Juniorské výběry: Říjnová příprava s holandsko-exotickým nádechem.

Říjen byl opět ve znamení reprezentečních srazů juniorských výběrů. Tentokrát se potkali jak „šestnáctky“, „osmnáctky“, ale také „čtrnáctky“. Přinášíme krátké nahlédnutí pod pokličku jejich přípravy.

Šestnáctka s nizozemským nádechem

Na hřišti SK Slavia Praha se v druhé polovině října uskutečnil celodenní kemp U16 dívčí i chlapecké kategorie. Co se v Edenu servírovalo? Na to nám odpověděl kouč Martin Capouch. „Dopolední část byla spíše herního charakteru. V této části jsme se zaměřili především na rozvoj taktických dovedností. Dalším důležitým cílem bylo sledovat v průběhu zápasů výkonnost hráčů, jelikož se blíží hokejový kemp v Holandsku, na který může odjet jen omezený počet hráčů a hráček. Odpolední část byla pod vedením zkušeného trenéra z Holandska Jeroena Siskense,“ zmínil Martin Capouch s narážkou na to, že na začátku listopadu zamířily výběry na hokejový kemp právě do země, odkud k nám zavítalo trenérské oživení. O něm se dozvíte z dalšího článku, který je již nyní k dispozici na našem webu.

Hlavní tréninkové otěže na sebe převzal holandský trenér Jeroen Siskense – „Sis“. I proto jsme se ho a zeptali na pár otázek. Tady jsou jeho odpovědi!

Ani ne po půl roce zpátky v Česku (po letním kempu Sport Ways, který vedl – pozn. red.), jak jsi se těšil na tréninkový kemp?

Je to potřetí, co jsem vycestoval do Čech za pozemním hokejem. Vždy se sem moc těším, zejména na milé lidi, všichni tu jsou ochotní a laskaví.

Jaká panovala energie na tréninku? Nadšení?

Na dětech vidíte, že si kemp užívají a mají spoustu zábavy. Hokejová komunita je zde malá, a tak se všichni znají, trenéři i hráči navzájem. Občas to může mít i trochu negativní dopad, pokud mají na tréninku až moc zábavy, soustředění jde stranou. Ale když jim jako trenér věnujete energii, oni vám ji vrátí, ještě ve větší míře!

Na co byl trénink zaměřený? Jaká speciální cvičení jsi si pro hráče připravil?

Trénink byl zejména zaměřený na pohyb bez balónku. Všiml jsem si, že hráči bez balónku jsou většinu času pasivní a nevytváří nabídky pro hráče s balónkem. GIVE AND GO. Snažil jsem se jim vysvětlit, že hráč s balónkem není ten, kdo vytvoří hru a přijde s plánem pro tým, naopak hráči bez balónku musí vytvořit nabídku a přijít s plánem pro hráče na balónku. Pak se hráč s balónkem pouze rozhodne, která z možností je ta nejlepší. Kromě toho jsme trénovali rozestavení pozic při rozehrávce po stranách.

Naučili se něco nového?

Doufám, že pochopili, jak moc je pro hru důležitý pohybu hráčů bez balónku. Přijde mi, že tohle je jeden z elementů, co dělá holandský hokej tak dobrým, a právě proto byste se na to v Česku měli vice zaměřit.

Viděl jsi tady nějaké „Raising stars“ nebo kvalitu v tomhle věku ještě tolik neřešíš?

Nekoukám se po vyrůstajících hvězdách. Neměly bychom děti takhle označovat. Více důležité je, jestli je mindset hráče nastaven dobrý směrem. Jestli chodí na trénink za účelem zdokonalovat se, pracovat na sobě, ptát se na otázky a chce slyšet zpětnou vazbu. Pokud tohle budou dělat, dosáhnou jejich potenciálu. 

Do Holandska se nominovali tito hráči a hráčky, gratulujeme!

Nominace chlapců:

Ambrož Jan
Baxa Jáchym
Bažant Dominik
Boháč Viktor
Buršík Filip
Chadima Petr
Chládek Tobiáš
Grebeniuc Maxim
Houška Martin
Kohák Jakub
Královec Václav
Kutílek Jiří
Lupač Antonín
Mašek Jan
Míka Štěpán
Novotný Jakub
Papírek Jakub
Pešek Daniel
Rambousek Marek
Reischig Antonín
Smysl Antonin
Svoboda Vojtěch
Toms František
Vacek František
Vejvoda Vojtěch
Vilímek Václav
Vodička Radim
Vopálenský Jakub
Zimla Filip

Nominace dívek:

Ambrožová Claudie
Ďurišová Karolína
Frídlová Lucie
Fuxová Anna
Harapesová Hana
Holá Pavla
Jindráková Eliška
Kolářová Eliška
Kožešníková Dorota
Kreibichová Barbora
Lásková Amálie
Leiblová Karolína
Ležalová Lenka
Lojanová Karolína
Pražáková Tereza
Přibíková Sára
Richterová Elena
Sedláková Nikola
Šestáková Eliška
Škrdlantová Veronika
Staňková Michala
Štěpánková Apolena
Stöhrová Klára
Svatošová Kamila
Vacková Adéla
Vaňková Alena
Veverková Valérie
Wesolowská Sophie

 

Čtrnáctkový výběr? Téměř 80 dětí na jednom hřišti!

Je 9:00 a na hřišti Slavie Praha, obklopeného ze všech stran mlhou, právě začíná celodenní kemp mládežnických výběrů U14 dívek a chlapců. Účast je velmi hojná, téměř 80 hráčů a hráček již netrpělivě vyhlíželi co se bude dít.

A nebylo toho málo, hokejovou část měl na starost hlavní kouč holandského projektu SportWays Jeroen Siskens, pod jeho taktovkou bylo na hřišti vidět osvědčené i méně známé drily. Velmi zajímavá část dne byla dovednostní cvičení. Čeští trenéři fungovali jako dohled a odborná výpomoc.

Fyzickou zdatnost a mentální odolnost prověřovali kondiční trenéři Marek Brada a Filip Schütz, hlavní linkou dne bylo posilování s vlastní váhou. Jednotlivé silové bloky byly prokládány pohybovými hrami. Před čtvrtou hodinou byl kemp ukončen společnou fotografií všech účastníků.

A jak se trénink, pod vedením zkušeného Holanďana, líbil Rozárii Štefanové?

Moc jsem si celodenní trénink užila, se Sisem to byl jiný level. Učil nás na hokej nahlížet jiným způsobem, než na to jsme zvyklí od našich trenérů. Ohromně jsem si to užila a moc mě to bavilo. Zkoušel s námi trénovat například i triky s hokejkou a míčkem, což bylo strašně fajn. Byla to nová a skvělá zkušenost.

Exotická zkušenost pro reprezentační osmnáctku

Kluci z týmu U18 dostali možnost poměřit se s exotickým soupeřem ze Spojených arabských emirátů. V plánu byla dvě utkání, nicméně vinou zranění soupeře se odehrálo pouze jedno celé a jen část druhého. V obou zápasech na tom byla výsledkově, i herně, lépe česká osmnáctka.

Ač byla příprava kratší, než se čekalo, i tak to pro juniorský výběr byla cenná herní zkušenost, s milou pozorností ve formě dárků od hráčů UAE, které rozzářily tváře českých mladíků. Nyní se tým již těší na poslední letošní přípravu ve Španělsku, kde kromě fyzické přípravy odehraje i další utkání, která pomalu, ale jistě budou směřovat k vyvrcholení na ME ve Walesu, jenž čeká českou reprezentaci v létě 2023.

Jak zpětně pohlíží na exotického soupeře Samuel Mareš? Položili jsme mu tři bleskové otázky, aby nám alespoň trochu přiblížil zajímavé setkání.

Same, odehráli jste zápas proti netradičnímu soupeři, jak se ti hrálo??

“Hrálo se mi úplně normálně jako vždy. Žádný velký rozdíl v tom nebyl.”

Co bys řekl, že byly silné stránky soupeře?

“Jejich silná stránka byla určitě technika, zkušenosti a přístup. Jde vidět, že to mají v ruce.”

Kde bys naopak viděl slabiny?

“Slabá stránka byla fyzička a taky věk. Jinak to bylo hodně vyrovnané.”

-top- , -jam-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy