KR: Nulová tolerance a reakce na první kolo

První extraligové kolo přineslo kromě množství branek a krásných akcí také uplatňování nových pravidel. A, stejně jako u kvality hry, přineslo několik zajímavých momentů. Rozhodli jsme se požádat vedení Komise rozhodčích ČSPH o summary víkendových utkání.

„Dali jsme si na čas a snažili se zanalyzovat všechna utkání extraligy. Zajímalo nás využití nových pravidel v praxi, kde jsme se snažili zaměřit na všechna nová pravidla/interpretace jako celek,“ svěřuje se Tomáš Holek, jenž vede nově KR společně s Michalem Krýslem.

„Je nutno říci, že stejně jako kvalita hry, tak variovala i kvalita výkonu jednotlivých rozhodčích, ale to je standardní. Špatná rozhodnutí se nevyhla ani těm nejlepším, prostě tak už to někdy bývá. Jsme stále jen lidé a snažíme se podávat co nejlepší výkony – někdy se nám daří více, jindy méně,“ hodnotí v globálním pohledu pocity z prvního hracího víkendu Holek.

„V zápasech jsme viděli určitě posun i na straně hráčů a funkcionářů, kteří navštivili školení v klubech. Věříme, že je to cesta ke společnému úspěchu. Celkově se pravidla osvědčila, ač ne vždy se na hřišti uplatňovala stejným metrem. To chceme sjednotit, ač víme, že ne vždy to bude stoprocentní,“ přidává šéf KR a dodává již konkrétněji. „Vysoké puše, úprava pravidel u vybavení na TR i další minoritní změny se pískaly vesměs velmi podobně. Rozdílně rozhodčí přistoupili k uplatňování nulové tolerance u nevhodného chování.“

 

„U nulové tolerance jsme měli možnost vidět různou míru intenzity posuzování, i proto jsme se rozhodli vše zanalyzovat – jak s rozhodčími, tak hráči a trenéry… Jde nám všem o stejnou věc a jsem moc rád, že to tak valná většina těch, se kterými jsme se bavili po prvním kole, vnímá,“ přidává se Jakub Mejzlík, jenž se podílel v tomto týdnu na analýze. „Sám ze hřiště vím, jak těžké někdy je vyhodnotit intenzitu nevhodného chování, a když budu úplně upřímný – sám pro sebe jsem si zanadával v zápase na Pragovce několikrát. Většinou proto, že člověk udělá chybu. Už z logiky věci bychom k tomu měli přistupovat podobně i při posuzování nevhodného chování na hřišti,“ dodává. „Každopádně jsem si několikrát položil otázku, zda jsem na hřišti nebyl moc benevolentní. S ostatními rozhodčími jsme vše samozřejmě po utkáních probírali a zjistili jsme, že někde byli více pedantní, někdy až zbytečně. I proto vnímáme, že míč je v tuhle chvíli na naší straně a je důležité vše sjednotit, aby užívání pravidel bylo stejné ať se píská v Hradci nebo Plzni a ať píská Tonda nebo Pavel…,“ přidává svůj pohled mezinárodní rozhodčí. „Nicméně bych rád řekl, že pokud se před sezonou řeklo, že se bude trestat nevhodné chování, tak k tomu měli všichni přistoupit tak, že se jedná o nulovou toleranci. Intenzitu nevhodného chování může každý rozhodčí vnímat jinak,“ uzavírá téma ze svého pohledu Mejzlík.

„Ano, jak říká Kuba, po analýze jsme se rozhodli přijít s upřesněním výkladu pravidel. Přístup k trestům byl odlišný – někde benevolentnější, někdě přísnější. Ve všech případech však v rámci pravidel. Nyní jsme se snažili rozhodčím dát jasnější pravidla trestání tak, aby diverzita rozhodnutí byla co nejmenší. Nicméně stále je to primárně o intenzitě nevhodného chování,“ doplňuje Holek.

„Veškeré nevhodnodné chování směrem k rozhodčímu, protihráčům zůstává stejné a problém s ním nebyl. Ten největší byl s komunikací ke svým spoluhráčům (svěřencům) a také „sám k sobě“. V tomto směru jde o upřesnění, že pokud si někdo sám sobě zanadává normální přirozenou intenzitou (tzn. nekřičí vulgárně na půl stadionu), tak se situace bude posuzovat bez karetního napomínání. To samé platí i u komunikace ke spoluhráčům / svěřencům. Vše však opět v normální míře intenzity,“ upřesňuje Holek. „Pro všechny z nás, jak hráče, tak rozhodčí, se jedná o novou věc. Ač jsme v prvním kole přistupovali k hodnocení nevhodnosti rozdílně, vnímáme, i dle ohlasů, že je to krok správným směrem. Budeme analyzovat samozřejmě i další kola a věříme, že rozdílnost posuzování se bude co nejvíce zmenšovat. Zároveň žádáme všechny hráče a trenéry, aby nám v tomto byli pomocnou rukou. Jde nám všem o jeden cíl. A to si musíme všichni, včetně rozhodčích, uvědomit,“ dodal závěrem šéf KR.

-jam-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy