Kvalifikace ME Ž: Češky začaly remízou s Tureckem

České pozemní hokejistky odstartovaly kvalifikační cestu na evropský šampionát remízou 1:1 s nevyzpytatelným Tureckem. Dlouho to dokonce vypadalo na českou prohru, nicméně pět minut před koncem vyrovnala po trestném rohu Tereza Mejzlíková.

ČR – Turecko 1:1 (0:0)
G: 55. Mejzlíková – 36. Kucukkoc
ZK: 0:2

Jako kdyby důležitost utkání svazovala Češkám hokejky. Chyběl jim především klid a přesnost, v první čtvrtině měly více ze hry Turkyně. Druhá čtvrtina přinesla více držení míče pro Češky a také několik šancí na obou stranách. Obě brankařky však byly vždy na svém místě, a tak se do šaten šlo za bezbrankového stavu. Češkám, kromě klidu, chyběly na hřišti také dvě opory – Vorlová s Babickou, které kvůli zdravotním problémům do utkání nezasáhly.

Po změně stran se začalo hrát více ofenzivně. Češky si vypracovaly solidní šance, nicméně udeřilo na straně druhé. Turkyně vybojovaly trestný roh a kapitánka Kucukkoc prostřelila i díky teči Novákové vše, co jí stálo v cestě – 0:1. Češky to nakoplo. Útok střídal útok, nicméně stále jim chyběl klid i v těch největších šancích. Šmídová se po kombinaci Přibíkové s Topinkovou dostala k míčku před opuštěnou brankou, nicméně ani to neskončilo brankou. Třetí čtvrtina tak skončila ve prospěch Turkyň.

Poslední dějství přineslo klidný start a hektický konec. Češkám se nedařilo v předfinální fázi a už to vypadalo na to, že začnou důležitý turnaj porážkou. Vše se změnilo pět minut před koncem, kdy se po trestném rohu odrazil míček k Mejzlíkové, která ho zametla za bezmocnou tureckou brankařku. Češky ale chtěly vyhrát a byly k tomu blízko. Dvě minuty před koncem Topinková v dobré šanci mířila jen do boční konstrukce, aby z následujícího útoku Přibíková opět dala vyniknout hostující brankařce. České hráčky si vypracovaly dokonce ještě jeden trestný roh, který ale také zůstal nevyužit. Konečný výsledek 1:1 je nakonec spravedlivým vyústěním vývoje celého zápasu.

V sobotu čeká Češky domácí Irsko, v neděli zakončí turnaj zápasem proti Polsku.

„Čekaly jsme náročný zápas, což se potvrdilo. Turkyně jsou velmi dobré individuálně a trošku nás na začátku zápasu zaskočily. Druhý poločas jsme se s tím srovnaly a vytvořily si spoustu šancí. Mrzí nás, že jsme je nedokázaly proměnit a věřím, že se to v dalších zápasech zlepší. Nakonec, s ohledem na průběh utkání, musíme remízu brát,“ komentovala utkání jediná česká střelkyně Tereza Mejzlíková.

„Z výsledku jsem zklamán. Musíme si rozebrat, proč jsme začali tak vlažně. Od druhé čtvrtiny jsme se zlepšili, vypracovali si spoustu trestných rohů a šancí, které jsme ale nedokázali, až na jednu v závěru, zužitkovat. Nakonec tak rozhodla produktivita. Mrzí mne remíza, ale už teď se začínáme připravovat na sobotní zápas s Irskem,“ hodnotil remízu irský kouč české reprezentace Gareth Grundie.

-jam-

 

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy