Rozhodčí: Skvělý zážitek z Holandska!

I rozhodčí mají svá soustředění, například v Nizozemsku. A nejedná se rozhodně o nic malého, od 26. do 28. srpna se na turnaj kategorií U16 a U18 v Bredě sjely naděje z celé Evropy, aby ukázaly, co umí, a dokonce si i trochu zaběhaly. Z české ligy se dostavili hned dva zástupci, Aleš Větrovský a náš slovenský kolega Michal Pivko.

Toto vše je možné díky programům U4N (Umpires for Nations – level 1), U4E (Umpires for Europe – level 2) a UDP (Umpires Development Project – final level), které jsou organizovány pod hlavičkou EHF. Jejich cílem je umožnit co nejlepší rozvoj mužů a žen s píšťalkami, a zároveň se mezi sebou poznat a získat tak nové příležitosti, zážitky a přátele. Tímto projektem prošli v minulosti třeba Jakub Mejzlík nebo Petr Větrovský (UDP). Jeho bratr Aleš je nyní ve skupině U4N, Michal Pivko pak U4E.

Seminář trval celkem tři dny. V tom prvním se hned na začátku otestovala fyzická připravenost pomocí takzvaného Yo-yo testu, a i přestože rozhodně nejde o nic lehkého, česko-slovenští kluci jej bez problémů splnili. Poté následovalo vydýchání a briefing, na kterém se rozebrala nová pravidla, a individuální povídání s mentory.

Po východu slunce se šlo na věc – následovaly první zápasy, všechny na velmi vysoké úrovni. Po každém z nich se nominovaná dvojice pobaví s umpire managerem – zpravidla s bývalým velmi kvalitním rozhodčím – o tom, jak se jim vše povedlo a na čem mají ještě zapracovat. Na každý den bylo naplánováno jedno nebo dvě utkání pro každého účastníka. Po jejich konci si všichni navzájem své duely a nově nabité zkušenosti ve velmi přátelské atmosféře pečlivě rozebrali.

Neděle přinesla dohrání skupin a finálová klání jak kategorie do šestnácti, tak do osmnácti let. Kvalita hráčů se s důležitostí momentu ještě zvedala, a tak zejména některé bitvy by bez problému snesly měřítka nejlepších utkání naší extraligy. K vidění byly i prvotřídní nájezdy v podání chlapců i dívek. Zlatým hřebem byl boj o zlato kategorie do osmnácti let. I přestože se jednalo pouze o přípravný turnaj, atmosféra byla strhující a zápas vyrovnaný, nakonec ho rozhodl pouze jeden gól. A jak už to tak bývá, následovala ta smutnější část každého turnaje – loučení se s ostatními.

Jaký byl turnaj a celý program přímo pro účastníky? O to se s námi podělil Michal Pivko: „Díky U4E jsem se letos nejdříve měl možnost podívat na EHL do Amsterdamu, to byl neskutečný zážitek. V programu jsem již druhý rok a letošek rozhodně předčil má očekávání i co se zábavnosti týče. Kromě pískání jsem si užil nespočet momentů, na které nezapomenu, a poznal lidi po celé Evropě. V rámci praktické části v Bredě jsem si zapískal celkem 3 zápasy. Hlavně ten mezi kluby KHC Dragons a HC Pinoké, jejichž mužské týmy patří ke světové špičce, byl pro mě neskutečným přínosem. Jednoznačně to můžu doporučit i všem ostatním, které pískání baví, a chtějí se v něm rozvíjet!“

-ave- , -jam-

 

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy