Ženy vstupují ve čtvrtek v Dublinu do boje o ME

Národní tým je již v Dublinu, kde se zúčastní kvalifikačního turnaje na mistrovství Evropy. Případný úspěch na turnaji by mohl vést nejen k postupu do elitní divize, ale i možnosti kvalifikace na olympiádu v Paříži. Výběr Garetha Grundieho zahájí svou misi prvním utkáním již ve čtvrtek. „Cíle jsou nejvyšší – porazit všechny tři soupeře,“ hlásí kapitánka Kateřina Laciná.

Kvalifikačního turnaje na mistrovství Evropy se v Dublinu zúčastní 4 týmy – Irsko, Česko, Polsko a Turecko. Do elitní skupiny evropského šampionátu, které se uskuteční v roce 2023 v německém Monchengladbachu, postoupí jen vítěz kvalifikačního turnaje. Druhý a třetí celek se v příštím roce zúčastní B divize ME, na poslední tým kvalifikace pak čeká třetí divize ME. Dějiště obou nižších divizí evropského šampionátu se určí až na základě finální soupisky týmů po kvalifikačních turnajích.

A jak na OH do Paříže? No… buď vyhrát ME 2023 v Monchengladbachu. Nebo přes kvalifikační turnaj na OH, který se uskuteční na startu roku 2024. Budou celkem dva a každý bude hrát 8 týmů. Jak se mezi ně může Česko dostat? Určitě skrz evropský šampionát, protože na základě výsledků na ME 2023 se do olympijské kvalifikace budou přidělovat místa. Kolik týmů bude kvótou přiděleno Evropě se dozvíme 31.1.2023.

Tým pod vedením irského kouče v posledních dnech ladil kromě přípravy na hřišti i taktickou stránku, čemuž pomohl i důkladný scouting soupeřů zaměřující se na jejich hrozby i slabé stránky. „Turecko před dvěma roky spadlo do C divize, Polsko hraje na podobné úrovni jako my. Nejtěžším soupeřem pro nás bude Irsko, které se přelévá mezi áčkovou a béčkovou divizí, nicméně aktuálně si prochází částečnou obměnou týmu. Díky scoutingu tohle všechno víme, cítíme příležitost a chtěly bychom ji využít,“ popisuje kapitánka české reprezentace Kateřina Laciná.

Do Irska odcestuje tým složený z hráček do 21 let i zkušenějších opor. „Mít v reprezentačním výběru mladé hráčky je skvělé pro budoucnost. Naším hlavním cílem je budování týmu směrem k roku 2028, ale na cestě jsou odrazové můstky – důležitý je světový žebříček i vzhledem k možnosti dokvalifikace na Paříž či následné mistrovství světa,“ uvádí kouč Gareth Grundie. „Holky rády hrají v hale a myslím, že některé dovednosti, které odtud mají, dobře zapadají i do způsobu, jakým se chtějí prezentovat venku. Jsou vynikající ve čtení hry a na hokejkách. To pak přenášejí na větší hřiště, jsou schopné se s míčkem rychle pohybovat,“ doplňuje Ir působící v českých službách, pro kterého bude turnaj v jeho domovině speciální. „Těším se na to, bude to pro mě první turnaj v Irsku s českou reprezentací. Znám místní hotely, hřiště a celkové prostředí jako takové, takže to pro mě na jednu stranu nebude překvapení, ale určitě to bude svým způsobem zvláštní.“

Spolupráce s koučem si hráčky cení. „Je to určitě velký přínos. Učíme se hodně taktických věcí, které dříve nebývaly, celkově se to zvedá na lepší úroveň. Přípravy máme hodně a dost často, což je na zahraničního trenéra opravdu dobré – přestože létá pravidelně domů, máme pocit, že je s námi prakticky pořád,“ přibližuje spolupráci gólmanka Rozárie Mrázová.

„Gareth je velký analytik a vidí spoustu detailů, které doteď do českého hokeje nikdo nepřinesl. Má skvělý přístup, nechává vyniknout naše silné stránky. Je to ohromná posila do týmu, nový náboj, který nás nakopl. Na celou cestu, která nás ještě čeká, se moc těším,“ doplňuje spoluhráčku Laciná.

„Pořád jsme v přípravě, přece jen vrchol je pro nás až Los Angeles 2028, ale už teď si myslím, že máme co ukázat. Z Dublinu chceme odvézt co nejlepší výsledek, uděláme pro to maximum,“ uzavírá Mrázová.

Program kvalifikace ME žen, skupina B

  • 18. srpna, 18:15 Česko – Turecko
  • 20. srpna, 14:00 Česko – Irsko
  • 21. srpna, 11:45 Polsko – Česko

Livestreaming z akce naleznete zde.
Výsledky, statistiky a program naleznete také na stránkách FIH zde.
Nominace českého týmu je k dispozici zde.

-jam- , -si-
foto: David Švarc (SI)

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy