ME junioři: Češi bojovali, ale na Iry nestačili

Čeští junioři nastoupili dnes v podvečer na domácím ME proti jednomu z favoritů turnaje – Irsku. Předvedli bojovný výkon, který však na body nakonec nestačil. Prohra 2:3 znamená, že jsou Češi po dvou utkáních bez bodu, ve středu je čekají Italové. V dalších utkáních Poláci přetlačili Turky a Wales Itálii.

ČR – Irsko 2:3 (1:2)
G: 8. Trejbal, 50. Branšovský – 10., 39. Walker, 6. Rowe

Český celek, který zaváhal v prvním duelu s dalším ostrovním týmem Walesem, si chtěl napravit reputaci a do utkání vstoupil aktivně. Byli to však Irové, kteří si v průběhu první čtvrtiny vytvořili lehký tlak a Češi se nakonec museli přizpůsobovat jejich tvrdosti a dynamice. A bohužel opět inkasovali jako první. Už v šesté minutě využil vysoký centr do kruhu Craig Mackay, který tečoval těžkou přihrávku těsně před brankářem Pažitkou. Češi však okamžitě kontrovali. Po akci z pravé strany dostal míček za irského brankaře rakovnický Josef Trejbal. V zajímavé desetiminutovce to však byli Irové, kdo se radoval o kousek více – z trestného rohu se trefil Adam Walker a překlopil vývoj utkání na stranu ostrovanů. Druhá čtvrtina nepřinesla mnoho zajímavých momentů, do šaten se tak šlo za stavu 1:2.

Scénář třetí čtvrtiny bohužel brankově navázal na poslední střelecký úspěch, Irové přidali třetí gól z trestného rohu, kdy byl šťastným střelcem opět Adam Walker. Český tým se nevzdal, bojoval a dokázal vybojovat deset minut před koncem trestný roh Matějem Ostašem. Ten Tomáš Branšovský po ukázkové kombinaci využil – Češi snížili na 2:3. A aktivní byli i v poslední desetiminutovce. Zlobil je ale, stejně jako včera, klid v předfinální fázi. Přesto si zvládli vybojovat další trestný roh, který však zůstal nevyužit. Irové si pak již dokráčeli pro důležité vítězství, které je však stálo mnoho drahocenných sil. Češi nezklamali, ale úsměv na tváři jim po zápase chyběl.

„Do utkání jsme šli pokorně, ale chtěli jsme Iry co nejvíce potrápit. To se povedlo, ale bohužel opět odcházíme bez bodu,“ posteskl si po utkání střelec jedné z branek Josef Trejbal. „Přáli jsme si napravit včerejší výsledek, nyní nám nezbývá nic jiného než zkusit zvítězit ve středu s Itálií.“

„Opět kluci udělali ohromný posun. Vážím si toho, co vše nechali na hřišti – bylo to opět hlavně o bojovnosti. Musíme pracovat ale více na technice, v tom nás dnes soupeř předčil. Hráči se ale rozhodně dnes nemají za co stydět a mohou odejít s hlavami nahoře. Těšíme se na utkání s Itálií,“ pochválil své hráče trenér Miroslav Ludvík.


Turecko vs Polsko 0:2  (0:0)
Góly Polska: Julian Blaszkiewicz, Bartozs Zaworski

Dvě překvapení prvního dne, každé z jiného důvodu. Týmy Turecka a Polska se spolu utkaly v druhém soutěžním utkání. Velmi důležitém pro další vývoj turnaje. Celý první poločas byl podle toho také herně otevřený. Částečná snaha o napadání druhého týmu střídala zataženější taktika, šance na obou stranách se však daly počítat jen na prstech jedné ruky. Vlastně trochu překvapivé bylo rozložení hry po celém hřišti, dominance polského týmu se nekonala.

Vše změnil začátek druhé půle. Poláci se dostali po pravé straně do hloubky turecké obrany, rozhodčí místo větší výhody nařídil trestný roh, který Poláci Julianem Blaszkiewiczem využili. Následovala divočejší přetahovaná od kruhu ke kruhu, ale bez výraznější šancí na obou stranách. Dvě minuty před koncem turecký tým pohrdl šancí na levé straně, aby z protiútoku polský tým kapitánem Bartozsem Zaworskim završil vítězství na 2:0. Nutno přiznat, že jeho bekhendová střela byla ukázková.


Wales – Itálie 3:1 (0:1)

Góly: John Bennett 2x, Newbold – Daniele Cavallini

Očekávaný zajímavý duel dvou vítězů z úvodního utkání. Itálie prezentující se zajímavým a technickým hokejem a výborně organizovaný Wales, zároveň hrající velmi zkušeně. A bylo znát ihned v prvním dějství, že půjde o atraktivní duel. Nádherná situace ze strany Walesu zakončená tečí do branky se ukázala jako teč domácí Itálie, na druhou stranu trestný roh Itálie zůstal bez gólové tečky. Byl to Wales, který postupně přidával ve hře, dokázal Italy přibližovat k jejich vlastní brance. Vše vyvrcholilo nádhernou akcí po pravé straně, kterou do sítě zavěsil John Bennett. Všechny italské akce ve druhé čtvrtině končily před welským kruhem a tak byl v poločase výsledek na časomíře odpovídající dění na hřišti.

Druhá půlka pokračovala úplně stejně. Obranný kruh Walesu byl pro Italy zakletý a Wales přidával na výkonu. 38. minuta opět John Bennett gólem ze hry a ihned ve 40. minutě Fred Newbold z penalty zvýšil na 3:0. Kdo by vsadil na jasnou poslední čtvrtinu, zmýlil by se.

Italové hru nezabalili, naopak přidali na úsilí a cestu míčku do kruhu udělali více přímočarou. Centry, individuálním dovednostmi, dlouhými balony vzduchem a velkou touhou se začali dostávat do šancí. Výsledkem byl gól na 1:3 z trestného rohu, který vstřelil Daniele Cavallini. Šance střídala šanci a v hledišti to v italské části jen vřelo. Nicméně výsledek již se nezměnil.

-jam- , -tle-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy