Mužská reprezentace ve středu načne kvalifikaci ME

Ve španělském Ourense začne již ve středu cesta českého národního týmu na evropský šampionát. Kvalifikační turnaj určí, které týmy se vydají v roce 2023 do bojů nejen o evropské medaile, ale také o místa na OH v Paříži. Ve hře je tedy hodně!

Připomeňme si, že Češi měli původně startovat na kvalifikačním turnaji ve Vídni, následně ale bylo dějiště, a tím i soupeři, změněno na Galicii. Podrobnosti o místě i změně samotné si můžete přečíst zde.

Kvalifikačního turnaje na mistrovství Evropy se v Ourense zúčastní 4 týmy – Španělsko, Česko, Polsko a Portugalsko. Do elitní skupiny evropského šampionátu, které se uskuteční v roce 2023 v německém Monchengladbachu, postoupí jen vítěz kvalifikačního turnaje. Druhý a třetí celek se v příštím roce zúčastní B divize ME, na poslední tým kvalifikace pak čeká třetí divize ME. Dějiště obou nižších divizí evropského šampionátu se určí až na základě finální soupisky týmů po kvalifikačních turnajích.

A jak na OH do Paříže? No… buď vyhrát ME 2023 v Monchengladbachu. Nebo přes kvalifikační turnaj na OH, který se uskuteční na startu roku 2024. Budou celkem dva a každý bude hrát 8 týmů. Jak se mezi ně může Česko dostat? Určitě skrz evropský šampionát, protože na základě výsledků na ME 2023 se do olympijské kvalifikace budou přidělovat místa. Kolik týmů bude kvótou přiděleno Evropě se dozvíme 31.1.2023.

Češi se na samotný turnaj připravovali v kempech v průběhu celého roku. Intenzivní příprava začala po juniorském šampionátu, kdy svěřenci trenéra Miroslava Ludvíka měli možnost třikrát změřil síly se Švýcarskem a jednou s Ukrajinou. „Utkání nám ukázala na čem musíme pracovat, ale samozřejmě také pozitiva,“ líčí český kouč a přibližuje složení svého týmu. „Na základě celoroční přípravy i těchto utkání jsme vybrali nejlepší možnou nominaci. Ta je, až na zkušeného kapitána Hanuse, složena z hráčů do 26 let. Takže z tohoto pohledu se jedná o velmi perspektivní tým, který se zná a jsem přesvědčen, že bude táhnout za jeden provaz,“ doplnil lodivod českého týmu.

„Složení týmu není i vinou zranění kompletní, nicméně máme velmi důstojnou sestavu,“ doplňuje ho kapitán týmu Martin Hanus. „Tým je mladý a perspektivní, zdravé jádro je doplněné o juniory. Tedy až na mne, já mám za úkol turnaj hlavně přežít,“ směje se obránce týmu a již vážně dodává. „O soupeřích máme jasno. Španělé, čtvrtfinalisté OH v Tokiu, k těm asi není třeba nic moc dodávat. S Poláky jsme na tom podobně, Portugalce chceme určitě přehrát. Takže pokud bych měl mluvit o cílech, tak bychom chtěli přehrát Poláky s Portugalci a hrát důstojnou, pokud možno vyrovnanou, partii s domácími borci. Ač si všichni uvědomujeme, že to bude těžký oříšek.“

K aktuálnímu stavu promluvil i asistent kouče Aleš Peřinka. „Tým je zdravotně v pořádku. Kluci jsou trochu unavení z poslední velmi intenzivní fáze přípravy, ale to, že jsme ani v jednom z přípravných utkání neprohráli, jim dává prostor pro pozitivní myšlení a víru v úspěch. V kádru máme ty nejlepší, co jsou momentálně k dispozici. Některá jména jsou možná překvapením, ale někteří hráči byli po zranění, nemoci, případně řešili svoje osobní věci, tudíž se nemohli přípravě věnovat na 100 %, tím pádem nemohou reprezentovat,“ svěřuje se reprezentační asistent s tím, že ti, kteří nejsou ve Španělsku, nemají zavřené dveře do reprezentace. „Možnost zahrát si za nároďák budou mít zase příště, kdy budou mít všichni stejnou příležitost ukázat se jak v lize, tak na společných kempech.“

Rozpovídal se i o cílech, kde si notují s koučem Ludvíkem. „Jednoznačný cíl je postup do „B“ divize ME. Víme, kam momentálně patříme, a i dostat se tam nebude úplně jednoduché. Na turnaji máme dva soupeře z naší kategorie a jednoho z těch top týmů. Zápas se Španělskem bude pro nás všechny velká škola, ale zkušenosti budou pro všechny přínosem do budoucna. Kluci uvidí v jaké rychlosti, technických dovednostech a taktické vyzrálosti se hokej vůbec dá hrát,“ vyhlíží hned první utkání na turnaji a k dalším soupeřům dodává. „Dále přijdou na řadu Portugalci, soupeř, přes kterého bychom chtěli postoupit. Poslední vzájemný zápas jsme zvládli, takže máme na čem stavět. Poláci jsou soupeř, se kterým je to vždy velká bitva. Bude záležet na momentální formě a maličkostech.“

Češi mají náročný program, hned první utkání ve středu je svede na Španěly, následně pak ve čtvrtek nastoupí v klíčovém duelu proti Portugalsku, aby se v sobotu ráno utkali s Polskem. Zápasy budeme možnost sledovat na livestreamu zde.

Program utkání českého týmu:

17.8., 20:30 – Česko – Španělsko
18.8., 18:15 – Česko – Portugalsko
20.8., 9:45 – Česko – Polsko

Livestreaming z akce naleznete zde.
Výsledky, statistiky a program naleznete také na stránkách FIH zde.
Nominace českého týmu je k dispozici zde.

-jam- 

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy