Kvalifikace ME muži: Češi porazili Poláky a jsou jasně v B divizi!

Svůj třetí, závěrečný duel sehráli dnes od 9:45 ve španělském Ourense čeští reprezentanti, kterým byli soupeřem Poláci. Čechům stačila k postupu do druhé nejvyšší divize evropských šampionátů i remíza, nicméně dominantním výkonem ve druhé čtvrtině si zajistili důležitou výhru. Lukáš Plochý byl navíc korunován nejlepším střelcem turnaje!

ČR – Polsko 3:1 (3:0)
G: 13., 17. Plochý, 17. Soukup – 43. Glowacki

Hned z úvodu byla na Češích znát touha vyhrát, která z nich sršela i v druhé půli zápasu proti Portugalsku. Hned v páté minutě se pokusil Lukáš Plochý dostat míček za gólmanova záda, tentokrát to ale ještě oslavami neskončilo. Tygřím skokem brankář Popiolkowski vytáhl míček téměř z brankové čáry. O necelých osm minut později mu již nezbylo nic jiného než sklopit hlavu – Plochý ho prostřelil jedovatou střelu z trestného rohu. Stejné to bylo i ve druhé patnáctiminutovce, kdy opět při trestném rohu před bránou soupeře, dokázal dotlačit míček za brankovou čáru tentokrát Soukup. Hned po druhé brance následoval další trestný roh pro české barvy a byl to opět sniper Plochý, který se po kombinaci nemýlil. Tři trestné rohy, tři góly! Polský výběr se ani nestačil rozkoukat a už to bylo o tři branky. Ani to naše soupeře rozhodně nepoložilo, naopak byli ve zbytku poločasu více než vyrovnanými soupeři. Jediné, co chybělo jejich šancím, bylo klidnější a přesnější zakončení. 

Ve druhé půli polský tlak ještě zesílil. To vyústilo až v brejk tři minuty před koncem třetího dějství. Po nádherné kombinaci se odkryté brány nezalekl Mikolaj Glowacki a snížil na rozdíl dvou gólů. Posledních patnáct minut to bylo velké drama, oba týmy jely skutečně na doraz a rozhodovaly detaily. Česká obrana vedená velezkušeným stoperem Martinem Hanusem však za svá záda kontaktní branku nepustila, ač k tomu bylo několikrát velmi blízko. Po posledním hvizdu vypukla radost našich borců, kteří si po výhře 3:1 ze Španělska zaslouženě vezou účast v divizi B. Po výhře Španělů nad Portugalci (11:0) slaví Češi druhé místo ve skupině a lepší nasazení v druhé nejvyšší divizi ME v roce 2023. 

„Dnešní zápas byl prakticky o vše. S tím jsme do toho šli již před turnajem a směřovali jsme k tomu celou přípravu. Jsme ohromně šťastní, že to vyšlo. Byla to taková třešinka na dortu za celým turnajem,“ rozplýval se po utkání útočník českého týmu Jan Železný.

„Šli jsme do utkání s cílem vyhrát. Ač jsme věděli, že nám k postupu do druhé nejvyšší divize stačí i remíza, rozhodně jsme na ni nechtěli hrát,“ svěřil se krátce po zápase Martin Capouch a dodává. „První poločas se nám povedl, do druhého jsme vstoupili trochu hůře, ale podrželi nás oba naši brankaři. Výhry si ceníme i proto, že jsme Poláky dlouho neporazili. O to je to pro nás dnes cennější.“

-jam-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy