MS veteránek: Ohlednutí za zlatým bronzem

Čtyři výhry, dvě remízy, jediná porážka a zasloužený bronz! S touhle parádní bilancí se vrátily české pozemní hokejistky z mistrovství světa nad 40 let, které se od 12. do 21. srpna konalo v anglickém Nottinghamu. Akce, o které se ve výběru zkušeného trenéra Michala Tomse ještě loni na podzim hovořilo hodně opatrně, skončila pro český pozemní hokej velikým úspěchem.

„Naše největší síla byla v soudržnosti. Každá hráčka bojovala za druhou, všechny útočily v určitém počtu. Navíc překonávaly zranění, modřiny, ale i přes bolest nastupovaly a hrály. Nádhera,“ chválil svůj tým třiašedesátiletý Michal Toms.

V rozhodujícím utkání o bronz Češky pokořily Německo 3:1, když o vítězství rozhodly ve druhém poločase dvěma využitými trestnými rohy. „Když získáte medaili, je to krásný pocit. V ten moment, kdy rozhodčí písknul konec, nám došlo, že jsme to vážně dokázaly. Že jsme skvělé a daly jsme do toho všechno. Mísila se v nás únava se štěstím a naplněním toho, čeho jsme chtěly dosáhnout. Zážitků z šampionátu je strašně moc,“ líčila Eva Staňková, kapitánka týmu.

Do Nottinghamu, historického města proslaveného legendou o zbojníku Robinu Hoodovi, přitom český celek odjížděl se skromnými ambicemi. „Soupeře jsme neměli úplně zmapované, nevěděli jsme, v jaké budou kondici. Naše plány byly střízlivé, říkali jsme si, že bychom byli spokojení s umístěním někde uprostřed. Měli jsme opravdu těžkou skupinu, všechny zápasy byly vyrovnané. To, co jsme dokázali, je neuvěřitelné. Vždyť týmy, které na šampionátu startovaly, se pravidelně účastní mistrovství světa, Evropy i olympijských her. Na náš bronz by si nikdo nevsadil,“ prohlásil Toms. A Staňková, jedna z hlavních opor týmu, s koučem souhlasila: „Takový turnaj jsme absolvovaly poprvé a vůbec jsme nedokázaly odhadnout, jaká bude úroveň. Jely jsme tam ale s velkým odhodláním zahrát co nejlíp a prodat všechno, co umíme,“ uvedla Staňková.

Do skupiny A vstoupily Češky dvěma remízami se Španělskem a Irskem. Pak přišel duel proti jednomu z favoritů na titul, silným Argentinkám. Soupeře zaskočily dokonalou taktikou a slavily výhru 2:1, když oba góly vstřelila Lenka Fousková. Ten vítězný deset minut před koncem zápasu. „Argentina má skvělé individuality, ale není to tak týmový projev jako u jiných celků, takže na tom jsme trochu postavili taktiku. A vyšla nám. Bylo to naše první vítězství na turnaji, emoce byly neuvěřitelné. Všichni na hřišti jsme brečeli a jásali. I na konci šampionátu za námi všichni chodili a ptali se, jak jsme mohli Argentinu porazit, protože má silný tým,“ pochvaloval si trenér Toms. „Bylo to hodně cenné vítězství, vždyť Argentina nakonec byla ve finále,“ připomněla Staňková. „Jen škoda, že se nám nepodařily ty první dva zápasy, kdy jsme ještě o soupeřích moc nevěděly. Jinak bychom byly lépe připravené a mohly nakonec o finále bojovat samy,“ uvažovala česká kapitánka.

Rozjeté Češky pak trošku přibrzdila smolná porážka s Chile 2:3, když alespoň k remíze nevedl ani závěrečný drtivý tlak. Pak si ale české „veteránky“ spravily chuť. Jasné výhry nad Francií a Walesem je posunuly na konečnou druhou příčku ve skupině za Argentinou a tím do souboje o třetí místo. Nicméně program byl hodně náročný, šest zápasů v sedmi dnech dalo hráčkám pořádně zabrat.

„Vlastně si asi ani nepamatuji, že bychom dřív v dospělé reprezentaci odehrály v tak krátkém časovém horizontu tolik zápasů. Bylo to náročné. Po každém utkání bylo třeba zregenerovat, dát tělo trošku do pořádku, abychom další den byly schopné hrát se stoprocentním nasazením,“ konstatovala Staňková. Velkou práci v tomto směru odvedla fyzioterapeutka Veronika Schumpeterová. „Když hrajete zápas čtyřikrát sedmnáct a půl minuty, je obdivuhodné, co hráčky vydržely. A Veronika byla skvělá, moc nám pomohla. Holky k ní chodily, dávala je dohromady, s prací obvykle končila po půlnoci. Bylo to opravdu hodně náročné,“ děkoval trenér Toms.

I tahle práce realizačního týmu nasměrovala Češky k medaili. Souboj o bronz zvládly bravurně. Už v prvním poločase byly lepší, ale Němky ještě dokázaly srovnat na 1:1. Ve druhé půli ale zkušené lvice soupeřky zlomily dalšími dvěma góly. Symbolicky se na třech brankách podílely nejlepší české hráčky na turnaji – Lenka Fousková, Eva Staňková a Pavlína Trčková. „Máme skvělou partu. Na všechny jsem opravdu hrdá. Kolektiv fungoval na hřišti i mimo něj, přátelství nás spojuje už opravdu dlouhou dobu. To se určitě projevilo i v Anglii. Hrály jsme s velkým srdcem a nasazením, navíc hokej pořád milujeme,“ ocenila Staňková.

Nottingham hostil velkolepou akci. O tituly se bojovalo ve čtyřech kategoriích, mezi muži i ženami nad 35 a nad 40 let. Na programu bylo na dvě stovky zápasů. Finále ženské kategorie nad 40 let nakonec ovládly domácí Angličanky, které porazily Argentinu 2:0. „Byl to ohromný turnaj. Když jsme dohráli zápas, tak jsme se mohli jít podívat třeba na muže, a i tam byly k vidění skvělé duely. A perlička k naší kategorii – Argentina měla před finále jedinou porážku od nás a Angličanky říkaly, že by si finále zahrály rády s námi, protože hrajeme nejlepší hokej. To byla docela velká pochvala a potěšila nás. Věřím, že jsme českému hokeji udělali dobré jméno,“ prohlásil Toms.

Staňková je přesvědčená, že český tým musel zvládnout daleko náročnější skupinu, než měl domácí výběr. „Anglie měla nalosované soupeře, kteří byli určitě na horší úrovni. Naše skupina byla velice vyrovnaná, všechny zápasy měly vysokou úroveň, což potvrzují i těsné výsledky a hodně remíz. Zato rozdíl mezi Anglií a Ghanou nebo Srí Lankou byl daleko větší. Ale jsem za to ráda, protože jsme si zahrály velice kvalitní hokej ve vysokém tempu,“ srovnávala kapitánka.

Trenér poděkoval i fanouškům, kteří tým podporovali na dálku. „Posílali nám spoustu zpráv, pro mě je to zážitek na celý život, navíc umocněný úspěchem. Měli jsme neuvěřitelný tým. Ženský kolektiv někdy není úplně jednoduchý, holky navíc bydlely v jednom domě vedle sebe na palandách. Ale všechno fungovalo. Já jsem většinu holek trénoval dřív v nároďáku, takže jsem je znal a věděl jsem, jaké jsou. Ale že to bude až tak dobrá parta, to jsem netušil,“ vysekl hráčkám poklonu Toms.

Zároveň věří, že tohle mužstvo se nesešlo naposledy. „Příští rok je mistrovství Evropy této kategorie, hraje se i hala, mistrovství světa jednou za dva roky… Ale nejde to samozřejmě zvládnout všechno, holky mají rodiny, děti. Není jednoduché odjet, rodinu nechat doma, a ještě si vzít dovolenou. Takže konkrétní plány nevím. Ale sedneme si a popovídáme. A možná se na něčem domluvíme,“ naznačil zkušený trenér.

-si-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy