Zahraničí: Laciná jede na titul, Skála boduje v Irsku při nájezdech

Další týden je opět za námi a s uplynulým víkendem opět přichází report ze zahraničí! Jaké pocity má Barbora Pažitková ze své první zahraniční zkušenosti? Zůstává belgická Braxatta s Kateřinou Lacinou stále neporažena? A jak si vede v zahraničí další z český gólmanů Marek Skála? Všechny otázky zodpovíme v tomto článku!

Lukáš Plochý s Royal Victory HC zažívá po dlouhé vítězné vlně první ztráty bodů. Po urputném zápase, který sám český útočník popisuje jako ,,nahoru dolů“ si jeho klub odnáší domů jeden bod za remízů a to za konečného stavu 1:1. I tento jeden bod je však cenným přírůstkem do tabulky týmu, který si dělá zálusk na postup do nejvyšší soutěže. Příběh má však o trošku hezčí konec, jediný gól v zápase totiž vstřelil právě Lukáš.
,,Hráli jsme proti Lovein-La-Neuve, zápas skončil remízou. Dal jsem gól z rohu. Zápas to byl nahoru dolu, ale žádné velké šance ani na jedné straně.“

Zato Kateřina Laciná se zatím týden, co týden těší z tříbodové nadílky. Ani tentokrát nezklamala a opět si domů donesla cenné body za výhru. Belgický prvoligový tým se střetl s Royal Oree, poměrně mladým a nezkušeným týmem, který však své nedostatky dohání dravostí a chtíčem hrát. Zápas se odehrával převážně v režii týmu české kapitánky, bez větších šancí ze strany soupeře. Proto i po mírném zaváhání ve třetí třetině, kdy Oree vstřelilo svůj jediný gól, si Braxatta bezpečně odnášela výhru 3:1.
,,Až na lehký výpadek ve třetí čtvrtině to byl koncentrovaný výkon. Bohužel v jedné čtvrtině jsme trošičku polevily a ztratily jsme tempo hry, což se nám stává docela často a musíme na tom zapracovat. Výsledek dostačující, ale zejména s takovým soupeřem bychom mely udržet tempo hry a nedat jim vůbec šanci. Oree je velmi mladý a nezkušený tým, který se ale nebojí hrát. Dnes jsme je přehrály zkušenostmi a systémovou týmovou hrou s hezkými kombinacemi i na malém prostoru, jen by takových kombinaci melo byt víc.“ komentuje týmový výsledek Kateřina.
Po výhře nad Royal Oree se tak tým Kateřiny stává jediným dosud neporaženým týmem v nejvyšší ženské soutěži. Tento titul je však v ohrožení, neboť příští týden zatím suverénní tým čeká tvrdý vyzyvatel. Jejich doposud největší rival Gantoise HC. Na Braxattu HC ztrácí pouze jediný bod.

Po sérii výher šestí výher Kristýna Šafaříková čelí první porážce. V posledním zápase podzimní části druholigový tým nezvládl duel proti dlouholetému rivalovi Crefeld HTC. Bitva o druhé místo v severní skupině se netradičně odehrála ve čtvrtek. Bonner THV do zápasu vstupoval na druhém místě tabulky s náskokem dvou bodů na tým z Krefeldu. Zápas to měl být velmi napínavý a plný gólu, přesto první a jediný gól hry nepadl až do 40. minuty, kdy se Crefeld ujal vedení po přesně provedeném trestném rohu. Druholigový Bonner měl poté mnoho šancí, včetně gigantické příležitosti k dorážce do prázdné brány, pouze několik krátkých vteřin před koncem zápasu. Tuto a všechny ostatní možnosti vyrovnání však tým Kristýny nevyužil. Skončila tak vlna výher pro BTHV a zároveň ztráta druhého místa v severní skupině.
,,I přes ztrátu bodů se za naší hru nemůžeme stydět. Odehrály jsme solidní zápas a tlačili do soupeře až do poslední minuty. To, za co se však stydět musíme jsou neproměněné šance, kterých jsme měly dostatek nejenom na to zápas vyhrát, ale Crefeld deklasovat.“
Bonner THV tak dokončil podzimní část sezóny na třetím místě a za dva týdny započne s tréninkem na sezónu halovou a to tentokrát v nejvyšší německé soutěži.

První zahraniční zkušenosti sbírala v Itálii Barbora Pažitková. Její pobyt se pomalu chýlí ke konci, a tak jsme se zeptali na dojmy z italského angažmá.

,,Odehrála jsem tu celkem šest zápasů italského poháru. Hrály se vždy dva denně, což byla pro mě novinka. Fyzicky to bylo velmi náročné, navíc zápasy probíhaly hodně ve stylu nahoru-dolů. Naštěstí nás náš kondiční trenér v reprezentaci poctivě připravuje, takže v tomto ohledu jsem to zvládla. Bylo to o to těžší, že jsem za celou dobu nevystřídala. Na druhou stranu, byla to skvělá zkušenost a dobrý pocit, že snad týmu něčím přispívám a trenér na mě spoléhá. Dostala jsem se do všech herních situací: obranné rohy, útočné rohy, penalta. Podařilo se mi dát pět gólů, za což jsem šťastná, ale šancí bylo ještě víc, některé mě hodně mrzely, bylo to těsné. Kolektiv byl super v tom, že jsme se hodně podporovaly, ať se dařilo nebo ne, nestalo se, že by někdo na někoho křičel, že něco pokazil. Zároveň jsme samozřejmě chtěly dojít co nejdál a mě pořád mrzí, že jsme neprošly alespoň o jedno kolo dál. Podle mého názoru jsme na to měly, tým je ale v přestavbě a možná i nezkušenost v jistých situacích zavinila, že jsme si nechaly utéct tři zápasy v poslední čtvrtině (jednou dokonce v poslední vteřině). Na druhou stranu bychom to v případě postupu měly velmi těžké, protože, jak to v dnešní době bývá, zaúřadoval v našem týmu covid. Tento týden se tak připravuji individuálně a doufám, že příští týden už budeme trénovat. Stihnu ještě jeden trénink v úterý a ve středu se vracím do ČR.“  shrnuje své angažmá v HF San Saba útočnice českého týmu.

Čerstvým přírůstkem do rubriky zahraničních hráčů je litický odchovanec Marek Skála, který odcestoval přes moře do dalekého Irska. S týmem Kilkenny HC zde hraje, mimo druholigové soutěže, také poháry. Dohromady se jedná o poháry hned tři, z nichž Markův tým odehrál první kolo již dvou. Irské poháry se hrají na základě ,,pavoukového“ systému: pokud váš tým vyhraje, znamená to postup do dalšího kola, pokud však nemáte štěstí a čelíte porážce, jste z poháru vyřazení. Tým z malého Irského městečka však srdnatě drží – do dalšího kola obou pohárů postoupil vždy po nájezdech. V ligové soutěži se týmu tolik nedařilo. V zápase proti Railway Union podlehl soupeři 2:0.

Štěpán Klaban má za sebou utkání v Den Boschi, které skončilo remízou 1:1. Štěpán se po nemoci již zapojil do hry a my věříme, že se nám podaří do příště získat i jeho aktuální pocity ze hry, o které se s vámi rádi podělíme.

-kik- 

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy