ME v hale: Za dva týdny chceme bojovat o medaile, hlásí české týmy.

Nezadržitelně se to blíží… velmi nezvykle, již v první polovině prosince. Na tohle jsme my, hokejoví fanoušci, nebyli zvyklí… Ptáte se co? No přece evropský halový šampionát.

Letos se bude konat od 7. do 11. prosince v německém Hamburku. Velmi netradičně jen za účasti šesti nejlepších týmů starého kontinentu. Potěšující je, že mezi šesticí elitních halových týmů Evropy budou mít zastoupení i Češi. A to jak v mužské, tak ženské části. V Hamburku se mělo hrát již v lednu letošního roku. Organizátoři se rozhodli akci kvůli pandemii odložit. A právě to je důvodem takto brzkého termínu.

Co přinese prosincový termín konání ME? Minimálně menší rozehranost všech týmů… Vždyť ligové soutěže v jednotlivých účastnických zemích začali teprve nedávno. Času na přechod z venkovního hokeje není mnoho. Ale to bude pro všechny týmy prakticky stejné. Naopak, víme to, že hala v Hamburku bude vyprodaná. A vypadá to, že nejen o víkendu, ale po celou dobu trvání akce. Turnaj se natáhne do pěti dní – ve středu startují ženy, ve čtvrtek se připojí muži. Hrát se bude systémem jedné skupiny, kde si to nejlepší dva celky základní skupiny rozdají v sobotu (resp. neděli) ve finále, třetí a čtvrté týmy o bronz, na poslední dvě mužstva ve skupině zbude boj o konečné páté místo.

Ženy

Ženský tým pojede do Hamburku jako jeden z favoritů na medaili, ač to možná hráčky a realizační týmy neuslyší rádi. Nicméně obhajoba bronzové medaile z minulého šampionátu v Minsku, kde Češky (jako už tradičně) na nájezdy porazily Němky, je do této role prostě a jednoduše staví.

Tým pod vedením Garetha Grundieho má za sebou krátkou přípravu, která probíhala vedle ligových utkání primárně o víkendech. „Příprava byla velmi krátká, intenzivní,“ svěřuje se irský kouč českého národního výběru. „Všeho všudy proběhlo 7 tréninkových dní v Česku a následně turnaj v Holandsku.“

Nominace byla hráčkám již oznámena, a tak do Nizozemska na závěrečnou herní část přípravné fáze již letí hráčky s jistotou, kdo se do Hamburku podívá. „Turnaj v Holandsku bude pro nás zajímavým indikátorem, jak na tom před šampionátem jsme,“ říká Grundie. „Ostatně, s ohledem na celé mistrovství jsem velmi zvědav, jak na tom všechny týmy budou. Přece jen díky Covidu se v hale moc nehrálo a všichni se tak trochu hledají,“ svěřuje se irský kouč a k výhledu na ME dodává. „Budeme stavět především na zkušenostech a budeme chtít bojovat o medaile. Osobně si myslím, že všechny zápasy budou vyrovnané a i díky systému, kdy se hraje každý s každým, bude vše ohromně zajímavé. Bude záležet na každém zápase a gólu, který dáme. Moc se na to už všichni těšíme.“

Program českého týmu

Muži

Mužský tým pojede na evropský šampionát v trochu odlišné pozici od toho ženského. A to primárně v roli týmu, který může překvapit. A v myšlenkách určitě bude vylepšení pátého místa z minulého šampionátu, který se konal v r. 2020 v Berlíně. Kouč Miroslav Ludvík bude mít k dispozici zkušený tým, který vyselektuje před finální přípravou, která se uskuteční v Belgii.

Národní tým se připravoval společně s juniorským výběrem, který čeká letos v lednu evropský šampionát jejich věkové kategorie v Nymburce (také elitní divize). I proto vybírá Ludvík ze širšího portfolia hráčů, nicméně základ, zdá se, budou tvořit mladé pušky i ostřílení borci, kteří již bouřlivou kulisu evropských či světových šampionátů zažili. „Tým vypadá velmi dobře, nicméně finální nominaci určitě ovlivní zdravotní stav hráčů. Už teď bohužel víme, že někteří hráči k dispozici bohužel nebudou,“ svěřuje se reprezentační trenér.

„Příprava je, i díky brzkému termínu a nedostatku hal, relativně okleštěná. Snažíme se ale využít možnosti takové jaké jsou. Určitě nám prospělo herní soustředění v Hamburku, kam jsme se vydali jak se seniorským, tak juniorským výběrem,“ naráží Ludvík na dvoudenní kemp v hale hamburského Pola, kde si kromě tréninků měli možnost zahrát i proti místnímu bundesligovému výběru. Nevýhodou bylo, že trenérovi k dispozici nebyli všichni hráči, které si chtěl vyzkoušet.

Finální příprava se uskuteční víkend před šampionátem v Belgii – soupeři v přípravě budou Čechům domácí hráči, Nizozemci a Švýcaři. „Určitě to bude kvalitní příprava, za kterou jsme rádi. Ideální by bylo přejet z Belgie rovnou do Hamburku, nicméně to si bohužel nemůžeme díky pracovním povinnostem hráčů v zaměstnání dovolit. Z Belgie tak pojedeme v neděli do Prahy a do Hamburku vyrazíme ve středu,“ přidává plán posledních dní před šampionátem kouč Ludvík.

Program českého týmu

Věříme, že se nám povede Vám přenést spoustu zajímavých a aktuálních informací. I proto do místa vysíláme našeho redaktora a fotografa, kteří budou turnajovou atmosféru přenášet na náš web a sociální sítě. S organizátory aktuálně řešíme to, jak bude vypadat streaming akce. O tom, i dalších novinkách spojených s halovým šampionátem, vás budeme informovat ještě před jeho startem.

-jam-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy