Kvalifikace ME M: Češi stačili Španělům jen poločas

První utkání mají za sebou čeští reprezentanti v Ourense, místě kvalifikačního turnaje ME. Češi nestačili na domácí Španěly, olympijské čtvrtfinalisty, a po výsledku 0:7 už se připravují na zítřejší utkání s Portugalskem.

ČR – Španělsko 0:7 (0:2)
G: 15′ de IGNACIO, 30′ REYNE, 36′ CUNIL, 37′, 49′ MENINI, 40′ IGLESIAS, 48′ MIRALLES
ZK: 1:0

Čeští reprezentanti vstoupili do utkání sympaticky. Několik šancí soupeře v první čtvrtině přestáli a dokonce jako první zahrozili z trestného rohu. Střelu Plochého však domácí gólman vyrazil. Když už to vypadalo, že se první čtvrtina odehraje bez branek, zahrozili domáci. Po špatně rozehraném trestném rohu se prosadil dorážkou de Ignacio. Druhá čtvrtina nesla podobné znaky jako ta první. Svěřenci trenéra Maxe Caldase měli míč na svých hokejkách více než Češi, nicméně šance končily na obou českých brankařích, kteří se v utkání protočili. A bylo to opět až poslední minuta, která změnila skóre. Marc Reyne zařídil Španělům přesnou střelou dvoubrankové vedení.

Třetí čtvrtina rozhodla. Češi se snažili snížit, nicméně inkasovali. A to celkem třikrát. Nejprve přišly dva slepené góly v rozmezí 30 sekund, aby špatnou českou čtyřminutovku zakončil kapitán Iglesias pátou brankou. Češi bojovali, snažili se o čestný úspěch, nicméně jim nebylo přáno ani v poslední čtvrtině, kdy měli k dispozici i několik zajímavých šancí, vč. trestného rohu. Byli to naopak domácí, kteří ještě dvakrát navýšili skóre – nejprve Miralles a následně naturalizovaný Argentinec Menini. Celkový výsledek 7:0 je pro hosty trochu přísný, ale na to se hokej nehraje.

Čechy čeká zítra v 18:15 klíčové utkání s Portugalskem. To dnes v dalším utkání čtyřčlenné skupiny zaskočilo Polsko a připsalo si velmi překvapivou výhru 3:2.

„Dnešní zápas pro nás byla skvělá zkušenost. Přece jen s olympijskými čtvrtfinalisty se nehraje každý den,“ popisoval své pocity krátce po utkání Lukáš Benda, obránce českého týmu. „První poločas se nám dařilo se Španělů držet, měli jsme tam zajímavé pasáže hry, na kterých bychom chtěli stavět ve zbytku turnaje. Zápas jsme odehráli se ctí a nemáme se za co stydět. Je to pro nás velká zkušenost, kterou bychom rádi přetavili v úspěch již zítra, kdy nás čeká Portugalsko.“

To kouč Miroslav Ludvík trochu litoval krutosti výsledku. „To nás trochu mrzí. S ohledem na průběh hry jsme měli na víc. Chtěli jsme být vyrovnaným soupeřem domácím ještě trochu déle než poločas. Moc jsme si přáli dát branku, což se nám trochu vymstilo ve třetí čtvrtině, která utkání rozhodla. Máme tady velmi perspektivní tým, pro který to byla skvělá zkušenost. Po zítřejším utkání budeme vědět, na čem jsme,“ okomentoval utkání se Španělskem český trenér i s výhledem na zítřejší duel s Portugalskem.

-jam-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy