Čecháková: Máme tým na to, abychom turnaj vyhrály!

Pozemní hokejistky čeká úvodní utkání kvalifikace na mistrovství Evropy, která se v těchto dnech odehrává v Dublinu. Tým okolo irského kouče Garetha Grundieho se ve čtvrtek 18. srpna střetne s Tureckem, následně v sobotu vyzve domácí Irky a poslední utkání odehraje v neděli s Polskem. Jednou z důležitých opor českého celku, jenž bojuje o postup do elitní divize, je brankářská jednička Barbora Čecháková. „Máme dost dobrý tým na to, abychom celý turnaj vyhrály,“ věří osmadvacetiletá gólmanka Hradce.

První utkání kvalifikace se blíží. Jaká v týmu panuje atmosféra a co říkáte na partu, která se v Dublinu sešla?

My už jsme spolu pár dní, takže atmosféra je dobrá. Po večerech spolu hrajeme karty, to nás vždycky semkne (úsměv). Parta je zajímavá, protože jsme takové dvě skupiny, hlavně ty generační – pár těch starších, které máme za sebou už několik velkých turnajů a jsme spolu dejme tomu už deset, čtrnáct let. A pak ty mladší, což je část z týmu jednadvacítek, která nás doplňuje. Byť nemá zas tolik zkušeností, přináší nový náboj, což nám starším už občas chybí. Takže my se snažíme předat zkušenosti, zatímco ony nám předávají nadšení pro hokej a trošku to napětí.

Jedná se podle vás o ideální kombinaci, jelikož se můžete soustředit jak na krátkodobé cíle typu kvalifikace na Evropu, tak i ty dlouhodobé – olympiádu 2028 v Los Angeles?

Myslím si, že to je ideálně namíchané, protože některé starší hráčky už u toho za šest let třeba nebudou. Ale v tuhle chvíli, pokud by to stálo jenom na těch mladých, tak je to přece jen pro ně psychicky i fyzicky náročné, protože toho nemají tolik odehráno. V tuto chvíli je kombinace ideální a uvidíme do budoucna, jak to bude. Doufáme, že hráčky vydrží – nejenom zdravotně, ale i s chutí k hokeji.

Jaké jsou ambice českého týmu na kvalifikaci v Dublinu?

Ambice na tomto turnaji jsou velké. V tuhle chvíli si myslím, že máme dost dobrý tým na to, abychom celý turnaj vyhrály. Ale pořád je to ženský sport, tam to funguje trošku jinak, takže se může stát cokoliv. My můžeme porazit toho nejlepšího, což je současně Irsko, a naopak můžeme prohrát s tím nejhorším. Takže je to vyrovnané, do každého zápasu musíme jít plně koncentrované. Doufám, že se nám to podaří a budeme tu hrát o první nebo druhé místo. 

Čím pro vás bude zápas s Irskem náročný?

Irsko je z hlediska žebříčku nejvýš, jde o tým, který byl na olympijských hrách. Samozřejmě se jeho složení mění, došlo k dílčí generační obměně, ale na papíře je to určitě favorit. To by nám na jednu stranu mohlo vyhovovat, protože s tím se přece jen nehraje dobře, zároveň si myslím, že Irky budou mít trochu strach, protože musí dokázat tento turnaj vyhrát. My můžeme překvapit, což by nám mohlo vyhovovat a myslím si, že to může být vyrovnaný zápas. Uvidí se až na konci.

Český tým trénuje irský kouč, turnaj se odehrává v Dublinu. Jak moc to v tomto ohledu bude speciální?

Pro našeho trenéra to může být trochu zvláštní, protože irský tým nějakou dobu trénoval, zná hráčky jménem a ví o jejich slabých i silných stránkách. Takže i my teď známe víc jejich taktické prvky, což je pro ně velká nevýhoda a pro nás výhoda. Můžeme z toho jedině těžit. Ale zároveň to pro něj bude asi trochu tlak, hrát tady doma na domácím hřišti. Ale pořád si myslím, že to nebude pouze o trenérovi, ale hlavně o nás na hřišti.

V čem je podle vás síla českého týmu a kde naopak potřebujete ještě zabrat?

Jako slabou stránku vnímám takovou tu českou mentalitu. Pořád čekáme na to, až se nemusí. Neumíme to nastartování, proto doufám, že se to tímto turnajem změní, že ukážeme, že jsme výjimka, dokážeme to vzít na sebe a nebát se toho být trochu agresivnější a útočnější. A naše silná stránka, to vždy bylo bránění. Hezky jsme si to odbránily, ale dopředu už se nám nechtělo. Myslím, že na tom bránění musíme stavět a využít i tu útočnou stránku, aby si to dobře sedlo. Pak by to tady mohlo vyjít.

Odkaz na video s Bárou, které náš tým natočil přímo v Dublinu naleznete zde.

Program kvalifikace ME žen, skupina B

  1. srpna, 18:15 Česko – Turecko
  2. srpna, 14:00 Česko – Irsko
  3. srpna, 11:45 Polsko – Česko

-jam- , -si- 

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy