Komise rozhodčích v novém: chceme se posunout!

Komise rozhodčích se od nové sezóny vydává neprobádaným směrem. Cíl? Razantně navýšit jak kvantitu, tak kvalitu rozhodcovského sboru – samozřejmě s ohledem na aktuální stav, tedy primárně v dlouhodobém horizontu dojít do počtu rozhodčích, který bude adekvátní české lize.

Pomoci tomu má obměněné složení komise, které sloučí její dva bývalé předsedy – Tomáše Holka a Michala Krýsla. Oba si podělí kompetence a zaměří se na to, co je každému z nich blízké. Společně pak mají být hybnou silou, které se povede otočit kormidlo rozhodcovské lodi správným směrem. „Rádi bychom se společně s Michalem postarali o to, aby nás bylo v následujících letech víc. Jediná cesta, která tady nyní je, je přes kluby. Chceme jim být blíž a pomáhat jim s výchovou. Uvědomujeme si, že to bude těžká cesta, ale všichni si uvědomujeme, že současný stav již nejde přehlížet. Je to odpovědnost nás všech. Rozhodčí jsou nedílnou součástí hry stejně jako hráči nebo trenéři. Pokud nebudou, nebudeme moci hrát,“ vysvětluje Tomáš Holek.

První vlaštovkou bylo dvoudenní školení seniorních českých rozhodčích v Nymburce. Další pak výjezd zkušených rozhodčích na soustředění a do jednotlivých klubů, kde budou školit jak aktuální výklad pravidel, tak se snažit motivovat klubové zástupce k zapojení do pískání. Jelikož pískání není jen o znalosti pravidel, ale také o fyzické připravenosti, byl přizván i kondiční kouč Marek Brada. Školení bylo rozplánováno do celkem 6 bloků, 3 kondiční, kdy jeden byl zaměřen výhradně na testy, a 3 teoretické. Kondiční části nebyli tradiční, jak by někdo mohl čekat, ale příprava byla uzpůsobena tomu, co rozhodčího na hřišti pohybově potřebuje. Zároveň byla součástí ukázka, jak se zlepšovat v celkové kondici.

Teoretické části byli rozloženy na hlavní pravidlovou část, objasnění plánů komise a dotazy. Při hlavním školení, které měl na starosti Jakub Mejzlík, si rozhodčí prošli nová pravidla, ale také novinky, která nás v lize neminou. Závěrečnou část, kdy se prošla praktická část nasazování a zpětná vazba, případně požadavky na KR, vedli její dva staronoví vedoucí – Tomáš Holek a Michal Krýsl. Michal bude mít na starosti administrativní část komise, včetně nasazování rozhodčích, Tomáš pak tu odbornou, jejímž úkolem je v počátku nastavit parametry školení v klubech a následně se vrhnout na zkvalitnění práce rozhodčích a rozšíření jejich řad.

„Myslím si, že školení mělo výhradně pozitivní ohlas a doufáme, že v příštích letech nás bude jen a jen víc. Momentálně nás čeká série školení v klubech, kdy se zástupci rozhodčích vydají do každého klubu, aby vysvětlili nejen novinky v pravidlech, ale také cestu, kterou chceme společně s kluby jít,“ svěřil se po dvoudenní školení v Nymburce Tomáš Holek.

První „školící“ zastávkou byl herní kemp v Rakovníku, kam vyrazil Tomáš Holek a měl hodinou debatu s dětmi od 11 do 15 let. „Toto setkání jsem nechtěl pojmout jako klasické školení, ale trošku formou debaty. Někteří se bohužel styděli a tak jsem se nedozvěděl všechny názory, ale i to co mi zde naše mladé naděje řekly, budeme posovat dál. Ať už to byly názory proč pískají, a nebo proč nechtějí pískat, jak by podle nich měl vypadat rozhodčí, či kde se jim stávají největší křivdy. Všechny tyto podněty chceme sesbírat a vyhodnotit a následně využít při rozšiřování našich řad. Na závěr musím říct, že ač bylo znát, že jsou děti z náročného programu unavené, tak v sobě našly dost energie na diskuzi, která byla prospěšná pro všechny,“ okomentoval návštěvu Rakovníka Holek.

Další, podobné školení, resp. takovou krátkou vsuvku, absolvoval o uplynulém víkendu Jakub Mejzlík, jenž dostal možnost zúčastnit se školení trenérů ČSPH, které vedl Frank Geers. „Moc děkuji Karolíně Paterson, že nás přizvala na školení. Jsem přesvědčen, že je naše spolupráce důležitá s ohledem na zkvalitnění hokeje nejen v ČR. S trenéry jsme vedli diskuzi ohledně spolupráce a možnosti využití pravidel a vztahů s rozhodčími pro zlepšení týmů, které trénují. Našli jsme spoustu průsečíků, kdy si můžeme vzájemně pomoci, a ač jsme ještě neměli čas řešit konkrétní body, obecná diskuze byla, pevně věřím, dobrým startem pro vzájemné lepší pochopení a spolupráci,“ popsal své dojmy ze Zeleného pruhu Jakub Mejzlík.

Od konce prázdin také probíhají školení v jednotlivých klubech, která si na svá bedra vzali členové KR. Semináře, které jsou určeny primárně pro hráče dorosteneckých a dospělých kategorií a klubové trenéry, mají za cíl seznámit co nejširší počet členů v klubech s tím, jaká jsou aktuální pravidla a jejich interpretace. Zároveň však má také představit novinky, které jsou pro tuto sezónu s ohledem na karetní ohodnocení a tzv. „nulovou toleranci“. Školení zatím proběhla v Hradci Králové, Kadani, Hostivaři, Rakovníku. V tomto týdnu pokračují v Liticích, na Slavii, Bohemians a Pragovce. „Věříme, že do startu září najdeme cestu do všech klubů, protože již proběhlá školení ukazují, že to má smysl. Vysvětlili jsme si v každém klubu to, co nebylo jasné a jsem přesvědčen, že nám to na hřišti pomůže být k sobě zase o trochu pochopením blíž,“ věří Jakub Mejzlík.

-jam- , -tho-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy