Kvalifikace ME M: Češi smetli Portugalce díky třetí čtvrtině

Druhé utkání našich reprezentantů bylo opět jako na střelnici, padlo šest gólů a výrazně spokojenější nakonec mohli být právě Češi – trefili se hned pětkrát a odváží se velmi důležitou výhru. Zítra je čeká den volna, po něm zápas o všechno s Poláky.

ČR – Portugalsko 5:1 (1:1)
G: 14. Soukup, 33. 43. Plochý, 38. Capouch, 43. Uhlíř – 2. Ribeiro
ZK: 1:1 | ŽK: 1:1

Začátek utkání však takto jasný výsledek v náš prospěch rozhodně nenaznačoval. Hned po dvou minutách musel Petr Větrovský lovit míček ze své brány, z trestného rohu prosadil sniper Vasco Ribeiro. Ještě do konce úvodní patnáctiminutovky se skóre opět měnilo, tentokrát však na „správné“ straně. Nechytatelně se po rychlé rozehře dlouhého rohu trefil Vít Soukup a srovnal na 1:1. Stejný stav svítil na tabuli až do konce první půle, i přestože příležitostí na jeho změnu bylo na obou stranách požehnaně.

Stejně jako v zápase se Španělskem rozhodla třetí čtvrtina. Tentokrát však ve prospěch našich, kteří si uvědomili důležitost následujících třiceti minut a oproti úvodu zápasu na nich byla o hodně víc vidět chuť vyhrát. Hned tři minuty po změně stran se podařilo proměnit trestný roh Lukáši Plochému, který portugalskému brankáři nedal velmi tvrdou střelou do pravého dolního rohu sebemenší šanci. Na jeho zásah dokázal o pět minut později navázat Martin Capouch a Čechům se dýchalo daleko lépe. Ani tímto momentem ale hrůzná čtvrtina pro Portugalce stále nekončila. Pokračovalo to jejich neproměněnou penalta. A jestli měl někdo z nich stále ještě myšlenky na obrat, konec jim bezpochyby učinil Adam Uhlíř, který výstavně proměnil roh střelou do horního rohu. A aby toho nebylo málo, stále běžela ještě 43.minuta, když se Lukáš Plochý, ke kterému proskákal míček, nezmýlil ani pokládaným úderem – 5:1.

V posledním dějství se oba dva týmy spíše šetřily, další přesné zásahy, ani přes pár nadějných šancí, nepřibyly. Češi si tak před dnem volna připsali veledůležité body do tabulky a v sobotu je čeká zápas s Polskem, který vše rozhodne.

„Do dnešního zápasu jsme vstupovali s tím, že je to nejdůležitější utkání za minimálně poslední rok nebo dva. Chtěli jsme do toho dát všechno,“ svěřil se po utkání brankář Petr Větrovský. „Na začátku nám však nasazení chybělo. Spadl mi tam horší gól, což mě mrzí. Poločas proto byl jen 1:1. Otočilo se to ve druhé půlce, hlavně třetí čtvrtině, kdy nám to tam konečně začalo padat. Rozhodne zápas proti Polákům, tam se bude hrát o všechno,“ míní.

-ave- , -jam-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy