KVALIFIKACE ME Ž: ČEŠKY těsně nestačily na Irsko

Ve 14 hodin nastoupily české pozemní hokejistky ke svému druhému utkání na kvalifikačním turnaji ME v Dublinu. Soupeřkami jim byly domácí hráčky, které si v prvním utkání poradily s Polskem. Češky ohromně bojovaly, nicméně ani skělý defenzivní výkon jim body nepřinesl.

ČR – Irsko 0:1 (0:1)
G: 21. Mullan

Češky měly před sebou nelehký úkol – porazit domácí Irky. Jen tato varianta jim ještě slibovala naději na účast mezi elitou v divizi A. O náročnosti naprosto vypovídá fakt, že za posledních šest vzájemných utkání vždy braly 3 body Irky s celkovým skóre 28 vstřelených a pouze 3 inkasované branky. Navzdory předpokladům se ale rozhodně o jednoznačný zápas nejednalo. I přes extrémně obětavý a bojovný výkon Češky prohrály 0:1 a budou tak hrát pouze o účast v divizi B.

Na rozdíl od prvního utkání s Tureckem nebyla na Češkách tolik patrná nervozita, možná právě protože dnes favoritkami určitě nebyly. Klíčová byla velmi kvalitní defenzíva, kterou fantastickými výkony podporovala v průběhu celého utkání Barbora Čecháková. V první čtvrtině pochytala všechno, co šlo a na své fantastické výkony navázala i ve čtvrtině druhé, kde čelila několika únikům soupeřek. Až na jednu situaci úspěšně. Ve dvacáté první minutě našla jedna z domácích hráček vysokou puší v kruhu svou kapitánku Kathryn Mullan, která se dokázala uvolnit a backhandovým úderem přesně zakončila do levého dolního rohu. Ani doposud výtečně chytající brankářka neměla nárok projektil zastavit. Do druhého poločasu tak šly znatelně veselejší a klidnější hráčky v bílo-zeleném.

Navzdory stavu se české lvice nepřestaly rvát o každý kousek hrací plochy. Síly ale docházely a propast v technické úrovni byla postupně větší a znatelnější. Zbytek duelu se prakticky celý odehrál na české polovině a navzdory veškeré vynaložené snaze se to nedařilo změnit. Na konci třetího dějství byl stále pouze jednogólový rozdíl, a to opět díky skálopevné obraně, která je jistě příslibem do dalších zápasů. Odolat totiž útoku, který pálil ostrými i na tokijských olympijských hrách je bezpochyby velmi dobrý základ. Na skvělou defenzívu se bohužel českým pozemkářkám nepovedlo navázat v ofenzivě. Do konce utkání se jim nepodařilo proměnit ani jeden ze zajímavých brejků. A tak když zazněl poslední hvizd, bylo z našich reprezentantek, i přes velmi solidní výkon, vidět velké zklamání, protože historický úspěch nebyl daleko.

Porážka 0:1 znamená, že se zítra s Polskem utkají o postup do druhé nejvyšší divize ME, což byl před odjezdem do Dublinu jejich cíl. 

„Předvedly jsme dnes velmi koncentrovaný výkon v defenzívě, bohužel se nám nepodařilo to samé přenést i do útočné fáze. Když se podívám zpět, tak mě mrzí, že jsme nebyly schopny udržet remízový stav co nejdéle. Proti top týmům, jako je Irsko, máme primárně nastavené hlavy na defenzívu. Každopádně je to pro nás velká zkušenost a do budoucna si z tohoto zápasu neseme opravdu hodně,“ svěřila se po utkání útočnice Adéla Bížová.

„Podali jsme s Irskem velmi kvalitní výkon, zejména v defenzívě jsem na tým pyšný. Co se týče ofenzívy, tak jsme dnes bohužel neměli tolik kvality, kolik bychom proti tak dobrému týmu potřebovali. Je to určitě věc, na kterou se budeme chtít v příštích měsících s celým týmem zaměřit,“ okomentoval utkání s Irskem asistent trenéra, Nizozemec Frank Geers.

-jam- , -ave-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy