Extraliga: Nebývale vyrovnaná tabulka po podzimu – jak u mužů, tak žen!

Podzim je ten tam a tabulka je nejvyrovnanější za posledních několik sezón na jejím vrchu i spodku. Jak si týmy vedly?

Extraliga mužů

Velmi důležité pro další vývoj bylo, jak dopadne souboj Rakovníka a Hostivaře, kteří se perou o poslední postupové místo do Final 4. Sešívaní se také museli vzpamatovat ze středečního zaváhání s Bohemians a Litice potvrdily roli favorita.

President vedl, náskok si ale udržet nedokázal

President – SK Slavia Praha 3:6
G: Hanus, Jelínek M., Jelínek P., Mušinský, Vacek, Brzák – Troníček, Koucký, Trávník
R: Tóth – Vudmaska

Na Slavii byl cítit těžký kámen, který si s sebou do zápasu přinesla. I kvůli tomu se jako první do vedení dostal President, sešívaní dokázali ale rychle odpovědět a stejně tomu bylo i po druhé inkasované brance. Ve druhé čtvrtině ze Slavie tíha spadla a přepla na vyšší obrátky, které přestal President stíhat. Slávisté přidali další čtyři kousky, oproti tomu jejich soupeři jen jeden, což bylo rozhodující. Ve druhém poločase střelecké štěstí vyprchalo oběma celkům a další zásahy nikdo nepřidal.

„První čtvrtinu se hrál docela vyrovnaný hokej,” komentuje vývoj Jakub Rychetník. „Zápas začal velmi rychle, kdy se nám podařilo už během prvních 15 minut vstřelit branku. Slavie však dokázala odpovědět téměř okamžitě a vyrovnat. Dokázali jsem si vypracovat pár dobrých šancí a využít náš trestný roh, čímž jsme ještě před koncem první čtvrtiny vedli, chvíli před koncem se ale skóre znovu srovnalo. Bohužel pro nás jsme v druhé čtvrtině nestačili na herní tempo Slavie, a i díky našim nedůraznostem soupeř odskočil o čtyři góly. Druhý poločas už byl z naší strany více otevřený, snažili jsme se dohnat gólovou ztrátu a Slavii trochu zatlačit, podařilo se nám vstřelit další gól a vypracovat pár dalších nadějných příležitostí, Slavie si ale vedení kontrolovala a další změnu výsledku nepřipustila.”

„V dnešním zápase jsme měli soupeři co vracet,” vysvětluje Patrik Dubina. „Ze začátku zapasu se soupeř dostal dvakrát do vedení, nicméně skóre jsme otočili a zvítězili. Bohužel, z naší strany to v některých okamžicích nebyla vůbec dobrá hra, to je však pochopitelně, protože od loňské závěrečné fáze ligy dnes hralo 11 jiných hráčů. Teď máme nějaký čas na odpočinek a přes zimu budeme makat, abychom se na jaře vrátili v plné sile.”

Litice si sebevědomým výkonem dokráčely pro výhru

HC Slavia Hradec Králové – TJ Plzeň Litice 0:4 (0:1)
G:  19. Sochor O., 37., 60. Uhlíř, 42. Homolka
R: Větrovský P. – Krýsl

Favorit byl před první rozehrávkou jasný – Litice. Hradecký povrch je však specifický a dokáže potrápit nejednoho soupeře. Hosté se tím nenechali rozhodit a již v první půli přidali první zásah. Po sérii vyloučení Hradec inkasoval další tři branky a bylo rozhodnuto. Litice předvedly další sebevědomý a kvalitní výkon a připsaly si další 3 body.

Jednou z mladých nadějí Hradce je i Theodor Walter. „Kvůli frustraci z minulého týdne pro nás bylo důležité, zápas si užít. První polovinu Litičtí nedokázali najít recept na naši obranu. Vyloučení nás poté stálo pár branek, neprosazení se v útoku nám také nepomohlo, jinak bych řekl, že tento výsledek není věc, za kterou se musíme stydět.“

„Na začátku zápasu jsme si zvykali na promáčený povrch, a přestože jsme měli soustavný tlak, nedařilo se nám skórovat,” sděluje nám Max Batík. „První gól přišel ve 20. minutě, ve druhém poločase jsme kromě pár brejků Hradce zápas kontrolovali a přidávali góly, výsledek 4:0 vypovídá o průběhu zápasu.”

Souboj o Final 4 bude napínavý, Rakovník s Hostivaří nerozhodně

HC 1972 Rakovník – HC Hostivař 4:4 (3:2)
G: 13. Karafiát, 18. Jahoda, 28. Beneš, 39. Seemann – 5., 34. Holub, 15. Průša, 33. Hynek
R: Tóth – Řehák

O čtvrté místo tabulky probíhají každoročně velké souboje a jasno není zpravidla až do posledního kola. Tentokrát to vypadá na to, že se o něj, stejně jako minulou sezónu, utká Rakovník s Hostivaří. Jak vše dopadne měl napovědět souboj právě těchto celků, nicméně se tak nestalo. I přestože v poločase na tabuli svítil stav 3:1 ve prospěch domácích a diváci byli v dobré náladě, hosté během čtyř minut otočili Holub s Hynkem a bod společně s lepším postavením v tabulce zachraňoval svým zásahem ještě Seemann.

Za Rakovník utkání zhodnotil Tomáš Jahoda. „Dnešní zápas byl hodně vyrovnaný, o čemž mimo jiné svědčí opakované přelévání skóre. Bylo vidět, že oběma týmům jde o hodně – získání lepšího postavení před jarním bojem o playoff. Oba týmy vycházely především ze zajištěné obrany. Zápas přinesl na obou stranách několik pěkných akcí jak z naší, tak soupeřovy strany. Řekl bych, že jsme měli hlavně ve druhém poločase trochu víc ze hry, ale bohužel se nám nepodařilo dotáhnout několik slibných útoků, které mohly vítězství překlopit na naši stranu. Tohle musíme do jara zlepšit, pokud chceme pomýšlet na playoff. Remíza je z mého pohledu spravedlivé vyústění dnešního zápasu.” ”Remíza je spravedlivá, první poločas byl z obou stran zodpovědný hlavně hrou dozadu. V tom druhém to byl pingpong z obou stran,” doplňuje jej Martin Seemann.

„Do Rakokovníka jsme jeli s jediným cílem a to přivézt si zpět do Hostivaře tři body, které nám doma Středočeši uzmuli v prvním kole sezóny,” nastiňuje situaci Tomáš Pauer. „Do zápasu jsme vstoupili velice dobře a po kvalitní hokejové souhře šli zaslouženě do vedení, avšak soupeři se podařilo brzy srovnat. Od té doby byl zápas nahoru dolu a musel se divákům jistě líbit. Nicméně jsem přesvědčený, že jsme měli ze hry více než domácí celek a předvedli jsme řadu hezkých akcí. Bohužel náš výkon brzdilo velké množství karet, které jsme většinou obdrželi za zbytečné zákroky. Hrát celkem 26 minut v oslabení je pro plný bodový zisk jednoduše příliš. Vzhledem k průběhu zápasu tedy musíme být s jedním bodem za remízu asi spokojeni. Musím to brát ale jako ztrátu a velkou komplikaci za bojem o Final 4.“

TJ Plzeň Litice – HC 1946 Praga – Dohrávka proběhne 24. 10.

Klokani rozpárali Slavii

HC Bohemians Praha – SK Slavia Praha 4:1 (2:0)
G: 17., 29. Vohnický, 35. Soukup O., 42. Soukup V. – 45. Vacek
R: Holek – Mack

Bohemians měla po semifinálových porážkách z minulé sezóny rozhodně co oplácet. Naopak sešívaní byli v dobré náladě a na možnost porážky ani nepomýšleli. To jim překazil po sedmnácti minutách Vohnický, který opět prokázal, že rohy jsou jeho nejsilnější disciplínou. Podruhé se mu to povedlo těsně před poločasem, kdy opět mířil taženou puší tak, že míček zastavilo až bednění. Po změně stran se Davidovi Vackovi naskytla příležitost na snížení z nařízené penalty, Petr Větrovský však vystihl směr a lapil ji. Hned na to přišla pro sešívané další rána. Ondřej Soukup zvýšil na 3:0 a bylo jasné, že dohnat tento náskok bude velmi těžké. Na tuto branku navázal ještě mladší z bratrů Vítek a navýšil na 4:0. David Vacek dokázal jen snížit na konečných 4:1. Co rozhodlo? Stačí se podívat na statistiku využití trestných rohů a máte jasněji… Slávisté prohýřili téměř deseti trestnými rohy a jednou penaltou…

„Zápas začal ve vysokém tempu, ale bohužel byl více ovlivněn vyloučeními než hokejovými schopnosti obou týmů,” nastínil Jakub Haman. „První čtvrtina byla poměrně vyrovnaná bez velkých šancí na obou stranách. Hned na začátku druhé čtvrtky jsme měli dvojnásobnou přesilovku, kterou jsme díky Vohňově střele z rohu rychle využili a trochu jsme se uklidnili. Poločas jsme ukončili dalším gólem z rohu a na začátku druhého nejprve Větrák skvěle vychytal penaltu, a poté po dalším našem rohu dorazil do brány míček starší ze Soukupů, což Slavii evidentně zlomilo. Bohužel pak přišlo několik vyloučení na naší straně a Slavia dobývala naši branku, ale ještě před tím než se mohla radovat z gólu, se z brejku po krásné přihrávce Reinharda prosadil Víťa Soukup. Penaltu pak měl možnost střílet i Pepa Trejbal, ale naložil s ní prachbídně. Zápas byl plný emocí a díky týmovému výkonu a skvělému Větrákovi jsme si zvedli náladu po prohře s Liticemi a vytvořili slušnou pozici v tabulce před jarní částí.”

„Soupeř byl efektivní, využil téměř všech našich chyb,” povzdechl si Martin Hanus. „My byli dopředu bezzubí, hodně rohů a slibné situace jsme nedotahovali ani do šance a ty do gólů. Na obou stranách byla zahozena penalta. Pro nás ztráta, projevila se také naše široká marodka.”

Extraliga žen

Diváci byli v Rakovníku svědky bitvy o první příčku tabulky, v Hradci se bojovalo až do poslední vteřiny a padla dokonce červená. Bohemians na Pragu podruhé nestačila.

Rakovník přeskočil Litice a vyhoupl se do čela

HC 1972 Rakovník – TJ Plzeň Litice 3:0 (2:0)
G: 21. Vorlová, 29. Daňková, 33. Přibíková
R: Větrovský A. – Šmídová

I přestože Litice před utkáním kralovaly s jedinou prohrou celé tabulce, nechaly se s Rakovníkem rozhodit. Po 21 minutách procedila míček za brankovou čáru Vorlová a ženy z Plzně to rozložilo. Až do změny stran byl Rakovník lepším celkem, i protože se mu dařilo vyvarovat se zbytečným ztrátám míčků. O gól do šatny se postarala Daňková a poslední hřebíček zatloukla Přibíková. K většímu odporu se hostující celek až do samotného konce nezmohl a ani pracovitý a odmakaný výkon jim nestačil.

S čistým kontem dnes odcházela Petra Wittmannová. „Dnešní výhra byla pro nás moc důležitá. Od začátku jsme plnili vše, co nám bylo před zápasem řečeno. Skvělý týmový výkon ode všech. Pěkné útočné akce a z toho 3 skvělé, důrazné góly. Jsem moc ráda, že jsme podzim takhle zakončily.”

Ani bojovný výkon Nicole Augustinové na body nestačil. „Řekla bych, že zápas byl vyrovnaný. S holkama jsme bohužel neměly štěstí u střel a gól jsme nedaly. Tento zápas jsme do jedné odmakaly a nechaly tam všechno, bohužel to dnes nestačilo.”

Vyrovnané až do konce a těsná výhra Hostivaře

HC Slavia Hradec Králové – HC Hostivař 0:1 (0:0)
G: 31. Balážová
R: Krýsl – Větrovský P.

Již tradičně jsme se v souboji Hradce a Hostivaře dočkali velmi fyzicky náročného souboje, který nenabídl mnoho gólů, za to ale hokejově velmi atraktivní a vyrovnanou podívanou. Jedinou branku vstřelila Balážová těsně po poločase. I přes velký tlak domácích se diváci srovnání nedočkali a museli se smířit s těžkou prohrou, která znamená velkou překážku pro postupové naděje, které mohl ještě Hradec mít. Chvíli před koncem navíc viděla druhou žlutou a tedy červenou kartu Michaela Tláskalová.

„Do Hradce jsme dnes odjížděly výrazně oslabené o 4 hráčky základní sestavy, ale i tak s vidinou přivézt si zpět 3 body,” poodkrývá Kateřina Adamová. „V první polovině jsme si vypracovaly několik slibných šancí, které těsně před koncem druhé čtvrtiny vyústily v gól v soupeřově síti. Naší slabinou je ale v podzimní části druhá půlka zápasu, často nás trápí ztráta koncentrace. Soupeř nás dokázal hlavně v posledních patnácti minutách zamknout a přitlačit, ale naštěstí se nám podařilo skóre po několika nebezpečných závarech v našem kruhu udržet až do konce. Škoda jen, že hře obou týmů uškodilo silně podmáčené hřiště a také trochu zbytečně nervózní závěr zápasu. 3 body jsou ale doma.”

Věříme, že v dalším kole budeme moct připojit i hodnocení Hradce.

Ani životní forma Terezie Pažitkové na body nestačila

HC Bohemians Praha – HC 1946 Praga 2:3 (1:1)
G: 25., 39. Jindráková – 3., 36. Decsy, 34. Kolářová
R: Větrovský A. – Babická

Na Zeleném pruhu se odehrálo pro Pragu klíčové utkání sezóny. I přes všechno dosavadní trápení mohla v případě výhry zakončit podzim na poměrně dobrém místě. Bohemians se ale stále zlepšují a předvídat výsledek bylo velmi těžké. Pro hosty byl klíčový návrat Barbory Pažitkové, která si užila měsíční dobrodružství v italské lize. Její přítomnost na hřišti se projevila téměř hned. Proti ní stála její sestra Terezie, která měla životní formu, kterou nepřekazila ani rychlá branka Veroniky Decsy. Předvedla několik skvělých zákroků a celkem nestačila, i přes velké množství šancí, jen na tři projektily. I přes to všechny body bere Praga, protože na druhé straně se podařilo prosadit pouze dvakrát Aničce Jindrákové.

„Bohužel nám opět nevyšel začátek zápasu a brzy jsme inkasovaly,” odhaluje příčinu prohry Petra Kallauschová. „Do poločasu se nám podařilo srovnat po hezké akci, kterou zakončila Anička Jindráková. Druhý poločas se nesl ve znamení šancí na obou stranách. Hráčky Pragovky i přes skvěle chytající Terku Pažitkovou přidaly 2 góly. Nám se podařilo po individuální akci Aničky Jindrákové snížit na konečných 2:3. I přes prohru to nebyl špatný zápas a věříme, že na jaře znovu budeme dokazovat, že naše hra je lepší a lepší.” „Z pár našich šancí se nám podařilo proměnit jen dvě zásluhou Aničky Jindrákové,” navazuje Kamila Kopecká. „Rozhodně odcházíme ze zápasu s hlavou nahoře, jen nás trochu mrzí, že jsme neproměnily více šancí. Nutno také podotknout, že naše gólmanka Terka Pažitková nás hodně podržela a předvedla neuvěřitelný výkon.”

Třetí sestrou z rodiny Pažitků byla v dresu Pragy Veronika Pažitková. „Zápas se zpočátku více dařil nám, nicméně Bohemians se nevzdávala a snažila se na inkasované góly odpovídat. Fanoušci mohli na obou stranách vidět krásné průniky do kruhu a mimořádné zákroky brankařek, které byly klíčové pro průběh zápasu. Nakonec jsme však potvrdily své vítězství z penalty a zápas tak skončil 2:3 pro nás.”

Doufáme, že se potkáme i v hale – například na Pragochema Cupu, který se bude konat ve Kbelích 12. a 13. listopadu. A pokud byste toužili po hale ještě dříve, tak už tento týden – ve Kbelích – probíhá první ochutnávka!

-ave- , -jam- 

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy