FIH: Světová federace si na kongresu zvolila nového presidenta!

Lausanne – Tayyab Ikram (MAC) byl o víkendu na kongresu FIH zvolen novým prezidentem Mezinárodní hokejové federace (FIH). Součástí kongresu bylo také udílení ocenění světovou federací, kde jedno z nich získal mj. i Gino Schilders, president ČSPH.

Ze 126 hlasů odevzdaných členskými národními svazy, získal Tayyab Ikram požadovanou nadpoloviční absolutní většinu hlasů, když obdržel 79 hlasů oproti 47 hlasům Marca Coudrona (BEL). Funkční období nového prezidenta FIH bude trvat dva roky, aby byl dokončen mandát předchozího prezidenta FIH Dr. Narindera Dhruva Batry, který 18. července rezignoval.

„Hokej je moje vášeň, hokej mi změnil život a jsem za to hokeji a hokejové rodině vděčný. Vyjadřuji vám všem vděčnost za důvěru, kterou jste mi dnes dali. Slibuji vám, že ponesu poselství solidarity a stmelím FIH,“ uvedl nový prezident FIH Tayyab Ikram.

48. kongres FIH, který se konal virtuálně, byl dvoudenní a odstartoval minulý pátek, kdy se delegáti připojili k virtuální konferenci s názvem „Silnější společně“, kde se diskutovalo o hlavních tématech, jako je zapojení fanoušků, inovace, udržitelnost, rozvoj nebo řízení.

Kongres nebyl pouze volebním pro presidentské kandidáty, ale také se volilo do Výkonného výboru FIH (EB). Maureen Craig-Rousseau (TTO, 88 hlasů) a Elizabeth Safoa King (GHA, 68 hlasů) byly zvoleny znovu, zatímco Hiroya Anzai (JPN, 72 hlasů), Piotr Wilkonski (POL, 70 hlasů) a Deon Morgan (RSA, 66 hlasů) byli za členy EB FIH vybráni poprvé. Funkční období Deona Morgana bude dvouleté, převezme zbývající dva roky funkčního období Tayyaba Ikrama. Mandáty ostatních členů EB, kteří byli dnes zvoleni nebo znovuzvoleni, budou trvat do kongresu FIH v roce 2026.

Za Český svaz pozemního hokeje se kongresu zúčastnil jako vedoucí delegace Robin Weintritt. „Podobné akce jsem se účastnil poprvé a byl jsem mile překvapen celým průběhem akce. Už jen to, že se celého kongresu účastnilo 130 (!!!) členských států ukazuje, jak je pozemní hokej globálním sportem,“ uznale přitakává člen Předsednictva ČSPH. „Volby presidenta ukázaly aktuální sílu Asie, která společně s africkými federacemi dokázala do čela světové federace prosadit p. Ikrama. Sám jsem velmi zvědav, jakým směrem se bude v následujících letech světová federace, a s ní i samotný pozemní hokej, ubírat,“ svěřuje se s pocity z volby Weintritt a dodává. „Pro mne osobně bylo velmi zajímavé vidět a seznámit se se všemi segmenty kongresu. Nebylo to jen o volbách samotných, ale o představení hospodaření FIH, rozvojových projektů a dalších věcí, které bychom rádi sdíleli i napříč českým pozemkářským hnutím.“

Kongres schválil mj. přihlášku Indonéské hokejové federace „PP FHI“, která je podporována Indonéským olympijským výborem a národními sportovními řídícími orgány Indonéské republiky, za řádného člena FIH. Kongresu FIH byla předložena a následně schválena auditovaná účetní závěrka FIH za rok 2021. Byly přijaty navrhované změny stanov FIH týkající se článků 7.2 d), 7.2 e) a 7.4 a), zatímco změny navrhované EHF přijaty nebyly.

Součástí kongresu bylo také předání uznání a cen, které se každoročně udělují. Je nám velkou ctí sdílet, že jednu z nich obdržel, na popud Evropské hokejové federace, také Gino Schilders. Ten obdržel cenu Etienne Glichitch Award, za rozvoj pozemního hokeje v České republice v uplynulých 25 letech. Rozhovor s president ČSPH připravujeme.

Dalšími oceněnými byli tyto federace, potažmo jednotlivci:

Ceny prezidenta FIH:

Gill Gemming (NZL): pedagožka, trenérka, administrátorka a funkcionářka, předsedkyně a členka výborů OHF a FIH pro vzdělávání a rozvoj zasvětila svůj život růstu a rozvoji hokeje a jeho lidí.

Chaiyapak Siriwat (THA): viceprezident Asijské hokejové federace a prezident Thajské hokejové federace má za sebou bohatou kariéru v oblasti sportovního managementu, zejména pokud jde o řízení akcí.

Marissa Langeni (RSA): jako generální ředitelka Jihoafrické hokejové asociace hrála téměř 15 let zásadní roli při propagaci tohoto sportu v Jihoafrické republice i mimo ni.

Margaret Hunnaball (ENG): jedna z nejlepších manažerek rozhodčích na světě, podnikla řadu iniciativ pro rozvoj rozhodčích a také pro zajištění bezpečnosti a je mentorkou mladých funkcionářů.

Willard Harris (TRI): předseda soutěžních výborů FIH a PAHF je s hokejovou komunitou spojen již 50 let a vedl řadu seminářů, na nichž se podělil o své zkušenosti s mnoha funkcionáři, kteří nyní působí na mezinárodní úrovni.

Shiraz Ali Yakub (KEN): rozhodčí FIH a manažer rozhodčích z Keni – rovněž bývalý člen výkonného výboru Africké hokejové federace – se úspěšně podílel na celé řadě akcí od své rodné země až po světovou scénu

Elena Norman (AUS): výkonná ředitelka Indické hokejové federace hraje vynikající roli v propagaci a rozvoji hokeje v Indii i po celém světě prostřednictvím četných světových akcí, které tato země pořádá.

Čestná ocenění FIH:

Pablo Negre Trophy: udělena Francouzské hokejové federaci za důraz, který klade ve svém řízení na to, aby byl hokej inkluzivnější, udržitelnější a přístupnější.

Theo Ykema Award: udělena Ugandské hokejové asociaci za její velké iniciativy v oblasti rozvoje hokeje v zemi.

HRH Sultan Azlan Shah Award: udělena Tornike Tevdoradze (GEO) za všechny jeho aktivity pro rozvoj hokeje v Gruzii.

Etienna Glichitche Award: udělena Ginu Schildersovi (NED) za jeho přínos pro růst a rozvoj hokeje, zejména pro Český hokejový svaz v posledních 25 letech.

Guust Lathouwers Memorial Trophy: udělena Miao Lin (CHN) za její úspěchy a nasazení, které inspirovaly mnoho asijských rozhodčích

Super Fair Play Trophy René G. Franka: udělena národnímu týmu Kazachstánu za veškerou podporu, kterou poskytuje ostatním zemím, zejména Tádžikistánu a Kyrgyzstánu

Řád za zásluhy: udělen Dr. Michaelu Greenovi (GER), Shahbazovi Ahmadovi (PAK) a Sarinderovi Dillonovi (UK) za jejich neocenitelnou obětavost a nasazení pro hokej na všech úrovních

Diplom za zásluhy: udělen Subahanovi bin Kamalovi (MAS) za významný přínos k rozvoji a pokroku hokeje v Malajsii.

-jam-

 

 

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy