V sobotu se bude psát česká klubová historie!

Tak už je to tady. Ač tomu bylo blízko již několikrát v posledních letech, došlo na historický okamžik až letos. Český tým v nejprestižnější klubové soutěži světa – Euro Hockey League!

Pražská Slavia si zajistila účast díky výhře mistrovského titulu v červnu, kdy deklasovala Rakovník 10:1. Do prestižní EHL jí pak pomohl posun v evropském žebříčku, kde koeficient vylepšili na jaře letošního roku jak hráči z Edenu, tak jejich rivalové z Bohemians. A také „pomoc“ v podobě neúčasti ruských a běloruských týmů v evropských pohárech.

Evropská hokejová liga v Hamburku odstartovala již ve čtvrtek. Čtyři duely KO16 určily postupující do KO8, ze kterého proklouzly do finálového turnaje EHF, které se uskuteční na Velikonoce 2023, týmy hamburského Pola a překvapivě také belgický Gantoise. Ten vyřadil po výsledku 1:1 na nájezdy Amsterdam, jenž patřil mezi největší favority celého letošního ročníku. Kapitán belgického týmu Antoine Kina byl velmi pozitivně překvapen. „Do zápasu proti Amsterdamu jsme rozhodně nešli jako favorité. Říkali jsme si, že chceme být důstojným soupeřem a nakonec se z toho vyklubala výhra a postup. To nás ohromně těší.“ 

Hamburské Polo, které patří společně s Mannheimem k nejbohatším týmům Bundeslingy, si v KO16 poradilo jasně s Wimbledonem, aby vyřadilo ve čtvrtek irského mistra z Lisnagarvey přesvědčivě 7:1. Na demolici se podílel čtyřmi brankami novozélandský sniper Kane Russell, jenž se pokaždé dokázal prosadit z trestného rohu. „Do zápasu jsme šli koncentrovaně, nechtěli jsme podcenit soupeře. V první polovině se nám podařilo dát dvě branky, což nás uklidnilo. Ač soupeř po změně stran snížil, pokračovali jsme v dominantním výkonu a dovolím si říct, že jsme zaslouženě postoupili,“ svěřil se našemu webu po zápase nejlepší střelec utkání.

V neděli budou známi další dva postupující. Největší favorité? Pinoké a zřejmě domácí HTHC… Kdo bude stát proti Slavii? Pinoké. Srovnání vskutku zajímavé. Pokud bychom hledali přirovnání, nejblíže bychom zřejmě byli u utkání Barcelona – FC Plzeň… Zhruba takový bude rozdíl mezi oběma týmy v sobotu dopoledne.

Slávisté jsou v Hamburku již od čtvrtka. Hřiště si vyzkoušeli v pátek ráno a překvapil je stav hrací plochy. Ta je plný drobného bahna, která umělou trávu mění téměř na ledovou plochu. Že by výhoda pro Čechy? Těžko říci… „Samozřejmě se na zápas těšíme, je to pro nás historická událost. A holandskému vicemistrovi nechceme dát nic zadarmo,“ usmívá se kouč sešívaných Miroslav Ludvík a dodává. „Stav hrací plochy možná může hrát pro nás, nicméně stejně to bude souboj Davida s Goliášem. Budeme se snažit čelit síle soupeře všemi možnými způsoby.“ 

Ve formě jsou zejména sešívaní „veteráni“. Sešívaní ve středu vyprovodili sedmi brankami Pragovku, kdy se třikrát prosadil návratilec z Asie, David Vacek. S nizozemským finalistou loňského ročníku to ale bude trochu jiná káva. Vitěz utkání, které startuje v sobotu ve 12:45, se utká v neděli s lepším z dvojice Arminen Vídeň – Old Georgians, kde jsou favoritem bez debaty mistři anglické ligy. Poražení z obou utkání se pak střetnou také v neděli o celkové umístění. Další utkání budou mít zajímavý nádech – zejména pak španělské derby Egara – Polo, kde se dá očekávat velký boj. Vítěz narazí na lepší tým z duelu HTHC Hamburg – Western Wildcats (SCO).

-jam-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy