítěze, medailisty a zároveň také dva postupující do elitní divize.

Favorité

Necháme se překvapit, nicméně favority hledejme u ostrovních celků a také u našich severních sousedů. Wales, Irsko i Polsko byli vždy těmi, kdo se pohybovali na rozhraní okolo osmého místa evropského žebříčku. Proto bychom si vsadili zejména na ně. Italové i Turci budou spoléhat na živelný hokej, ale hrát by pro ně mělo na druhou stranu ale horké počasí. A co Češi?

České šance

Uvidíme. Dle jmen se jedná o velmi zajímavě složený tým, který má ve svém středu mnoho zvučných individualit. Jak se je povede poskládat vedle sebe a vytvořit tým? To už je otázka. Příprava se Švýcarskem ukázala, že na sehrávání je ještě dost prostoru. Zajímavá bude i páteční konfrontace s Polskem, kterou Češi absolvují v rámci poslední přípravy na ME. Kouč Ludvík bude mít v kádru poměrně dost mladých hráčů, pro které bude evropský juniorský šampionát první akcí svého druhu, kterou absolvují.

Pohled trenéra Miroslava Ludvíka: 

„Z cca pětatřiceti hráčů jsme vybrali finální nominaci osmnáctky. Věkové složení hovoří za vše – 2001 – 6 hráčů, 2002 – 5 hráčů, 2003 – 3 hráči, 2004 – 4 hráči… celkový věkový průměr je 18 let. Těžké říct co očekávat – za posledních 8 let byly pouze 2 turnaje (2017 a 2019). Po třech letech jsme sestavili tým – po technické stránce jsou na tom kluci dobře, bohužel se neměli možnost díky pandemii potkávat, proto může být trochu problém s vyhraností a sehraností. Budeme zvědaví, co nám ukáže mezinárodní srovnání.“

„Každopádně jádro mužstva je velmi kvalitní, je doplněno o mladší hráče – velkým benefitem bude to, že více než polovina hráčů bude moci hrát stejný šampionát i za další dva roky. Moc se na turnaj před domácími diváky těšíme a věříme, že si jich cestu na tribuny najde spousta. Jsem přesvědčen, že bude k vidění rychlý a dynamický hokej.“

Pohled kapitána Patrika Dubiny:

„Zápasy se Švýcarskem nám ukázaly jak dobré věci, tak ty, které ještě chceme v týdnu před ME vyladit. Cílem bylo vyladit herní systém a vyzkoušet si obranný blok, ze kterého budeme chtít vycházet do rychlých protiútoků. Věřím, že odehrajeme se všemi silnými soupeři kvalitní utkání. Moc se všichni těšíme na skvělou atmosféru a na mezinárodní srovnání, které nám v posledních letech tak chybělo. V týmu se všichni známe, věřím, že potáhneme za jeden provaz a bude to z našeho mužstva cítit. To je mým přáním a cílem – mít v průběhu turnaje tým, který bude bojovat, zaskakovat za sebe a nechá na hřišti vše. Jsem přesvědčen, že pokud to tak bude, tak výsledky přijdou.“

Program českého týmu (v příloze jako fotografie)

neděle, 24.7. – 16:00 s Walesem
pondělí, 25.7. – 18:00 s Irskem
středa, 27.7. – 18:00 s Itálií
pátek, 29.7. – 16:00 s Polskem
sobota, 30.7. – 12:15 s Tureckem

Nominace českého týmu (v příloze jako fotografie)

naleznete na tomto odkazu (FIH) naleznete na tomto odkazu (CSPH)

Aktuality, výsledky, program všech utkání

naleznete na tomto odkazu (FIH)

-jam-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy