MS 40+: Češky porazily Německo a jsou třetí!!!

Okamžik, na který se připravovaly několik měsíců je tady. Již v pátek 12. srpna vypukne v anglickém Nottinghamu světový šampionát hráček nad 40 let, kde nebude chybět ani česká reprezentace.

Aktualizace 21.8., 23:59

ČR – Německo 3:1 (1:1)
G: 23. Staňková, 39. Fousková, 59. Trčková – 31. Bredtmann

Tak tohle bylo vyvrcholení turnaje, jak má být. Češky, ač mnoho z nich nastoupilo se sebezapřením, odvedly jeden z nejlepších výkonů na turnaji. Němky se prezentovaly rychlým a hlavně agresivním hokejem, který české hráčky v průběhu zápasu hodně bolel.

Úkol trenéra Tomse před utkáním zněl jasně. Němky nesmí dostat trestné rohy a musíme hrát aktivně. A Češky jeho plán splnily dokonale. Od začátku zápasu masírovaly vysokým presinkem německou obranu, která dělala chyby. Bylo jen otázkou času, kdy se Češky poprvé prosadí. Nejblíže k tomu měla ve 20.minutě Staňková, která však penaltu neproměnila. Když už jsme se zmínili o zranění – penaltový zákrok na Trčkovou byl doslova likvidační, nicméně Pavla se po krátkém ošetření i s modřinou přes půl stehna vrátila do hry. Tak moc toužila pomoci týmu.

Neproměněná penalta Češky nezlomila. Staňková tři minuty po svém nezdaru využila další standardní situaci. Přesnou bombou do horní části branky využila první český trestný roh. Asi holt potřebuje být od branky dál než jen na penaltovém puntíku… Češky se však neradovaly dlouho. Jediná zásadnější návštěva Němek v útočné čtvrtině znamenala vyrovnaní. Na zadní tyči se prosadila Bredtmann(-ová). Poločas tak končil vcelku nespravedlivě 1:1.

Češky ve druhé dějství nepolevily. Byly to však už i Němky, které hrozily více než v prvním dějství. K obávaným trestným rohům se v zápase dostaly jen dvakrát – a vždy je dobře takticky připravená česká obrana dokázala zastavit. Nu což, jako by si řekla Lenka Fousková, když ne Němky, my rohy přece umíme. A také tak při dalším TR splnila – v polovině třetí čtvrtiny šikovnou dorážkou poslala Češky do vedení. Aby té radosti nebylo málo, Trčková byla odměněná za bojovnost, statečnost a kdoví za co ještě… Po špatně rozehraném trestném rohu (ano, opět TR!!!) se k ní přes Kříženeckou dostal míč a ona ho zametla do německé branky. A dala tím klid na české hole. Do konce se již nic zásadního nestalo a Češky tak mohly mohutně oslavit první medaile z veteránského světového šampionátu v historii.

V pondělí pro vás připravíme rozhovor s trenérem Tomsem, jenž nám po návratu slíbil odpovědi na naše dotazy. Už teď se těšíme!


Aktualizace 18.8., 16:30

ČR – Wales 4:0 (2:0)
G: 14. Staňková, 24. Fousková, 56., 63. Trčková
ZK: 2:0

Češky nastoupily ve svém posledním vystoupení v základní skupině proti zatím suverénnímu Walesu. Ten si ve čtyřech utkáních připsal tři výhry a jednu remízu. Zato Češky měly před tímto duelem po pěti zápasech na svém kontě dvě výhry, stejný počet remíz a smolnou prohru s Chile.

V prvním dějství se Češky vzepřely papírovým předpokladům. Jak těm věkovým (Welšanky mají mladší věkový průměr), tak těm výkonnostním. Nerozumíme tomu, kde berou síly, ale opět na soupeřky nastoupily s aktivní obranou a díky skvělé taktické připravenosti byly lepším týmem. Z převahy resultovala nejdříve ve 14.minutě šikovná branková dorážka veteránky Staňkové, která prokazuje, že i krátce před kulatým životním jubileem, je střelecky k nezastavení. Ve druhé čtvrtině ji následovala stejně nezlomná a agilní Fousková, která se prosadila chytrou střelou backhandem. Češky tak vedly o poločase 2:0.

Třetí čtvrtina a hrozba od kolegy Csaplára. I když samozřejmě víme, že zrádnost výsledku 2:0 o poločase je určitě starší než známý fotbalový analytik. Teď k tomu důležitému – žádná Csaplárova past se nekonala! Češky zvládly třetí čtvrtinu bravurně, jedinou vadou na kráse snad byla jen zelená karta Karolíny Kříženecké (ta tak doplnila sběračku karet Nešporovou, která si svou žolíkovou dvojku vytáhla už ve druhé čtvrtině). Krátce po startu poslední čtvrtiny to byla Trčková, která se rozhodla korunovat svůj i týmový vynikající výkon třetí brankou, když šikovně přehodila welšskou brankařku. A v zápětí přidala stejná hráčka branku čtvrtou – nádherným sólem z vrcholu čtvrtiny… Do konce utkání se již na skóre nic nezměnilo a Češky tak mohou slavit dokonalé zaskočení dalšího z favoritů. Wow!

Češky tento výsledek vystřelil na vrchol tabulky své skupiny. V sobotu je však ze skupinového trůnu odsunula Argentina, která si poradila s Walesem 3:0. Když pak Chile porazilo Francii pouze 1:0, bylo jasno! Česko si zahraje díky druhému místu ve skupině o bronz! Soupeřkami budou českým zkušeným lvicím reprezentantky Německa – hraje se od 12 hodin českého času.


Aktualizace 17.8., 19:55

ČR – Francie 5:0 (2:0)
G: 36., 64. Jirmanová, 3. Buňatová, 25. Trčková, 40. Staňková
bez karet

Češky v sobě po nešťastném utkání s Chile našly síly a dnes ukázaly, že je jen tak něco nezlomí. Do vedení se proti Francouzkám dostaly už po třech minutách, kdy se prosadila Buňatová. Do poločasu přidala druhou branku Trčková a bylo jasné, že Češky dnes budou dominovat. Opět fungovala vysunutá aktivní obrana na soupeřově polovině, která resultovala v zisk mnoho míčů v nebezpečné zóně.

Druhé dějství odstartovalo dvěma rychlými brankami Češek – díky kombinační hře se bylo i na co dívat. Prosadila se nejdříve Jirmanová a následně Staňková. České hráčky dominovaly a jasně ukázaly, že se s nimi musí počítat do bojů o medaile. Skvělý výkon i střelecké představení, korunovala krátce před koncem svou druhou brankou oživlá sniperka Jirmanová a Češky si připíšou do tabulky kromě tří bodů také velmi pěkné skóre 5:0.

Zítra je na programu jejich závěrečný zápas ve skupině, hrát budou proti zatím dominantním Walesankám. Už se ani neptáme, zda v sobě najdou dostatek sil. My to totiž víme. Takže dámy, zítra míchat medailové karty, prosím!


Aktualizace 17.8., 8:00

ČR – Chile 2:3 (1:1)
G: 31. Staňková, 65. Fousková – 24., 42. Lacayo, 63. Holz
ZK: 1:2 | ŽK: 0:1

Tak tahle porážka bolela. Nejen fyzicky, ale také psychicky. I když asi na vše koukáme s optikou tří povedených zápasů a dne volna, kdy jsme si přehrávali v hlavě oslavné video z utkání s Argentinou. Musíme ale říci, že ani utkání proti Chile nebylo rozhodně nepovedené. Jen Češkám opět chyběla přesnost v zakončení a … „prostě byly o fous lepší“. Lépe než jedna z našich hráček bychom to asi nevystihli.

Češky začaly na rychlejší vodní umělé trávě dobře, Chilankám byly vyrovnaným soupeřem. Pak se ale prosadila jihoamerická zbraň č.1. Trestné rohy. Obávaná exekutorka Lacayo zamířila ve 24.minutě úderem k levé tyči a bylo to 0:1. Naštěstí Češky kontrovaly stejnou zbraní, kdy se po rohu prosadila Staňková. Poločas, kdy se hra odehrávala hodně ve středu hřiště, byla plná neúprosných soubojů tělo na tělo, skončil nerozhodně.

A tak jak probíhal první, začal i ten druhý. Souboji a přesnou střelou do levého spodního rohu české branky. Po trestném rohu zahraném stejnou hráčkou. „Stejné chyby – stejné známky“, vybavila se nám hláška z oblíbeného českého filmového hitu… Češky podřadily, jako v každém utkání na šampionátu měly soupeřky takticky přečtené, z čehož pramenily šance a trestné rohy, nicméně produktivita byla bohužel horší. A soupeř trestal. Z ojedinělého brejku vytěžil přečíslení v českém kruhu a z dorážky skóroval – 1:3. Češky se nevzdaly – vysunuly presink snad ještě výš než kdykoli jindy a snížily. Na přihrávku Poloprutské si šikovně naběhla Fousková a ladně stečovala míček za záda chilské brankařky. Češky si v závěrečných minutách vytvořily drtivý tlak, který však neresultoval v kýžené vyrovnání a musí se smířit s první porážkou na turnaji.

Již ve středu je čeká další utkání – tentokrát jim soupeřem budou Francouzky. Výhra by Češky udržela v naději s ohledem na boje o medaile. Uvidíme, jak se náročnému programu postaví jejich těla. Dle zpráv z Nottinghamu mají všichni hlavu vzhůru, což je důležitější než zatavené nohy… Držíme palce, dámy!


Aktualizace 15.8., 7:30

ČR – Argentina 2:1 (1:0)
G: 21., 59. Fousková – 40. Ferrario
TR: 4:5 | ZK: 1:0

Report z utkání s Argentinou nám lehce zpozdily problémy se serverem, ale to nám vlastně po včerejším výsledku nemůže nikomu vadit. Češky za sebou mají historický den, a to nepřeháníme… Veteránská reprezentace se postarala o vůbec první výhru s argentinskými celky v historii. A nutno říci, že naprosto zaslouženou. Ale postupně…

Argentinky. Ty neznáme. Neviděly jsme je hrát. Mají tým složený z bývalých skvělých reprezentantek. Zatím prý hrály moc dobře… I tohle šlo slyšet z českého tábora před utkáním. Ano, nikdo z hráček Argentinky v prvním utkání na turnaji neměl možnost vidět. Až na kouče Michala Tomse. Což se ukázalo jako zcela zásadní s ohledem na nedělní utkání českého týmu.

Zkušený trenérský harcovník připravil Češky dokonale. Pojmenoval základní strategické body, ukázal na 4 klíčové hráčky a stanovil taktiku. To, že ji poté naše hráčky dokonale interpretovaly na hřišti, to je věc druhá. Ale k té se ještě dostaneme. Pokud by se tedy vyhlašoval hlavní faktor výhry, byl by to dozajista výkon kouče Tomse. Lenka Fousková promine…

Češky začaly svižně. S Argentinou to byl od první čtvrtiny hezký hokej. Argentinky byly techničtější, Češky chytřejší. Držení míče zhruba tak půl na půl. A české reprezentantky opět vstřelily v prvním dějství gól z rohu, a opět, stejně jako o den dříve, jim nebyl uznán. Tentokrát to bylo tělo Pavly Trčkové, které před dorážkou do odkryté branky hrálo svou roli. Češky to ale opět nezlomilo. Po sérii závarů před oběma brankami udeřily. Staňková, jak ji známe z extraligových pažitů, si z bleděmodrobílé obrany udělala kuželky a přesnou přihrávkou našla Lenku Fouskovou. Ta na nic nečekala a míček z voleje poslala za bezmocnou argentinskou strážkyni svatyně. Ve zbytku druhé čtvrtiny se nestalo již nic výsledkově podstatného a české hráčky opět o poločase vedly.

V druhém dějství pokračovala podívaná z toho prvního. Argentinky však minutu po minutě začaly být více nervózní a snažily se svými rozmachy rukama-nohama upozorňovat na přestupky Češek. Pozorně pískající anglická rozhodčí se však nenechala ovlivnit, což po utkání kvitovala i většina českých hráček a brala to za jeden ze zásadních bodů celého utkání. Nervózní tlak však Argentinkám přinesl úspěch, naštěstí jen částečný, na 1:1 se prosadila na konci třetí čtvrtiny Ferrario. Kouč Toms tým o pauze před poslední částí hry uklidnil a dodal důležitou sebedůvěru. Ta resultovala v několik šancí a také rozdílovou branku. Jak jinak než z aktivního presinku. Trčková vystihla rozehrávku na levého argentinského obránce a naservírovala přihrávku Milušce Jirmanové. Ta pálila, stejně jako Fousková při první brance, z voleje – její jedovatý projektil však zastavila hostující brankařka jedním z nejlepších zákroků utkání. Co však bylo důležitější? Kde se vzala, tu se vzala – všudybylka Lenka Fousková, která míček za záda bezmocné golmanky dorazila a Češky mohly slavit deset minut před koncem rozdílový gól na 2:1. Argentinky následně vrhly všechny síly do útoku, ale nepomohl ani závěrečný tlak jak na českou branku, tak rozhodčí a Češky mohly slavit!

Po pondělním dni volna bude dalším soupeřem našich hráček v úterý Chile. Hraje se od 20 hodin na hřišti číslo 4, což Češkám udělalo radost – jedná se totiž o klasickou „vodní“ umělou trávu. I když, na té hybridní jim to nešlo vůbec špatně, co říkáte? 🙂


Aktualizace 13.8., 19:00

ČR – Irsko 1:1 (1:0)
G: 28. Buňatová – 67. Rushe
TR: 3:3 | ZK: 1:1 | ŽK: 1:0

Druhé utkání na světovém šampionátu přineslo opět vynikající výkon českého týmu. Držení míče, počet střel na branku i nebezpečných situací byl výrazně ve prospěch Češek. Ty se dostaly do vedení již v první čtvrtině – Nešporová propálila při trestném rohu vše, včetně brankařky – anglická rozhodčí bohužel zapískala ještě předtím, než míček překročil brankovou čáru a Češky místo vedení měly k dispozici jen další TR. Situace se opakovala krátce před koncem prvního dějství. Po zajímavě zahrané variantě trestného rohu to byla opět agilní Nešporová, která přesně vystřelila a míček tentokrát na cestě do sítě nezastavila rozhodčí, nýbrž její spoluhráčka Buňatová. Naštěstí svou tečí jen „pojistila“ první českou branku na MS a do šaten se šlo za stavu 1:0. Druhé dějství přineslo podobnou podívanou – Češky tlačily, Irky hrozily jen sporadicky. Bohužel tři minuty před koncem utkání (hraje se 4×17,5 min.) dokázaly z kontroverzního TR vyrovnat. Češkým hokejistkám pak už nepomohl k výhře ani závěrečný tlak a i v druhém utkání tak připisují bod za remízu. Další utkání se hraje v neděli v 16 hodin českého času. Soupeřem nebude nikdy jiný, než našlapaný tým Argentiny.


Aktualizace 12.8., 13:00

ČR – Španělsko 0:0
TR: 12:0 | ZK: 0:2 | ŽK: 0:2

Češky mají za sebou první zápas na světovém šampionátu. A vůbec ne špatný. Se Španělkami se rvaly jako lvice, zaskočily soupeře, vytvořily si 12 (!!) trestných rohů, jen branky větší spokojenosti chyběly.

Španělky zahrozily během utkání celkem čtyřikrát, brankařka Adamová byla však vždy na místě. To ve španělském kruhu bylo daleko rušněji. České hráčky hrozily vysokým presinkem, což Španělkám rozhodně nevonělo. Jen ty góly tomu chyběly. A že šancí bylo. Specifický povrch však hokejkám dělal trochu problémy – zadrhávaly se. Stejně jako betony brankařek, kterým ztěžuje manévrovací prostor…

To vše však již Češky hodily za hlavu. Po utkání absolvovaly slavnostní zahájení, a také měly možnost vidět dalšího soupeře. Nebezpečné Irky, se kterými se utkají zítra v 15 hodin českého času, dnes remizovaly s Chile 1:1.


Aktualizace, 10.8.2022 – Na světovém šampionátu „dříve narozených“ se bude hrát celkem ve 4 kategoriích. Muži a ženy nad 35 let, muži a ženy nad 40 let. Češi budou mít na turnaji zastoupení pouze v ženském podání, jediným mužem z české kotliny tak bude kouč Michal Toms. „Vše to začalo nevinně, schůzkou úzkého týmu holek a mne. Bylo nám jasné, že se vše bude řešit kolektivně a přinese to samozřejmě jak větší, tak menší problémy,“ usmívá se šedý bard, který má za sebou mnoho trenérských štací vč. reprezentačních, nad úplným začátkem a koketováním, zda na světový šampionát jet. „Od té doby se toho zvládlo neuvěřitelně moc a prakticky žádné zásadní problémy nepřišly.“

„To nadšení, které jsem viděl při tvorbě týmu, a vidím ho na tváři holek i teď… to jsem zažil naposledy u dětí. Ten zápal a chuť makat by jim mohl závidět kde kdo. Holky se chtěly prostě kvalitně připravit a místo toho, aby si ulevovaly, tak si tréninky spíš přidávaly. Jak hokejové, tak individuální – ať už atletické nebo absolvováním jiných sportů,“ popisuje s úžasem na tváři Toms. „Když do toho začaly řešit pitný režim, stravu, fyzio a nezbytné návštěvy lékařů, tak jsem si říkal, že před nimi musím opravdu smeknout.“

Českému týmu se povedlo připravit i po herní stránce. „Podařilo se nám sehrát několik utkání s pražskými extraligovými výběry, kde jsme měli možnost si vyzkoušet herní situace z tréninku. Ono se řekne veteránky, ale vzhledem k tomu, že se bude hrát dle standardních mezinárodních pravidel, bylo potřeba trénovat jak herní, tak standarní situace. Asi cítíte, že se nechceme na MS jet jen zúčastnit, ale opravdu dobře reprezentovat Česko,“ říká Michal Toms, kterému nejvíce utkvěla v hlavě energie, kterou hráčky přípravě věnovaly. „Byla to jízda. Ten entuziasmus, chuť a nálada v týmu? Neskutečné. Ať to v Anglii dopadne jakkoli, už jen tahle společně strávená část našich životů za to stála…,“ dodává závěrem kouč české veteránské reprezentace.

Na světovém šampionátu čeká český výběr pořádný zápřah. Nebo byste pojmenovali šest utkání v sedmi dnech jinak? A to je jen základní skupina. Po ní čeká Češky zasloužené volno, dvoudenní. A následně, 22.srpna, souboj o umístění. Uvidíme, zda dva volné dny před finálovým utkáním Češkám prospěje nebo své motory již poslední den budou startovat těžko. Nechme se překvapit.

Ostatně to se nechává i Štěpánka Šmídová, donedávna ještě aktivní reprezentační brankařka. „To, co začalo jako hecem, skončilo jako seriózní příprava na vrcholnou světovou akci. Jak to ale dopadne? To netušíme asi ani jedna z nás,“ přidává svůj pohled na MS. „Jsem šťastná, a určitě nemluvím jen sama za sebe, že se nás chopil Michal. Připravil nám kvalitní tréninky a zápasy, které vrcholily přípravou s národním týmem žen, byly opravdu zajímavé.“ 

Svůj ohlas má samozřejmě i aktivita ženského veteránského týmu mezi hokejovou veřejností. „Neskutečně mne potěšilo, jak nám všichni přejí úspěch a sledují naší přípravu. Vůbec jsme to nečekaly a je to opravdu moc milé,“ usmívá se Šmídová. „Osobně se moc těším, že se nám povede zahrát si proti hráčkám, se kterými jsme se neměli možnost potkat na hřišti dříve. My obrážely šampionáty B divize, ony hrály na olympijských hrách. Ta konfrontace bude moc zajímavá.“

Věkový průměr týmu je 43,7 let, měl by tedy patřit mezi ty „mladší“, což by mohla být výhoda. „No, snad budeme mezi těmi pohyblivějšími… a snad nám to vydrží celých sedm utkání,“ směje se hradecká brankařka a svěřuje se nám s týmovými ambicemi. „Myslím, že důležité je mít z hokeje radost, bavit se tím, že jsme to dotáhli do konce a jsme zase v „nároďáku“. Poslechnout si hymnu před zápasem a ty holky z olympiády trochu, a nebo víc, potrápit. Ony už sedí doma na gauči, ale mnohé z nás ještě pořád aktivně hrají a to by mohla být naše výhoda,“ přidává závěrem odhodlaně s vidinou prvního utkání v pátek, kdy se český výběr střetne se Španělskem.

Dalšími soupeři pak budou reprezentace Irska, Argentiny, Chile, Francie a Walesu. Dle umístění ve skupině pak nastoupí poslední den šampionátu Češky v boji o umístění proti celku z druhé skupiny. Pokud tedy svou skupinu vyhrají, budou hrát v neděli 21. srpna finále. Sen? Realita? Dozvíme se již brzy. Sledovat ji můžete i vy – ať už prostřednictvím serveru FIH nebo přímo díky livestreamu z akce. Veškeré důležité odkazy jsou k dispozici níže.

Program českého týmu:

12.8. – 10:00 – CZE – ESP
13.8. – 15:00 – CZE – IRL
14.8. – 16:00 – CZE – ARG
16.8. – 20:00 – CZE – CHI
17.8. – 17:00 – CZE – FRA
18.8. – 15:00 – CZE – WAL
21.8. – 12:00 – o bronz – CZE – GER

Stránky šampionátu vč. celého programu naleznete zde.
Livestreaming z akce naleznete zde.
Výsledky, statistiky a program naleznete také na stránkách FIH zde.

Partneři akce:

Je nám potěšením poděkovat všem sponzorům akce za podporu – bez ní by možná zůstal turnaj Masters jen snem a nikoli realitou. Vzhledem k tomu, že náklady celého týmu šplhají do stovek tisíc korun, byla každá pomoc naprosto vítaná.

Český svaz pozemního hokeje
SK Slavia Praha
Severočeské doly
Kovove profily, s.r.o.
Milan Jirman
Ondřej Novák
Sky-xs
Loosers.cz
Allianz
Feralpi Praha

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy